Kuchnia

Zupa smoka czyli pomidorowa z chilii

Inspiracją do przygotowania tej zupy była zupa zaserwowana w japońskiej knajpie. Razem z mężem mieliśmy okazję zjeść piekielnie ostrą zupę. Zachwycona smakiem postanowiłam sama przygotować takową na wzór oryginału. Efekt jest taki, że odkąd pierwszy raz przyrządziłam „nową pomidorową” innej już nie jemy.

Potrzebujemy (na 3 litrowy garnek):

  • puszka pomidorów rozdrobnionych
  • 1 papryka (czerwona lub zielona)
  • pół łyżeczki chili (kwestia smaku)
  • sól
  • bulion lub kostka rosołowa
  • ziele angielskie
  • cebula
  • makaron nitki

Zupę gotujemy na bulionie lub z kostki rosołowej. Do wody wrzucamy paprykę, posiekaną cebulę i ziele angielskie, gotujemy kilka minut, następnie dodajemy pomidory z puszki. Po zagotowaniu wsypujemy chili oraz sól do smaku. Ja ta zupę podaję z makaronem nitki, ale wyśmienita też jest z krewetkami królewskimi.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top