Ciasta

Tort pomarańczowy na biszkopcie

torcik pomarańczowy

Dziś lekkie i nietuczące ciasto pomarańczowe. Opisywany tort pomarańczowy powstał na soku pomarańczowym (takim kupionym, z kartonu) i mleku. Polecam,  nie tylko dlatego, że pięknie wygląda i łatwo się robi, ale jest przepyszne.

Przepis na to pyszne ciacho zmieniłam dla swoich potrzeb, a autorką jest  Pao77. Przepis znajdziecie tutaj.

Składniki na tort pomarańczowy

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • pół szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa owocowa:

  • 2 budynie waniliowe
  • 600 ml soku pomarańczowego

Masa biała:

  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 śnieżka
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • szklanka gorącej wody

+ 1 pomarańcza

+ odrobinę płatków migdałowych

Przygotowujemy tort pomarańczowy

Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Okrągłą tortownicę wysmarować masłem (tylko dno) i posypać bułką tartą. Krawędzie tortownicy, które pozostają suche sprawią, że nasz biszkopt upiecze się równo, a nie jak kopiec kreta. Ubitą masę wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temp. 175° C.

Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Mnie nie udało się idealnie w połowie, ale nic nie szkodzi. Na soku pomarańczowym ugotować budynie, lekko przestudzić i wylać na spodnią część tortu i przykryć drugim spodem. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Mleko ubić ze śnieżką na puszystą masę i nie przerywając ubijania po łyżce wlewać rozpuszczoną galaretkę. Masa będzie szybko gęstniała, ponieważ mleko było zimne.

Masę mleczną wyłożyć na wierzch tortu. Do przekładania torciku nie używałam obręczy, ponieważ obie masy ładnie gęstniały i nie ściekały, a przez to można je było równo rozsmarować. Pomarańcze obrać, pokroić ostrym nożem na cienkie plastry i ułożyć na wierzchu. Wokoło posypać płatki migdałowe.

Lubicie ciasta z owocami?

7 Comments

7 Comments

  1. Pingback: maillot de foot pas cher

  2. Pingback: Torcik kiwi na pierwszy rok bloga : Jak Po Maśle – blog kulinarno lifestylowy

  3. gin

    14/01/2013 at 17:03

    Wygląda wspaniale z tymi pomarańczami na wierzchu :)

  4. Guest

    10/01/2013 at 14:42

    Fajna propozycja. Zapamiętam!

  5. Susanna

    10/01/2013 at 08:53

    Ale mi smaka narobiłaś! Torcik wygląda obłędnie! Może upiekę na weekend?! A pytanie odnoście soku – może być kupny??

    • jakpomasle

      jakpomasle

      13/01/2013 at 20:16

      Tak, ja właśnie takiego użyłam (sok 100%).

  6. szalonapatelnia.blogspot.com

    10/01/2013 at 08:32

    Wygląda pięknie:) Fajny przepis, na pewno wypróbuję.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top