Home Kuchnia Zupa ogonowa – z czym to się je

Zupa ogonowa – z czym to się je

4 min read
16
0
zupa ogonowa

Dzisiejszy wpis jest o świńskim ogonie, a raczej zupie z niego zrobionej. Wiele razy podczas zakupów w osiedlowym sklepie widziałam wystające z lodówki świńskie ogonki wraz z kawałkiem kręgosłupa. Sięgając pamięcią w czasy dzieciństwa wiedziałam, że jest coś takiego jak „zupa ogonowa” znanej marki spożywczej i mama czasem to kupowała. Nigdy jednak nie widziałam żadnego ogonka w garnku. Skojarzenie tych faktów uświadomiło mi, że ludzie to jedzą! Postanowiłam zaryzykować i za 3,60 zł kupiłam 2 duże, dorodne świńskie ogony. Tak powstała moja pierwsza ogonówka!

Nie wiem jaki macie stosunek do podrobów, ale ja je nawet lubię. Zupę z ogona gotowałam pierwszy raz w życiu. Jacek się trochę krzywił na sam widok, ale zupę zjadł z dokładką. Przepis, który Wam dzisiaj prezentuję jest moją własną interpretacją kilku innych przepisów znalezionych w sieci. Postanowiłam, że zmienię kilka składników wg własnego uznania i smaku. Sugerowałam się też wskazówkami mojej mamy, która przejęła przepis na ogonówkę od mojej babci.

świński ogon

Składniki ogonówki:

  • 2 ogony wieprzowe
  • pół selera
  • 2 marchewki
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • kilka suszonych grzybów
  • sól, pieprz

+ makaron (u mnie łazanki)

Bierzemy się do roboty. Zupa ogonowa – przepis krok po kroku.

Ogony umyć i sparzyć wrzątkiem, wrzucić do gara z wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotować do miękkości mięsa. Ja gotowałam ok 30-40 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy nasze ogony i oddzielamy mięso od kości. Dodajemy do zupy.

zupa ogonowa

Grzyby opłukać z piaski i namoczyć w szklance. Moczenie powinno trwać około godzinę, ale kto by miał na to czas? Moje moczyły się krócej, wtedy to właśnie wyjęłam je i pokroiłam na mniejsze kawałki. Wody po grzybach nie wylewałam, tylko delikatnie wlałam do zupy, uważając aby to co na dnie właśnie tam zostało (głównie chodziło o piasek).

zupa ogonowa

Cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle. Marchewkę i selera pokroić w kostkę, razem z cebulą dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 15 minut. Po tym czasie dodać koncentrat, paprykę, sól i pieprz.

zupa ogonowa

Zupę podałam z ugotowanym makaronem. Można też zamiast makaronu dodać do zupy ziemniaki.

Czy sama nazwa „Zupa Ogonowa” Was nie odrzuca? Mnie nie, bo jestem wszystkiego ciekawa. Zupa bardzo mi smakowała i jestem pewna, że nie jeden krupnik ugotuję na ogonach. A Wy lubicie ogonową?

zupa ogonowa

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

16 komentarzy

  1. kawowy jack

    25/02/2016 at 17:28

    od dawnych lat mama gotowala z paczki, potem to zniknelo i chyba od paru lat jest w sklepach. super smak dziecinstwa, na ogonach nie probowalem ale….:)

    Reply

  2. szkatulka_cook @gazeta.pl

    06/02/2016 at 21:04

    Pamiętam jako dziecko też widywałam te zupy w torebkach :) Teraz w mojej lodówce czekają dwa świeże ogonki i czekają … aż znajdę idealny przepis na zupę, którą chcę jutro podać moim chłopakom :) Stąd moja wizyta u Ciebie. Przepis bardzo ciekawy, zwłaszcza grzyby są tym dodatkiem, który świetnie mi się komponuje ze smakiem tej zupy. Co prawda moja mama i babcia gotowały czasem ogonówkę na ogonach wołowych, ale pora zmienić tradycję :)
    Pozdrawiam serdecznie, fajnie piszesz :)

    Reply

  3. Krzysztof R

    08/02/2014 at 11:49

    Zarówno ja, jak i moja rodzina uwielbiamy ogonówkę, ja idę trochę na łatwizną i do miękkich ogonków ugotowanych z przyprawami i wcześniej odszumowanych, zamiast przecieru dodaję nie całą torebkę zupy ogonowej w proszku, zabielam ją śmietaną z odrobiną mąki. Do tego oczywiście ziemniaczki pokrojone w drobną kostką. Zupa palce lizać.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/02/2014 at 00:34

      Też często idę na skróty i robię podobnie, a zupę ogonową muszę również wypróbować w tej wersji :)

      Reply

  4. Urszula

    07/06/2013 at 21:36

    Patrząc na talerz z zupa powiem – musiała być smaczna:)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/06/2013 at 21:34

      Oj, była dobra do ostatniej łyżki :)

      Reply

      • Sefo:)

        26/12/2015 at 14:48

        Takie małe pytanko – ile wody wlałaś do garnka?:)

        Reply

        • jakpomasle

          jakpomasle

          28/12/2015 at 00:21

          Około 2-2,5 l. Zwykle nie robię większej ilości zupy.

          Reply

  5. Urszula

    07/06/2013 at 21:36

    Patrząc na talerz z zupa powiem – musiała być smaczna:)

    Reply

  6. Nici (z) Szycia

    05/06/2013 at 15:43

    Na stronie Burdy zobaczyłam pierwsze zjęcie tego postu i musiałam wejść – myślałam, że przeszyłaś sobie palec albo coś i będziesz nam pokazywać rany bitewne :P

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      05/06/2013 at 17:55

      Blog dwutematyczny, dlatego przepis pobrało:) Ale faktycznie jak palec wygląda:)))

      Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      05/06/2013 at 17:55

      Blog dwutematyczny, dlatego przepis pobrało:) Ale faktycznie jak palec wygląda:)))

      Reply

  7. Jacek Andrzejewski

    05/06/2013 at 14:28

    Jak zobaczyłem pierwsze zdjęcie, to dopiero zrozumiałem co zjadłem na obiad o_o

    Reply

    • krasnal

      05/06/2013 at 14:58

      o fuuuu

      Reply

  8. Joanna Kozłowska

    05/06/2013 at 13:13

    Nigdy nie próbowałam takiej :) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji na durszlaku – od głowy do ogona ;)

    Reply

  9. Mirabelka

    05/06/2013 at 13:10

    Moja mama gotowała parę razy zupę ogonową ale z kawałków ogona wołowego. Nazwa mnie nie odrzuca, ale przyznam, że zdjęcia tego ogonka świńskiego – tak :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…