Home Kuchnia Ciasta Czekoladowy tort z truskawkami

Czekoladowy tort z truskawkami

7 min read
12
0
tort czekoladowy

Zrobiłam taki tort czekoladowy, że oprzeć się nie można. Ja też nie mogłam, mimo, że czekolada jest mi nie wskazana. Zdjęcie wprost krzyczało do mnie: „Zrób mnie, no zrób!!”. Przy okazji złożyło się, że mieliśmy mieć gościa, a jak wiadomo gościa trzeba nakarmić. Tort fantastycznie prezentuje się nie tylko na zdjęciu, a do tego smakuje bardzo czekoladowo.

Za przepis dziękuję Ani z bloga Pin-Up Cake.
Każda z warstw tego ciasta była dla mnie nowością i niespodzianką jednocześnie: biszkopt z czekoladą, pianka z mleka kokosowego i tajemniczy ganasz z czekoladą. Brzmi interesująco co smakowicie.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70 %)
  • 50 g masła, rozpuszczonego

Poncz do nasączenia:

  • 50 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu rumowego (użyłam rumu)
  • 3 łyżki wody

oraz

500 g truskawek (umyć i odszypułkować)

Tort czekoladowy – krok po kroku

Pozwolę sobie przytoczyć treść przepisu na biszkopt: „Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Tortownicę wyłożyć pergaminem (samo dno). Białka oddzielić od żółtek. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz kakao powoli przesiać do koglu moglu i zmiksować. Dodać roztopione masło i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki. Następnie dodać pozostałą pianę i znów wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej tortownicy i piec 25-30 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia.”

Przywiązana do własnego robota muszę napisać, że jajek nie rozdzielałam i ubiłam razem na samym początku, a razem z mąką dodałam pół łyżeczki proszku do pieczenia. Biszkopt powinien wyjść niski. Po ostudzeniu należy go przekroić na pół.

3 łyżki wody wymieszać z cukrem, zagotować i dodać rum. Takim ponczem skropić obie połówki ciasta.

Jeden z blatów ciasta ułożyć w tortownicy. Truskawki pokroić na połówki i ułożyć przekrojoną częścią do obręczy formy. Pozostałe całe truskawki ułożyć obok siebie.

tort czekoladowy

Masa kokosowa:

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 240 ml  + 4 łyżki niesłodzonego mleka kokosowego
  • 3 białka
  • 65 g cukru
  • 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)

Około 4 łyżki mleka kokosowego wlać do miseczki i wsypać żelatynę. Ja użyłam silikonowej, ale może być inna oby żaroodporna. Czekamy aż całość napęcznieje. Miseczkę włożyć do kąpieli wodnej i podgrzewać aż się rozpuści. Pozostałe mleko kokosowe podgrzać w rondelku, zestawić i dodać żelatynę oraz likier. Lekko ostudzić. W tym czasie ubić białka jaj z cukrem na puch. Mleko przełożyć do innej miski i delikatnie partiami dodawać ubite jajka i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Masę wylać na truskawki, położyć blat ciasta i lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 1h.

 Czekoladowy ganasz:
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka (15 g) masła
  • 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70 %), połamanej na kostki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
tort czekoladowy
tort czekoladowy

Śmietankę 30% zagotować w rondelku, zestawić i dodać masło oraz pokruszoną czekoladę. Delikatnie mieszać.

tort czekoladowy

Cukier wymieszać z 3 łyżkami wody i zagotować. Zestawić. W takim syropie można zanurzyć truskawki (najlepiej trzymać za szypułkę), aby ładnie się błyszczały. Do syropu dodać kwaśną śmietanę i wymieszać, a następnie dodać do masy czekoladowej. Wymieszać na gładka masę. Tak przygotowany ganasz wylać powoli na ciasto. Mój tort prawie sięgał brzegów tortownicy, a po wylaniu czekoladowej masy był równy. Czas chłodzenia to przynajmniej 2h.

tort czekoladowy

Najbardziej w tym cieście byłam ciekawa masy czekoladowej (ganasz) Okazała się strzałem w 10! Podczas krojenia nie rozlewała się i nie mazała po nożu. Masa była miękka, słodka i bardzo czekoladowa.

tort czekoladowy

Tak jak pisałam, czekolada nie jest mi wskazana, ale dla takiego ciacha warto zgrzeszyć:)

tort czekoladowy

tort czekoladowy

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

12 komentarzy

  1. Karolina

    20/06/2015 at 13:02

    Jestem w trakcie tworzenia ;) jakie wymiary ma tortownica?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      20/06/2015 at 18:10

      Nie mam juz tej tortownicy, ale mam podobna i ma wymiar 23 cm.

      Reply

  2. monika

    25/08/2013 at 13:56

    zrobilam wczoraj i wyszedl bardzo smaczny :D

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/08/2013 at 23:04

      Super:) Cieszę się.

      Reply

  3. wedelka

    28/06/2013 at 15:28

    Śliczny :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      28/06/2013 at 16:16

      … i smaczny:) dziękuję

      Reply

  4. duzosole.blogspot.com

    28/06/2013 at 09:55

    slicznie Ci wyszedl uwielbiam te polewe!

    Reply

  5. Anna Stachura

    27/06/2013 at 22:47

    Piękny Ci wyszedł :) ja również jestem zachwycona tym czekoladowym ganasz. Pozdrawiam :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      28/06/2013 at 10:45

      Przede wszystkim dziękuję za przepis:))))

      Reply

  6. Nashelly

    27/06/2013 at 18:06

    Prezentuje się pyysznie… I jaka śliczna polewa!

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/06/2013 at 19:41

      Pierwszy raz taką robiłam i jest na prawdę dobra :)

      Reply

  7. magma

    27/06/2013 at 13:11

    wygląda rewelacyjnie:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…