Home Kuchnia Ciasta Tarta z morelami i mascarpone

Tarta z morelami i mascarpone

3 min read
7
0
tarta z morelami i mascarpone

tarta z morelami i mascarpone

Tarta owocowa to fajne ciasto, bo jest nie tylko łatwa i smaczna, ale również szybka w przygotowaniu. Najbardziej lubię wersje ze świeżymi owocami przyniesionymi prosto z ogrodu lub sadu. Dziś chciałam Wam pokazać z serkiem mascarpone. Pierwszy raz robiłam cokolwiek z mascarpone i od razu wyjaśniam dlaczego. Otóż ten serek, tak bardzo popularny na wielu blogach jako składnik deserów i ciast, jest istną bombą kaloryczną. Jedyne 100 g produktu zawiera aż 40 g tłuszczu i niemal 400 kcal. Po dodaniu kremówki już nawet nie liczę ile kalorii będzie miała moja tarta z morelami i mascarpone…

Może się Wam wydawać, że ciasta nie jadłam skoro tak piszę. Prawda jest taka, że ja wszystkiego muszę spróbować. Potrawy które przygotowuję nie są tylko dla mnie. Często robię je uwzględniając gusta innych ludzi lub po prostu, aby wypróbować przepis. W końcu jeśli mam czegoś nie lubić, to muszę najpierw spróbować. Prawdą jest zaś to, że od dziecka nie lubiłam jeść tłusto i tak mi zostało do dziś.

Tartę, owszem zjadłam, a najlepsze były dla mnie świeże owoce oraz prawdziwa wanilia w kremie.

Składniki ciasta:

  • 1 szkl. mąki
  • 120 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • laska wanilii
  • 3 łyżki cukru

oraz dowolne owoce sezonowe i listki mięty do dekoracji

Tarta z morelami i mascarpone – krok po kroku

Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść gładkie ciasto, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez 1h.  Po tym czasie wyjąc ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną wcześniej tłuszczem formę. Piec 15 minut w temp. 200° C.

tarta z morelami i mascarpone

Śmietanę 30% ubijamy – nie musi być zupełnie sztywna. Serek mieszamy w miseczce z cukrem i dopiero z kremówką. Wydrążamy ziarenka wanilii i dokładnie mieszamy.

tarta z mascarpone

  Wymieszaną masę rozsmarowujemy na cieście i układamy owoce.

tarta z morelami

Smacznego!

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

7 komentarzy

  1. kasia

    18/07/2013 at 11:18

    A serek z ubita kremowka mozna tez mieszac mikserem?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/07/2013 at 20:10

      Myślę, że można, ale na niskich obrotach, tak aby nie zbić piany.

      Reply

  2. Kinga Kornacka

    09/07/2013 at 20:30

    Spróbować zawsze warto, zjeść taki krem jeden raz czy nawet od czasu do czasu aż tak nie zaszkodzi :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/07/2013 at 23:04

      Pewnie, że tak. Ciasto kaloryczne, ale dobre :)

      Reply

  3. Olga

    09/07/2013 at 19:31

    Letnia i pyszna tarta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    Reply

  4. Joanna Krzak

    09/07/2013 at 16:16

    To fakt- straszna bomba kaloryczna….ale jak kawałek się zje to nie jest tak źle :D Wszytko dla ludzi:D Ja osobiście uwielbiam mascarpone. :) Tarty również uwielbiam…najbardziej cytrynowe i z rabarbarem.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/07/2013 at 23:06

      Cieszę się, że wypróbowałam przepis bo serka użyję do masy do torta. Torty jak wiadomo, zawsze ociekają kaloriami, ale jak szaleć to szaleć.
      I pewnie, że wszystko dla ludzi :))))

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …