Home Kuchnia Ciasta Tarta z rabarbarem i jabłkami

Tarta z rabarbarem i jabłkami

3 min read
2
0

 

Dziś święto naszych Mam. Z tej okazji chciałabym złożyć wszystkim Mamom najlepsze życzenia i pociechy z dzieci:) Z tej okazji również, nie mogłam nie przygotować niczego specjalnego. Tak powstała tarta z rabarbarem i jabłkami. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, więc długo nie zastanawiałam się z czym będzie moja tarta. Dodatek jabłek doskonale uzupełnia lekko kwaśny smak ciasta. Zdradzę wam jeszcze tajemnicę tej tarty – do ciasta kruchego dodałam aromat cytrynowy, który nadaje boski smak tarcie. Musicie koniecznie spróbować tą wersję!

Składniki:

Ciasto kruche (przepis ogólny):

  • pół kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • aromat cytrynowy
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
  • 2 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:

  • 250 g rabarbaru
  • 1 duże jabłko

oraz

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • odrobina proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru

Z mąki, cukru, śmietany, jajek, kilku kropel aromatu cytrynowego i margaryny zagnieść gładkie ciasto. Mąkę przesiać, dodać margarynę Kasia, jaja, cukier, sodę i aromat. Zagnieść ciasto na gładką masę i schłodzić przez godzinę w lodówce. Formę na tartę wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną (może być też bułka tarta) i wyłożyć ciastem. Rabarbar oraz jabłka umyć, obrać i posiekać. Pokrojone kawałki jabłka i rabarbaru wyłożyć na przemian na surowe ciasto. Czas pieczenia – 20 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni C. 2 jajka ubić z odrobiną cukru, na końcu dodać 3 łyżki proszku do pieczenia lub sody i wylać na podpieczone ciasto. Piec jeszcze około 10 minut (aż się zrumieni). Tartę po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

2 komentarze

  1. […] na ciasto kruche na spód tarty już był. Po podpieczeniu ciasta równo wyłożyłam na przemian owoce, a na wierzch ubite na puch […]

    Reply

  2. […] podstawowy na spód tarty tutaj. Oprócz tego […]

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …