Film

Zupa krem ze szparagów z grzankami | FILM

szparagowa zupa krem

Do Polski moda na szparagi dotarła kilka ładnych lat temu. Na blogach kulinarnych też goszczą stosunkowo często, więc nie mogło ich również zabraknąć także i u nas. Dlatego przygotowałem przepis na zupę krem ze szparagów z dodatkiem grzanek czosnkowych.

Do Polski moda na szparagi dotarła kilka ładnych lat temu. Na blogach kulinarnych goszczą teraz stosunkowo często. Nie mogło więc zabraknąć szparagów także i u nas. Dlatego przygotowałem przepis na zupę krem ze szparagów z dodatkiem grzanek czosnkowych.

Wykorzystanie szparagów w zupie nie jest przypadkowe. Nie pogardzę szparagami gotowanymi i podawanymi z masłem, ale w takiej postaci lubię je najbardziej.

Obejrzyj film, w którym pokazuję jak zrobić zupę krem ze szparagów

Wskazówka!

Jak ocenić czy szparagi są świeże? Wystarczy wziąć je do ręki i poocierać je o siebie. Jeżeli wydają charakterystyczny trzeszczący dźwięk, to znak, że są OK i można je włożyć do koszyka.

Potrzebne składniki

  • szparagi 0,5 kg
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe masła
  • bulion warzywny 1 l
  • śmietanka kremówka 200 g
  • 2 żółtka jaj
  • 4 kromki pieczywa czosnkowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zupę szparagową

  1. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów oraz główki. Główek nie wyrzucaj, bo później będą potrzebne.
  2. Łodygi należy obrać z pomocą obieraka do warzyw.
  3. Zagotuj bulion warzywny i wrzuć do niego obrane szparagi (jak zrobić bulion wyjaśniam na końcu). Szparagi gotuj przez 20 minut.
  4. Gdy szparagi skończą się gotować zmiksuj je blenderem na krem.
  5. Obierz jedną cebulę i pokrój w kostkę, następnie podsmaż na patelni z dodatkiem masła.
  6. Zmieszaj ze sobą śmietankę kremówkę i dwa żółtka jaj.
  7. Podsmażoną cebulę oraz śmietankę z żółtkami dodaj do zupy/kremu. Jeszcze raz wszystko zmiksuj blenderem.
  8. Na wolnym ogniu gotuj zupę krem do momentu, aż zacznie wrzeć (pojawią się pierwsze bąble).
  9. Dodaj przyprawy i zamieszaj.
  10. Główki szparagów zalej wrzątkiem i poczekaj 2-3 minuty. Dodawaj je do zupy pojedynczo, gdy już będzie na talerzu.

Zupę podawaj z grzankami czosnkowymi. Volia! Zupa krem ze szparagów gotowa. :)

Jak zrobić grzanki czosnkowe

Charakterystyczny smak i aromat czosnkowych grzanek świetnie uzupełni delikatny smak zupy. Co więcej, takie grzanki fajnie wyglądają unosząc się w zupie. :)

  1. Wymieszaj ze sobą masło śmietankowe (1-2 łyżki) z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
  2. Weź 4 kromki pieczywa tostowego i odkrój skórki z każdej kromki.
  3. Kromki posmaruj z dwóch stron masłem czosnkowym.
  4. Teraz każdą kromkę trzeba pokroić w kostkę.
  5. Całość warto posolić do smaku.

Grzanki należy wysuszyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Wystarczy kilka minut, aby się wysuszyły. Nie podaję dokładnego czasu. Obserwuj grzanki i wyjmij je z piekarnika, gdy staną się rumiane.

Jak zrobić bulion warzywny?

Poniżej podaję dwa sposoby przygotowania bulionu warzywnego. Pierwsza jest adresowana do osób początkujących i tych, którym szkoda czasu na długie przygotowania. Kulinarnych ortodoksów zapraszam od razu do metody nr 2.

Metoda I – dla początkujących

  1. 1. Wlej do garnka 1 litr wody.
  2. Wrzuć do wody kostkę bulionową/rosołową.
  3. Gotuj do wrzenia.

Prościej się już nie da. ;)

Metoda II – dla zaawansowanych

Bulion warzywny przygotowany wg poniższej receptury jest uniwersalny i możesz go śmiało wykorzystywać jako składnik innych zup oraz potraw.

Do bulionu potrzebujesz:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę (korzeń)
  • 1 por
  • 1 cebulę
  • 1/4 główki selera
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i sól
  1. Cebulę obierz, przekrój na pół i opiecz na płycie kuchennej albo nad gazem.
  2. Warzywa umyj i pokrój na mniejsze części (ale nie drobne!).
  3. Wlej do garnka 1,5 l wody, wlej olej i dodaj warzywa oraz przyprawy.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny
  5. Po ugotowaniu odcedź warzywa i jeśli za dużo wody odparowało, to dolej jej tyle aby uzyskać 1 l bulionu.

To jest moja propozycja podania zupy krem ze szparagów. A co Twoim zdaniem można do niej dodać, aby fajnie urozmaicić jej smak? Czekam na Twoją propozycję w komentarzach. :)

zupa krem ze szparagów

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top