Ciasta

Tort brzoskwiniowy czyli kuchnia czeska

tort brzoskwiniowy

Ciasto pochodzi z kuchni czeskiej. Chciałam przygotować smakołyk, przy którym się nie napracuję, a jednocześnie będzie to coś z owocami. Padło na ten przepis, a ciasto zniknęło błyskawicznie.

Już wróciliśmy i od razu zabraliśmy się do pracy (i smakowania). Dziś na tapecie jest ciasto z brzoskwiniami, a przepis pochodzi z fajnej książki pod mało oryginalnym tytułem „Ciasta i desery” autorstwa B. Jakimowicz – Klein. Dlaczego mało oryginalny tytuł? Otóż pojęcia „ciasta” i desery” to dość szerokie zagadnienia, a na okładce nie ma ani słowa, że owe smakowitości pochodzą z całego świata. Spis treści dzieli się na kontynenty i poszczególne kuchnie różnych krajów. Widzę, że zaczęłam wchodzić w recenzję tej ciekawej pozycji i dlatego niebawem poświęcę jej osobny wpis. Wracając do ciasta, to pochodzi ono z kuchni czeskiej. Chciałam przygotować smakołyk, przy którym się nie napracuję, a jednocześnie będzie to coś z owocami. Padło na ten przepis, a ciasto zniknęło błyskawicznie.

Ciasto:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Krem:

  • puszka brzoskwiń
  • 200 g migdałów w czekoladzie (ja dałam 100 g)
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 op. zagęstnika do śmietany (śmietan fix)
  • migdały lub orzechy laskowe do posypania

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem. Ucierając dodać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę dodawać z mlekiem do masy. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy Ø26 cm i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika (175° C). Piec 20 minut, po czym wyjąć z formy i wystudzić.

Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Można zostawić jedną połówkę do ozdoby. Migdały w czekoladzie grubo pokroić. Śmietanę ubić z zagęstnikiem na sztywną pianę. Dodać brzoskwinie oraz migdały. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na ostudzone ciasto. Wstawić tort do lodówki, schłodzić przez 30 minut. Powierzchnię ciasta posypałam zmielonymi orzechami włoskimi.

Wskazówka (wg przepisu):

200 ml kremówki odlać i ubić oddzielnie bez zagęstnika. Część śmietanki (2/3) rozsmarować na torcie, a resztę wycisnąć szprycą rozetki i linie na wierzch tortu. Na paskach śmietany ułożyć cząstki brzoskwiń, a na środek posypać część posiekanych migdałów w czekoladzie. Boki udekorować uprażonymi na patelni płatkami migdałów.

tort brzoskwiniowy

Tak jak zapowiedziałam, niedługo zrecenzuję tę książkę i na pewno pojawi się więcej pysznych ciast. Co Wy na to?

4 komentarze

4 Comments

  1. Pingback: Ciasta i desery (B. Jakimowicz-Klein) z całego świata | Jak Po Maśle

  2. gin

    12/02/2014 at 15:39

    Wygląda pysznie :)
    A o dobrej książce, szczególnie kulinarnej, zawsze z chęcią przeczytam :)

  3. Joanna Krzak

    11/02/2014 at 22:48

    Uwielbiam kuchnię czeską :) może dlatego, że moja prababcia była Morawianką :) Przepis sądzę, że wypróbuję już niedługo :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      13/02/2014 at 23:25

      Polecam. Ciastko dobre i się człowiek nie robi :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top