Home Kuchnia Zupa ogórkowa po rusku

Zupa ogórkowa po rusku

2 min read
4
0
zupa z ogorkow kwaszonych

zupa z ogorkow kwaszonych

Henryk Dębski „Zupy codzienne i wykwintne”, 1982. Nawet nie wiecie jak mnie fascynują takie stare książki. Oj, właściwie to one nie takie stare, ale jak tak dalej pójdzie to w końcu sięgnę po Ćwierczakiewiczową!

Dzisiaj znowu zupa. Kochani, powinniśmy jeść zupy! Prawdziwe zupy domowe. Nie zdajemy sobie sobie na co dzień sprawy jak one są ważne dla naszej diety, tylko sięgamy od razu po drugie danie. Zupy to samo zdrowie.

Składniki:

  • 1,5 l wywaru z kości i warzyw
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 250 g wieprzowiny bez kości
  • cebula
  • 2 łyżki tłuszczu do mięsa
  • 2-3 ogórki kwaszone
  • 2 łyżki masła do ogórków
  • 150 g szpinaku
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz i czosnek do smaku
  1. Cebulę należy obrać, opłukać i drobno posiekać.
  2. Mięso umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać cebulę, lekko zrumienić i zalać wywarem. Ja akurat przekładam wszystko do dużego garnka i gotuję.
  3. Ogórki obrać, pokroić w paski i podsmażyć na maśle. Dusić, skrapiając wodą.
  4. Jeśli mam świeży szpinak należy go przebrać, opłukać, sparzyć, odcedzić, zemleć i połączyć z mięsem, ogórkami oraz śmietaną wymieszaną z mąką: zagotować i doprawić. Ja użyłam mrożoną kostkę i od razu dodałam ją do smażonych ogórków, a następnie do reszty.
  5. Gotową zupę posypać zieloną pietruszką i podawać z chlebkiem.

Przepis bierze udział w akcji:

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

4 komentarze

  1. louis vuitton purse

    10/06/2013 at 12:30

    louis vuitton purse…

    Your web site is really useful. Many thanks for sharing….

    Reply

  2. nike air max

    04/06/2013 at 06:43

    nike air max…

    Just want to say your article is putting. The clarity in your put up is simply putting and i can just take for granted you are an expert on this matter. I basically stumbled on your weblog and Actually insightful info thanks a ton. Ia??m sure wea??d al…

    Reply

  3. www.figaimak.pl

    10/01/2013 at 15:36

    Mi też się ostatnio znudziła tradycyjna zupa ogórkowa i trochę nakombinowałam, zblendowałam i miała całkiem inny smak. Polecam! A ta, ze szpinakiem? Muszę spróbować :)

    Reply

  4. […] przepis na „Zupę ogórkowa po rusku” brał udział w akcji Apetyt na Polskę organizowaną przez Tygodnik Powszechny. Raz w […]

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …