Danie główne

Zapiekanka z kalafiorem pod beszamelem

Długo zastanawiałam się czy dodać ten oto przepis, bo zdjęcia wyszły bardzo słabo. Jednak jeśli ja miałam chęci przygotować to danie, to wiele osób także, więc publikuję. Zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, a składniki najczęściej mamy w domu.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g sera żółtego
  • świeża gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Kalafior podzielić na różyczki, gotować w osolonej wodzie około 6-8 minut, odsączyć. Po ugotowaniu będzie średnio – miękki. Formę w której będziemy zapiekać posmarować tłuszczem.

Sos beszamelowy:

Masło rozpuścić, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać, chwilę tak smażyć, po czym zdjąć z ognia i dodawać stopniowo mleko. Cały czas należy mieszać aż do zagotowania, aby nie powstały grudki. Sos powinien być dość gęsty. Doprawić sokiem z cytryny, solą pieprzem i gałką muszkatołową.

Kalafior przełożyć do naczynia, kukurydzę odsączyć i posypać kalafiora. Całość polać sosem. Ser zetrzeć i posypać zapiekankę. Na końcu zetrzeć gałkę muszkatołową.

Zapiekać około 40 minut w 180 stopniach C.

3 komentarze

3 Comments

  1. Bea

    15/01/2013 at 17:11

    Fajny przepis, właśnie zrobiłam,a le jak dla mnie to za suche… następnym razem spróbowałabym nasączyć czymś spodnie warstwy, bo smak wyraźny ma w sumie sama „skorupka”. Nie wiem, może za gęsty ten sos zrobiłam.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/01/2013 at 21:24

      Zgadzam się po części, ale dodam, że zależy dużo od beszamelu. Dziś robiłam inną zapiekankę i sos beszamelowy wyszedł mi nieco lepszy i bardziej okalał zapiekankę. Niemniej jednak zapieczona „skórka” najlepsza:)

  2. Marta Pękalska

    25/10/2012 at 16:19

    Jak dla mnie wygląda smakowicie :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top