Home Film Tartaletki z grzybami prosto z lasu :)

Tartaletki z grzybami prosto z lasu :)

4 min read
7
0

tartaletki z grzybami

tartaletki z kurczakiem

Jesień ma to do siebie, że obfituje nie tylko w dynie, ale rownież grzyby. Skorzystaliśmy z ładnej pogody podczas minionego weekendu i wybraliśmy się do lasu w poszukiwaniu podgrzybków i prawdziwków. Pomyśleliśmy, że leśna sceneria będzie idealnym miejscem na nakręcenie kolejnego odcinka naszego programu kulinarnego.
Mieliśmy małą zagwozdkę co przygotować z zebranych w lesie grzybów. Nie chcieliśmy pokazywać Wam kolejnej zupy, a na sos grzybowy nie mieliśmy po prostu ochoty. :) Ostatecznie nasz wybór padł na tartaletki z grzybami leśnymi i kurczakiem. Przepis nie jest trudny, a składniki niezbędne do jego przygotowania są stosunkowo tanie.

Mam nadzieję, że spodoba Wam się nie tylko przepis, ale również nasz film. Zapraszam do oglądania! :)

Idziemy na grzyby!

Niezbędne składniki

  • ciasto francuskie
  • świeże grzyby
  • ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • starty żółty ser
  • 1 nieduża pierś z kurczaka*
  • natka pietruszki
  • 50g masła

*Na filmie podałem, że potrzebujemy 1/2 piersi z kurczaka. Tutaj jest pewna dowolność, zależy czy lubicie dużo, czy mało mięsa.

Mój przepis na tartaletki z kurczakiem i grzybami

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesypujemy do miski, gdyż wrócimy do niej trochę później.

Grzyby dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy nie są robaczywe. Robaczywe egzemplarze odrzucamy, a pozostałe grzyby kroimy w kostkę. Im mniejsze kawałki, tym lepiej.

Nadszedł czas na kurczaka. Jego również kroimy na drobne kawałki, po to, aby później farsz tartaletek był bardziej zwarty i jednolity.

Cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do nich pokrojone grzyby i wszystko razem smażymy.

tartaletki z grzybami

Pokrojonego kurczaka solimy i pieprzymy, a potem podsmażamy na osobne patelni do momentu, aż nabierze złotego koloru. Dla podkreślenia smaku dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Gdy kurczak będzie gotowy przekładamy go na patelnię z grzybami i cebulą. Dodajemy dwie łyżki śmietany, natkę pietruszki i mieszamy. Podsmażamy jeszcze przez chwilę i mamy gotowy farsz.

Foremki smarujemy masłem, aby ciasto francuskie nie przywierało. Samo ciasto wycinamy na kształt okręgów (trochę większych niż same foremki).

Foremki wykładamy ciastem i wypełniamy farszem. Po wypełnieniu posypujemy jeszcze nasze tartaletki startym żółtym serem.

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni Celsjusza. Tartaletki pieczemy do momentu, aż ciasto się zarumieni.

Tartaletki najlepiej podawać z sosem czosnkowo-ziołowym, bo w tym zestawie smakują najlepiej. :)

Gotowe!
Mamy nadzieję, że posmakują Wam nasze tartaletki z kurczakiem i grzybami. Napiszcie swoje pomysły na dania z leśnymi grzybami. :)

tartaletki z kurczakiem

Load More Related Articles
Load More By Jacek Andrzejewski
Load More In Film

7 komentarzy

  1. […] Byliście w tym roku na grzybobraniu? My tak i znaleźliśmy ich jeszcze więcej niż w tamtym roku. Pamiętacie nasz film (film tutaj) i przepis na tartaletki z kurczakiem i grzybami (przepis tutaj)? […]

    Reply

  2. ElaWrocek

    30/11/2013 at 14:07

    fajny pomysł, ciekawy film. pozdrawiam!

    Reply

  3. Natalia

    13/11/2013 at 21:25

    Grzyby uwielbiam zbierać, jeść nie za bardzo. Nie nawidzę cebuli więc jesli kiedyś zrobię tartaletki to napewno nie z cebulą. Ale ogólnie myślę że bym spróbowała gdybym nie wiedziała że jest tam cebula :P a że lubię roztopiony ser żółtry, piersi z kurczaka i ciasto francuskie to można uznać że jestem kupiona tym przepisem.
    A Jackowi zamiast gotować zachciało się w Mario grać hehe
    Paula ja też nie lubię jak facet gdy gotuje zostawia bałagan. Miałam takiego współlokatora na studiach który gotował dobrze ale nie sprzątał po sobie. Co mnie czasem doprowadzało do białej gorączki.

    Reply

  4. Kinga Kornacka

    10/11/2013 at 20:44

    W tym roku leśnych grzybów było u mnie pod dostatkiem. I na bieżąco wykorzystałam je dosyć klasycznie – w sosie śmietanowo-koperkowym :)

    Reply

  5. Imię In

    08/11/2013 at 21:47

    Te grzyby to Wam normalnie pod nogami wyrastały, jak na życzenie :D

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      09/11/2013 at 01:57

      Takie mamy lasy, tu na wschodzie, że dosłownie potykamy się o grzyby ;)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Pieczona kaczka po azjatycku z makaronem

Nie wiem, czy wiecie, ale drób w Polsce to jedno z najpopularniejszych mięs. W naszym domu…