Ciasta

Tort Pavlova z liczi

Ciągle piekę mazurki i baby przed świętami. Z takiego pieczenia zostaje trochę białek, które długo nie postoją u mnie w lodówce. Wszystko za sprawą pewnej pani. Pani Pavlovejej. Oboje z mężem uwielbiamy to ciacho. Jest lekkie, puszyste, chrupiące i takie słodkie..Dziś Tort Pavlova, ale w nieco innym wydaniu…

tort pavlova

Ciągle piekę mazurki i baby przed świętami. Z takiego pieczenia zostaje trochę białek, które długo nie postoją u mnie w lodówce. Wszystko za sprawą pewnej pani. Pani Pavlovejej. Oboje z mężem uwielbiamy to ciacho. Jest lekkie, puszyste, chrupiące i takie słodkie… Można się tak rozsmakować, że człowiek zapomina ile podwójna porcja może mieć kalorii.

Dziś Tort Pavlova, ale w nieco innym wydaniu. Przepis należy do Elizy Mórawskiej z White Plate, której dziękuję za wspaniały przepis. Ubita bez jest niewiarygodnie gęsta i puszysta. Po wysuszeniu w piekarniku jest chrupiąca na zewnątrz i ciągnąca w środku.

Składniki

  • 150 g białek (ok. 4 duże białka)
  • 200 g cukru pudru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu

oraz bita śmietana, cukier, owoce

Tort Pavlova – przygotowanie

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, na końcu mąkę i ocet. Delikatnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 150° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Można narysować okrąg, ja akurat rozłożyłam masę w formie prostokąta. Wyrównać brzegi bezy wstawić do piekarnika.

Temperaturę zmniejszyć do 120° C, piec 1 h 20 minut.

pavlova

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić bezę w środku do całkowitego ostygnięcia. To chyba najtrudniejszy moment, ale warto poczekać, bo ciasto jest pyszne.

tort pavlova

Śmietanę ubić na puch z cukrem. Wyłożyć na bezę, posypać owocami i Tort Pavlova gotowy!

Oto moja podwójna porcja, posypana przyprawą Kamis do słodkich deserów i kawy. Nie ma nic lepszego jak pyszny, słodki deser i dobry film we dwoje :)

A czy Wy, jak próbowaliście zrobić Tort Pavlova, to udało się za pierwszym podejściem?

 

1 Comment

1 Comment

  1. Majka

    20/03/2013 at 07:50

    Nie mam doświadczenia w ciastach, ale przepis wydaje sie prosty. Dopiero zaczynam nauke pieczenia, ale chyba sprobuje go zrobic, moze sie uda :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top