Home Kuchnia Zupa smoka czyli pomidorowa z chilii

Zupa smoka czyli pomidorowa z chilii

1 min read
0
0

Inspiracją do przygotowania tej zupy była zupa zaserwowana w japońskiej knajpie. Razem z mężem mieliśmy okazję zjeść piekielnie ostrą zupę. Zachwycona smakiem postanowiłam sama przygotować takową na wzór oryginału. Efekt jest taki, że odkąd pierwszy raz przyrządziłam „nową pomidorową” innej już nie jemy.

Potrzebujemy (na 3 litrowy garnek):

  • puszka pomidorów rozdrobnionych
  • 1 papryka (czerwona lub zielona)
  • pół łyżeczki chili (kwestia smaku)
  • sól
  • bulion lub kostka rosołowa
  • ziele angielskie
  • cebula
  • makaron nitki

Zupę gotujemy na bulionie lub z kostki rosołowej. Do wody wrzucamy paprykę, posiekaną cebulę i ziele angielskie, gotujemy kilka minut, następnie dodajemy pomidory z puszki. Po zagotowaniu wsypujemy chili oraz sól do smaku. Ja ta zupę podaję z makaronem nitki, ale wyśmienita też jest z krewetkami królewskimi.

 

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …