Home Kuchnia Ciasta Tort Pavlova z liczi

Tort Pavlova z liczi

3 min read
1
0

tort pavlova

Ciągle piekę mazurki i baby przed świętami. Z takiego pieczenia zostaje trochę białek, które długo nie postoją u mnie w lodówce. Wszystko za sprawą pewnej pani. Pani Pavlovejej. Oboje z mężem uwielbiamy to ciacho. Jest lekkie, puszyste, chrupiące i takie słodkie… Można się tak rozsmakować, że człowiek zapomina ile podwójna porcja może mieć kalorii.

Dziś Tort Pavlova, ale w nieco innym wydaniu. Przepis należy do Elizy Mórawskiej z White Plate, której dziękuję za wspaniały przepis. Ubita bez jest niewiarygodnie gęsta i puszysta. Po wysuszeniu w piekarniku jest chrupiąca na zewnątrz i ciągnąca w środku.

Składniki

  • 150 g białek (ok. 4 duże białka)
  • 200 g cukru pudru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu

oraz bita śmietana, cukier, owoce

Tort Pavlova – przygotowanie

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, na końcu mąkę i ocet. Delikatnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 150° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Można narysować okrąg, ja akurat rozłożyłam masę w formie prostokąta. Wyrównać brzegi bezy wstawić do piekarnika.

Temperaturę zmniejszyć do 120° C, piec 1 h 20 minut.

pavlova

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić bezę w środku do całkowitego ostygnięcia. To chyba najtrudniejszy moment, ale warto poczekać, bo ciasto jest pyszne.

tort pavlova

Śmietanę ubić na puch z cukrem. Wyłożyć na bezę, posypać owocami i Tort Pavlova gotowy!

Oto moja podwójna porcja, posypana przyprawą Kamis do słodkich deserów i kawy. Nie ma nic lepszego jak pyszny, słodki deser i dobry film we dwoje :)

A czy Wy, jak próbowaliście zrobić Tort Pavlova, to udało się za pierwszym podejściem?

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

One Comment

  1. Majka

    20/03/2013 at 07:50

    Nie mam doświadczenia w ciastach, ale przepis wydaje sie prosty. Dopiero zaczynam nauke pieczenia, ale chyba sprobuje go zrobic, moze sie uda :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…