Ciasta

Tort mocno czekoladowy prostszy niż się wydaje.

tort czekoladowy

Niedawno pisałam na facebooku, że nie wiem jakie ciasta przygotuję na święta. W odpowiedzi na moją prośbę, otrzymałam prywatną wiadomość na FB od Pani Krystyny z propozycją ciasta na święta. I chociaż do świąt jest jeszcze kilka dni, to przepis spadł mi jak z nieba, ponieważ dziś spodziewam się gości. Ciasto jest bajecznie proste w przygotowaniu i po prostu przepyszne! Jest bardzo czekoladowe w smaku, aż rozpuszcza się w ustach.

Niedawno pisałam na facebooku, że nie wiem jakie ciasta przygotuję na święta. W odpowiedzi na moją prośbę, otrzymałam prywatną wiadomość na FB od Pani Krystyny z propozycją ciasta na święta. I chociaż do świąt jest jeszcze kilka dni, to przepis spadł mi jak z nieba, ponieważ dziś spodziewam się gości. Ciasto jest bajecznie proste w przygotowaniu i po prostu przepyszne! Jest bardzo czekoladowe w smaku, aż rozpuszcza się w ustach.

Niezbędne składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej ( w tym łyżka ziemniaczanej skrobi)
  • 100 g cukru

Poncz:

  • koniak, brandy lub inny alkohol (u mnie Amaretto)
  • pół szklanki herbaty
  • łyżeczka cukru

Masa:

  • 1,5 kostki do pieczenia KASIA
  • 400 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. Nutella lub podobny)

oraz dżem z czarnej porzeczki lub powidła niesłodzone

Biszkopt na tort

Biszkopt przygotowałam z 4 jajek, tak aby raz go przeciąć i przełożyć. Jeśli przygotujecie z 6 jaj (plus 150 g mąki i cukru) to przekroicie go 2 razy.

Jajka ubić z cukrem na bardzo gęstą i puszystą masę. Powinna zwiększyć objętość dwa razy. Wyłączyć mikser i dodać powoli wymieszane mąki. Wymieszać łopatką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenie. Wlać biszkopt i wsunąć do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia to około 30 minut w temp. 180° C – inaczej do suchego patyczka.

Wskazówka: Jeśli chcecie aby biszkopt był równy po upieczeniu, nie z górką, nie smarujcie ścianek tłuszczem. Jeśli nie używacie papieru do pieczenia, to posmarujcie tylko dno formy.

tort czekoladowy

Biszkopt ostudzić i przekroić. Skropić przygotowanym ponczem. Pierwszą warstwę posmarować dżemem. U mnie doskonale sprawdziła się konfitura z tegorocznej czarnej porzeczki.

tort czekoladowy

Masa do przełożenia tortu:

Kostkę do pieczenia KASIA wyjąć wcześniej z lodówki, aby była „ciepła”. Dzięki temu będzie łatwo się ubijać. Pokroić niedbale nożem, wrzucić do miski i ubijać aż będzie puszysta i biała (jak na zdjęciu poniżej).

tort czekoladowy

Dodatkowo ubitą masę sprawdzam mieszając łopatką po wyłączeniu miksera, który nie sięga do samych ścianek miski. Miksuję ponownie. Partiami dodaję krem czekoladowy.

tort czekoladowy

Po dokładnym wymieszaniu ostatniej łyżki kremu, nasza masa jest już gotowa. Można przekładać i ozdabiać tort.

tort czekoladowy

Jeszcze tylko ostatnie poprawki…

tort czekoladowy

…i tort gotowy!!

tort czekoladowy

tort czekoladowy

Co sądzicie o takim torcie, będzie w sam raz na święta? :)

Chętnie poznamy Wasze propozycje przepisów kolejnych potraw, sałatek, wypieków i deserów. Jeśli macie fajne przepisy, to przesyłajcie je do nas, umieszczajcie na naszym fanpageu i dzielcie się z innymi. A my postaramy się chociaż część z nich przygotować :)

9 Comments

9 Comments

  1. Pingback: Ekspresowy tort urodzinowy : blog kulinarny i modowy

  2. gin

    23/12/2013 at 02:07

    Bosko wygląda, ślicznie go udekorowałaś :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/12/2013 at 16:06

      dziękuję :)

  3. Natalia

    22/12/2013 at 23:10

    świetnie wygląda :) biszkopt robię tą samą metodą :) ale z 8 jajek robie zeby byl wiekszy :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/12/2013 at 16:07

      Ja rzadko piekę biszkopty na tort, a ten przepis wzięłam z książki i jest na prawdę dobry. Nie chciałam dużego ciasta, dlatego z 4 jajek zrobiłam, jednak po przełożeniu uznałam, że taką ilością kremu spokojnie mogłam przełożyć 2 blaty.

  4. Kinga Kornacka

    22/12/2013 at 20:27

    Nieee… Tort na święta jakoś mi się ‚nie widzi’ Ja pozostaję przy tradycyjnych wypiekach w stylu makowce, serniki i korzenne ciasteczka ;)

    • Jacek Andrzejewski

      23/12/2013 at 14:29

      Tradycyjne wypieki są niezbędne, ale taki torcik też jest mile widziany. Słodkości nigdy dość ;P

  5. Nashelly

    22/12/2013 at 19:52

    Pyszny. I krem z Nutelli mmmm ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/12/2013 at 16:08

      już sam zapach zachęca :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top