Home Kuchnia Zupa pomidorowa czysta z makaronem i groszkiem

Zupa pomidorowa czysta z makaronem i groszkiem

2 min read
0
0

zupa pomidorowa z makaronem

Tradycyjna zupa pomidorowa, rosół i barszcz czerwony czysty to pakiet zup, które mogę jeść bez końca. Chyba nigdy mi się nie znudzą. Oczywiście najlepsza pomidorowa powstaje z pomidorów dojżewających w ciepłym, sierpniowym słońcu. Ale gdy zima trzyma i mrozem straszy, bez wahania sięgam po ich wygodną wersję, czyli własne siekane pomidory w słoikach. A jeśli mój zapas przetworów się wyczerpie, to po prostu kupuję rozdrobnione pomidory w puszce. Dziś przygotowałam zwykłą pomidorówkę z marchewką, groszkiem i papryką. Zupę podałam z makaronem.

Składniki zupy pomidorowej

  • 400 g pomidory krojone Pudliszki w kartoniku
  • 1 l rosołu
  • pół papryki
  • garść mrożonego zielonego groszku
  • 1 marchewka
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

+ dla wzmocnienia smaku często dodaję łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego (w zależności od ilości zupy)

Zupa pomidorowa – sposób przygotowania

To chyba najprostsza zupa jaką można ugotować. Zupa nie jest zabielana, ale nie mniej smaczna. Według mnie nawet lepiej smakuje, gdy nieco postoi.

Rosół zagotować, dodać marchewkę i paprykę oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości czyli około 10 minut. Następnie należy dodać pomidory z kartonika, zamieszać i zagotować. Groszek dodaję na końcu, nie wymaga on długiego gotowania, można go przecież jeść również na surowo. Zupę do smaku posolić i popieprzyć.

I volia. Zupa pomidorowa gotowa :)

 

zupa pomidorowa

A jaka jest Wasza ulubiona zupa?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …