Zakwas na żurek – krok po kroku

Za tydzień z hakiem będziemy jeść Wielkanocne śniadanie w gronie najbliższych nam osób. Oprócz tradycyjnej Święconki na stole na pewno nie zabraknie kiełbaski, jajek pod różnymi postaciami i żurku lub barszczu białego. Podstawą udanego żuru jest zakwas, który jest łatwiejszy w wykonaniu, niż się na pierwszy rzut oka wydaje.

Przygotowując zakwas na żurek, należy pamiętać, że nie zrobi się on w jeden dzień, tylko trzeba go nastawić odpowiednio wcześniej. Po ukiszeniu można przez jakiś czas przechowywać go w lodówce.

Składniki na zakwas

  • 250 g mąki (pół na pół pszenna i żytnia)
  • 1,5 l przegotowanej wody
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kromka żytniego chleba

oraz

  • duża miska
  • duży słój
  • gaza

Jak zrobić zakwas na żurek

zakwas żytni

1. Obie mąki wsypujemy do miski.

zakwas żytni

2. Dolewamy przegotowaną i ostudzoną wodę.

zakwas na żur

3. Dobrze roztrzepać trzepaczką, aby nie było grudek.

zakwas na żur

4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

zakwas

5. Przelać zakwas do słoja.

zakwas na żurek

6. Do słoika wrzucić kromkę chleba żytniego. Mnie udało się kupić chlebek bez drożdży i polepszaczy.

zakwas na żurek

7. Słoik nakryć gazą, związać gumką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie trzeba wyjąć kromkę chleba, a nie jest to łatwe bo może się ona rozpaść. Jeśli tak się stanie, trzeba zamieszać słojem i przecedzić zawartość przez sito. Kawałki chleba pozostaną na nim. Zakwas przelać do butelek lub słoików.

I to już wszystko! Zakwas na żurek gotowy :)

Przelany zakwas jest mieszaniną wody i mąki, która w stanie spoczynku rozdzieli się na dwie fazy – na dole mąką na górze ciecz. Do zupy dodajemy obie warstwy. Woda (zakwas) zakwasza nam zupę, a mąka zagęszcza.

zakwas na żurek

Prawda, że przygotowanie zakwasu jest proste?

Oceń przepis / post

11 komentarzy do “Zakwas na żurek – krok po kroku”

    • Na pewno wyjdzie. 50 g nie zrobi dużej różnicy, jeśli jest kromka chleba żytniego (obowiązkowo) to się uda.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
    • Przetrzymaj jeszcze 1 dzień, wyjmij chlebek i zlej do butelek/słoika. Jeśli będzie bardzo kwaśny to dodawaj go stopniowo do żuru.

      Odpowiedz
  1. Świetny. Ja robię na samej żytniej, dodaję ząbki czosnku całe oraz korzeń chrzany, a potem się nie chrzanię i to wszystko leci do zupki z zakwasem :) trochę soli i kilka kryształków cukru. Nie dodaję skórki od chleba, bo i tak kiśnie mi jak szalony. Nie przykrywam też gazą, tylko przykrywką lekko. I 2 razy dziennie go mieszam.

    Odpowiedz
    • To przepis podobny, z tym chrzanem będę musiała spróbować, bo do smaku dodaję go bezpośrednio do żurku. Też wychodzi dobry.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Odpowiedz
  2. Zawsze gotowałam zurek z torebki, bo zrobienie zakwasu wydawało się trudne, a twoj przepis jest tak prosty, że jutro kiszę! Czy jak go teraz nastawie, nada się do zurku na Wielkanocne sniadanie, czy to juz za dlugo bedzie stał?

    Odpowiedz
    • Oczywiście, że się nada. Po 4 dniach zlej go do słoika i przechowuj w lodówce. W niedzielę dodaj do żurku. Śniadanie Wielkanocne prawie gotowe. Zapewniam, że zakwas (nawet ten robiony pierwszy raz) dodany do zupy będzie o niebo lepszy niż żurek z torebki.

      Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.