Home Kuchnia Danie główne Tarte buraczki do obiadu – nie tylko przepis

Tarte buraczki do obiadu – nie tylko przepis

6 min read
5
0
tarte buraczki do obiadu

Czerwone buraki są chyba najbardziej wartościowymi warzywami pośród wszystkich dostępnych w sklepach. Są kopalnią żelaza, wapnia, magnezu i potasu oraz mają wiele właściwości zdrowotnych. Historia buraka czerwonego w jadłospisie człowieka sięga czasów starożytnych, gdyż  już 2000 lat p.n.e. w Babilonie stosowano liście buraka w celach leczniczych.

W Polsce buraki pojawiły się znacznie później. Z dostępnych źródeł wiadomo, że jadano je na dworze króla Władysława Jagiełły. Od tamtej pory buraczki na stałe zagościły na polskich stołach i pozostały tam do dnia dzisiejszego. Dzisiaj tarte buraczki są nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Popularnością ustępują chyba tylko kiszonej kapuście. ;)

Zdrowotne i antyrakowe właściwości buraka czerwonego

Czerwonofioletową barwę burakom nadają beta-cyjany, które pełnią ważną role w profilaktyce nowotworowej. Przeprowadzone przez naukowców badania potwierdziły, że codzienne spożywanie soku z buraka czerwonego powoduje cofanie się raka, a u niektórych chorych nawet całkowite wyleczenie. W mojej rodzinie jest osoba, która zachorowała na nowotwór i w okresie leczenia piła codziennie świeżo wyciśnięty sok z czerwonych buraków. Minęło już ponad 15 lat od całkowitego wyleczenia, a ta osoba do dzisiaj cieszy się dobrym zdrowiem.

Oczywiście w trakcie terapii antynowotworowej nie należy rezygnować z leczenia zaproponowanego przez lekarza. Kuracja buraczana powinna stanowić jego uzupełnienie.

Ale czerwone buraki mają jeszcze wiele innych właściwości, które pozytywnie oddziałują na organizm człowieka. Dzięki substancjom pektynowym buraki ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach. Kobietom w ciąży zaleca się spożywanie buraków, ponieważ zawierają one kwas foliowy, odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu, a zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek.

Ponadto buraki działają pobudzająco, zwalczają przeziębienie i zwiększają odporność organizmu za sprawą betaniny, ale i śladowych ilości pierwiastków takich jak: lit, stront i rubid. Warto zapamiętać, że najlepsze są młode buraki, nie przekraczające średnicy 8 cm oraz, że chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków.

Tarte buraczki to także wspaniały dodatek do obiadu. Chyba każdy z nas zna ich smak w połączeniu z kotletami mielonymi i ziemniakami. Mi zawsze przypomina się smak dzieciństwa :)

Aby zrobić tarte buraczki do obiadu potrzebujesz (składniki):

  • 0,5 kg buraków
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4,5 łyżek wody
  • sól, pieprz do smaku

 tarte buraczki do obiadu

Jak przygotować tarte buraczki do obiadu:

1. Buraczki bez obierania gotuję na małym ogniu pod przykryciem, aż widelec będzie miękko wchodził (około 30 minut). Po wyłączeniu jeszcze chwilę zostawiam je w tej wodzie, a następnie odcedzam.

2. Obrane buraczki ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam do małego garnka. Buraczki gotuję z małą ilością wody.

3. Mąkę i śmietanę dokładnie mieszam w szklance. Jeśli powstaną grudki, przelewam całość przez sitko do drugiej szklanki, a następnie do naszych gorących buraczków. Mieszam jeszcze chwilę na małym gazie, aż całość nieco zgęstnieje.

Całość należy doprawić do smaku solą i pieprzem. Takie buraczki najlepiej smakują przy obiedzie w połączeniu z  kotletami mielonymi lub pulpetami.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

5 komentarzy

  1. marek1961

    22/06/2014 at 13:52

    dzisiaj zostałem poczęstowany gotowymi buraczkami tartymi z gomaru pińczów i zachwycił mnie ich smak polecam do wypróbowaniam!11

    Reply

    • Piotrek

      28/04/2016 at 20:12

      Buraczki są przepyszne, są też zdrowe uwielbiam je w każdej postaci. Zgadzam się z marek1961, Gorąco polecam ostatnio odkryte przeze mnie tarte buraki z Pińczowa z firmy Gomar.

      Reply

  2. […] Cebulę obrać, posiekać w piórka. Olej rozgrzać, dodać cebulę i posolić. Smażyć, aż będzie szklista. Na usmażonych kotletach układać porcję cebulki. Bryzole podawać z ziemniakami i buraczkami na ciepło. […]

    Reply

  3. […] jaką postacią najczęściej jecie czerwone buraki? Ja uwielbiam czysty barszcz oraz tarte buraczki do obiadu, ale dziś zrobiłam barszcz ukraiński. Kiedyś taką zupę robiła moja babcia. Jest bardzo […]

    Reply

  4. […] zjadacz wszelkiego rodzaju mięsiwa wprost uwielbia moje pulpety, a już szczególnie z dodatkiem tartych buraczków przygotowanych na […]

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …