Danie główne

Udka z kurczaka w sosie barbecue z cukinią

udka barbecue

Nasi stali czytelnicy zapewne zauważyli, że ostatnio bardziej zaangażowałem się w tworzenie naszego bloga od strony kulinarnej :). Idąc za ciosem przygotowałem dla Was przepis na kurczaka w sosie barbecue w zestawie z warzywami. Mógłbym przygotować same warzywa, ale człowiek to nie królik, że zadowoli się sałatą.

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od gotującego zbyt wiele wysiłku. Nic w tym dziwnego, bo ja nie lubię gotować potraw, które bardzo absorbują moją uwagę i czas. Myślę, że takie propozycje kulinarne serwowane przeze mnie będą ciekawą alternatywą dla skomplikowanych dań opisywanych przez Paulę :)

Nasi stali czytelnicy zapewne zauważyli, że ostatnio bardziej zaangażowałem się w tworzenie naszego bloga od strony kulinarnej :). Idąc za ciosem przygotowałem dla Was przepis na kurczaka w sosie barbecue w zestawie z warzywami. Mógłbym przygotować same warzywa, ale człowiek to nie królik, że zadowoli się sałatą.

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od gotującego zbyt wiele wysiłku. Nic w tym dziwnego, bo nie lubię gotować potraw, które bardzo absorbują moją uwagę i czas. Myślę, że tego rodzaju propozycje kulinarne serwowane przeze mnie, będą ciekawą alternatywą dla skomplikowanych dań opisywanych przez Paulę :)kurczak barbecue

Mój przepis na udka z kurczaka w sosie barbecue

Składniki dla 2 osób:

  • pół kg udek
  • oliwa
  • ostra papryka
  • sól, pieprz
  • sos Barbecue Winiary
  • świeże oregano
  • cukinia
  • kilka pomidorków koktajlowych

Mięso należy umyć i odciąć podudzie od udka. Sprawdzić czy nie ma pozostałości piór. Jeśli są, trzeba je wyskubać. Wysuszyć papierowym ręcznikiem.

kurczak barbecue

Do miski włożyć mięso. Polać sosem, dodać suszoną paprykę, oliwę, pieprz, oregano i wymieszać.

kurczak barbecue

Przykryć folią aluminiową i schłodzić kilka godzin w lodówce.

 

kurczak barbecue

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć plastry cukinii, na to wyłożyć mięso. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół i dodać do udek. Całość posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie przykryć folią aluminiową matową strona do środka. Piekarnik nagrzać do 190° C. Mięso piec około 60 minut. Po tym czasie zdjąć folię i podpiekać jeszcze przynajmniej 10 minut, aby kurczak się zarumienił.

A tak wygląda upieczone mięso:

udka barbecue

Udka najlepiej smakują polane sosem barbecue Winiary, który dodałem do marynaty. Dopełnieniem zdrowego obiadu będą świeże warzywa. Dodatek pieczonych plastrów cukinii i pomidorków jak dla mnie zastępują kopiasto nałożone ziemniaki.

udka barbecue

1 Comment

1 Comment

  1. Urszula- prostepotrawy

    11/08/2013 at 21:23

    Też lubię takie przepisy, proste i smaczne, pozdrawiam
    .Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, więcej szczegółów na moim blogu!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top