Home Kuchnia Ciasta Tort pomarańczowy na biszkopcie

Tort pomarańczowy na biszkopcie

3 min read
7
0

Dziś lekkie i nietuczące ciasto pomarańczowe. Opisywany tort pomarańczowy powstał na soku pomarańczowym (takim kupionym, z kartonu) i mleku. Polecam,  nie tylko dlatego, że pięknie wygląda i łatwo się robi, ale jest przepyszne.

Przepis na to pyszne ciacho zmieniłam dla swoich potrzeb, a autorką jest  Pao77. Przepis znajdziecie tutaj.

Składniki na tort pomarańczowy

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • pół szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa owocowa:

  • 2 budynie waniliowe
  • 600 ml soku pomarańczowego

Masa biała:

  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 śnieżka
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • szklanka gorącej wody

+ 1 pomarańcza

+ odrobinę płatków migdałowych

Przygotowujemy tort pomarańczowy

Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Okrągłą tortownicę wysmarować masłem (tylko dno) i posypać bułką tartą. Krawędzie tortownicy, które pozostają suche sprawią, że nasz biszkopt upiecze się równo, a nie jak kopiec kreta. Ubitą masę wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temp. 175° C.

Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Mnie nie udało się idealnie w połowie, ale nic nie szkodzi. Na soku pomarańczowym ugotować budynie, lekko przestudzić i wylać na spodnią część tortu i przykryć drugim spodem. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Mleko ubić ze śnieżką na puszystą masę i nie przerywając ubijania po łyżce wlewać rozpuszczoną galaretkę. Masa będzie szybko gęstniała, ponieważ mleko było zimne.

Masę mleczną wyłożyć na wierzch tortu. Do przekładania torciku nie używałam obręczy, ponieważ obie masy ładnie gęstniały i nie ściekały, a przez to można je było równo rozsmarować. Pomarańcze obrać, pokroić ostrym nożem na cienkie plastry i ułożyć na wierzchu. Wokoło posypać płatki migdałowe.

Lubicie ciasta z owocami?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

7 komentarzy

  1. maillot de foot pas cher

    16/05/2013 at 01:23

    maillot de foot pas cher…

    Raul Castro avait évoqué sur le ton de la plaisanterie son éventuelle retraite et invité son auditoire à scruter avec attention la session parlementaire de dimanche, ??La relation entre la maillot de foot avec flocage officiel et la France est complexe…

    Reply

  2. […] tego ciasta skłonił mnie przepis na torcik pomarańczowy, który niedawno pokazałam go na blogu (klik). Tym razem zamiast pomarańczy dodałam kiwi. Ciasto może przypominać „Ciasto Shrek” […]

    Reply

  3. gin

    14/01/2013 at 17:03

    Wygląda wspaniale z tymi pomarańczami na wierzchu :)

    Reply

  4. Guest

    10/01/2013 at 14:42

    Fajna propozycja. Zapamiętam!

    Reply

  5. Susanna

    10/01/2013 at 08:53

    Ale mi smaka narobiłaś! Torcik wygląda obłędnie! Może upiekę na weekend?! A pytanie odnoście soku – może być kupny??

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      13/01/2013 at 20:16

      Tak, ja właśnie takiego użyłam (sok 100%).

      Reply

  6. szalonapatelnia.blogspot.com

    10/01/2013 at 08:32

    Wygląda pięknie:) Fajny przepis, na pewno wypróbuję.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…