Kuchnia

Zupa ogonowa – z czym to się je

zupa ogonowa

Dzisiejszy wpis jest o świńskim ogonie, a raczej zupie z niego. Wiele razy podczas zakupów w osiedlowym sklepie widziałam wystające z lodówki świńskie ogonki wraz z kawałkiem kręgosłupa. Sięgając pamięcią w czasy dzieciństwa wiedziałam, że jest coś takiego jak „zupa ogonowa” znanej marki spożywczej i mama czasem to kupowała. Nigdy jednak nie widziałam żadnego ogonka w garnku. Skojarzenie tych faktów uświadomiło mi, że ludzie to jedzą! Postanowiłam zaryzykować i za 3,60 zł kupiłam 2 duże, dorodne świńskie ogony.

Dzisiejszy wpis jest o świńskim ogonie, a raczej zupie z niego zrobionej. Wiele razy podczas zakupów w osiedlowym sklepie widziałam wystające z lodówki świńskie ogonki wraz z kawałkiem kręgosłupa. Sięgając pamięcią w czasy dzieciństwa wiedziałam, że jest coś takiego jak „zupa ogonowa” znanej marki spożywczej i mama czasem to kupowała. Nigdy jednak nie widziałam żadnego ogonka w garnku. Skojarzenie tych faktów uświadomiło mi, że ludzie to jedzą! Postanowiłam zaryzykować i za 3,60 zł kupiłam 2 duże, dorodne świńskie ogony. Tak powstała moja pierwsza ogonówka!

Nie wiem jaki macie stosunek do podrobów, ale ja je nawet lubię. Zupę z ogona gotowałam pierwszy raz w życiu. Jacek się trochę krzywił na sam widok, ale zupę zjadł z dokładką. Przepis, który Wam dzisiaj prezentuję jest moją własną interpretacją kilku innych przepisów znalezionych w sieci. Postanowiłam, że zmienię kilka składników wg własnego uznania i smaku. Sugerowałam się też wskazówkami mojej mamy, która przejęła przepis na ogonówkę od mojej babci.

świński ogon

Składniki ogonówki:

  • 2 ogony wieprzowe
  • pół selera
  • 2 marchewki
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • kilka suszonych grzybów
  • sól, pieprz

+ makaron (u mnie łazanki)

Bierzemy się do roboty. Zupa ogonowa – przepis krok po kroku.

Ogony umyć i sparzyć wrzątkiem, wrzucić do gara z wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotować do miękkości mięsa. Ja gotowałam ok 30-40 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy nasze ogony i oddzielamy mięso od kości. Dodajemy do zupy.

zupa ogonowa

Grzyby opłukać z piaski i namoczyć w szklance. Moczenie powinno trwać około godzinę, ale kto by miał na to czas? Moje moczyły się krócej, wtedy to właśnie wyjęłam je i pokroiłam na mniejsze kawałki. Wody po grzybach nie wylewałam, tylko delikatnie wlałam do zupy, uważając aby to co na dnie właśnie tam zostało (głównie chodziło o piasek).

zupa ogonowa

Cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle. Marchewkę i selera pokroić w kostkę, razem z cebulą dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 15 minut. Po tym czasie dodać koncentrat, paprykę, sól i pieprz.

zupa ogonowa

Zupę podałam z ugotowanym makaronem. Można też zamiast makaronu dodać do zupy ziemniaki.

Czy sama nazwa „Zupa Ogonowa” Was nie odrzuca? Mnie nie, bo jestem wszystkiego ciekawa. Zupa bardzo mi smakowała i jestem pewna, że nie jeden krupnik ugotuję na ogonach. A Wy lubicie ogonową?

zupa ogonowa

16 Comments

16 Comments

  1. kawowy jack

    25/02/2016 at 17:28

    od dawnych lat mama gotowala z paczki, potem to zniknelo i chyba od paru lat jest w sklepach. super smak dziecinstwa, na ogonach nie probowalem ale….:)

  2. szkatulka_cook @gazeta.pl

    06/02/2016 at 21:04

    Pamiętam jako dziecko też widywałam te zupy w torebkach :) Teraz w mojej lodówce czekają dwa świeże ogonki i czekają … aż znajdę idealny przepis na zupę, którą chcę jutro podać moim chłopakom :) Stąd moja wizyta u Ciebie. Przepis bardzo ciekawy, zwłaszcza grzyby są tym dodatkiem, który świetnie mi się komponuje ze smakiem tej zupy. Co prawda moja mama i babcia gotowały czasem ogonówkę na ogonach wołowych, ale pora zmienić tradycję :)
    Pozdrawiam serdecznie, fajnie piszesz :)

  3. Krzysztof R

    08/02/2014 at 11:49

    Zarówno ja, jak i moja rodzina uwielbiamy ogonówkę, ja idę trochę na łatwizną i do miękkich ogonków ugotowanych z przyprawami i wcześniej odszumowanych, zamiast przecieru dodaję nie całą torebkę zupy ogonowej w proszku, zabielam ją śmietaną z odrobiną mąki. Do tego oczywiście ziemniaczki pokrojone w drobną kostką. Zupa palce lizać.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/02/2014 at 00:34

      Też często idę na skróty i robię podobnie, a zupę ogonową muszę również wypróbować w tej wersji :)

  4. Urszula

    07/06/2013 at 21:36

    Patrząc na talerz z zupa powiem – musiała być smaczna:)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/06/2013 at 21:34

      Oj, była dobra do ostatniej łyżki :)

      • Sefo:)

        26/12/2015 at 14:48

        Takie małe pytanko – ile wody wlałaś do garnka?:)

        • jakpomasle

          jakpomasle

          28/12/2015 at 00:21

          Około 2-2,5 l. Zwykle nie robię większej ilości zupy.

  5. Urszula

    07/06/2013 at 21:36

    Patrząc na talerz z zupa powiem – musiała być smaczna:)

  6. Nici (z) Szycia

    05/06/2013 at 15:43

    Na stronie Burdy zobaczyłam pierwsze zjęcie tego postu i musiałam wejść – myślałam, że przeszyłaś sobie palec albo coś i będziesz nam pokazywać rany bitewne :P

    • jakpomasle

      jakpomasle

      05/06/2013 at 17:55

      Blog dwutematyczny, dlatego przepis pobrało:) Ale faktycznie jak palec wygląda:)))

    • jakpomasle

      jakpomasle

      05/06/2013 at 17:55

      Blog dwutematyczny, dlatego przepis pobrało:) Ale faktycznie jak palec wygląda:)))

  7. Jacek Andrzejewski

    05/06/2013 at 14:28

    Jak zobaczyłem pierwsze zdjęcie, to dopiero zrozumiałem co zjadłem na obiad o_o

    • krasnal

      05/06/2013 at 14:58

      o fuuuu

  8. Joanna Kozłowska

    05/06/2013 at 13:13

    Nigdy nie próbowałam takiej :) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji na durszlaku – od głowy do ogona ;)

  9. Mirabelka

    05/06/2013 at 13:10

    Moja mama gotowała parę razy zupę ogonową ale z kawałków ogona wołowego. Nazwa mnie nie odrzuca, ale przyznam, że zdjęcia tego ogonka świńskiego – tak :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top