Ciasta

Tradycyjna polska szarlotka

szarlotka polska tradycyjna

Ile kucharek tyle rodzajów szarlotek. Ja tym razem postanowiłam nie fantazjować, tylko powrócić do tradycyjnej polskiej szarlotki. To chyba jesień tak na mnie wpływa, że chętniej sięgam do klasycznych polskich przepisów, a te zagraniczne odstawiam na później.

Dlatego też dzisiaj na mój warsztat poszła „Szarlotka polska”. Dokładnie pod takim tytułem znalazłam przepis na szarlotkę w książce Juliusza Zdanowicza Doskonałe wypieki domowe”. O tym, jak bardzo dobry jest to przepis, przekonacie się po zrobieniu szarlotki. Zaręczam Wam, niebo w gębie! :)

Ile kucharek tyle rodzajów szarlotek. Ja tym razem postanowiłam nie fantazjować, tylko powrócić do tradycyjnej polskiej szarlotki. To chyba jesień tak na mnie wpływa, że chętniej sięgam do klasycznych polskich przepisów, a te zagraniczne odstawiam na później.

Dlatego też dzisiaj na mój warsztat poszła „Szarlotka polska”. Dokładnie pod takim tytułem znalazłam przepis na szarlotkę w książce Juliusza Zdanowicza Doskonałe wypieki domowe”. O tym, jak bardzo dobry jest to przepis, przekonacie się po zrobieniu szarlotki. Zaręczam Wam, niebo w gębie! :)
Składniki:

  • 2, 5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

oraz

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 niecała szklanka cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

 Jak zrobić szarlotkę – pokazuję i objaśniam ;)

Moją szarlotkę upiekłam w blasze o wymiarach 21×21 cm. Masło wyjęłam półgodziny wcześniej, dzięki temu łatwiej się wyrabiało. Wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, masło, jajka i cukier waniliowy zagnieść na gładką masę i schłodzić w lodówce. W tym czasie umyć, obrać jabłka i zetrzeć lub pokroić w kostkę – ja wybrałam tą drugą opcję.

Jabłka przełożyć do garnka, zasypać cukrem i smażyć, aż się rozpadną. W trakcie duszenia dodać cynamon.

szarlotka polska tradycyjna

Połowę ciasta (około 500 g) rozwałkować i wyłożyć posmarowaną tłuszczem blaszkę i zapiec. Dokładnie tak zrobiłam, ale boki ciasta które zostawiłam stopiły się w piekarniku i otrzymałam sam spód ciasta, bez burty. Po upieczeniu ciasto wyjęłam, bo blaszkę wyłożyłam papierem. Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka.

jak zrobić szarlotkę

Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć na jabłka. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w temp. 140-160° C.

przepis na szarlotkę

Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

szarlotka polska tradycyjna

A Wy lubicie szarlotkę? :)

 

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top