Home Kuchnia Ciasta Tarta cytrynowa – wyjątkowy przepis

Tarta cytrynowa – wyjątkowy przepis

3 min read
15
0

tarta cytrynowa

Ostatnio pojawiło się dużo przepisów z ciastami z sokiem cytrynowym. Postanowiłam nie być gorsza i także takie ciasto przygotować, zatem dzisiaj na blogu tarta cytrynowa. Zrobiłam ją tym chętniej, że lubię kwaśny smak, a dodatek cytryny do ciasta działa orzeźwiająco.

Wiosną szczególnie mam smaki na kwaśne cytrusy. Po długiej zimie i ciastkach z kajmakiem, chyba wszyscy chętnie jemy ciasta owocowe, a taka tarta cytrynowa do nich należy. Przepis nie jest mojego autorstwa, tylko pochodzi z gazetki o ciastach. Wszystkie składniki dozowałam jak w recepturze i jak dla mnie można dodać mniej cukru do masy.

Składniki na ciasto

  • 1 szkl. mąki
  • 120 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka

Masa cytrynowa

  • 5 jajek
  • 120 g masła
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 cytryny – sok i skórka

Tarta cytrynowa – krok po kroku

Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść gładkie ciasto, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez 1h.  Po tym czasie wyjąc ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną wcześniej tłuszczem formę. Piec 15 minut w temp. 200° C.

W czasie podpiekania ciasta, możemy przygotować masę cytrynową. Cytryny wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę. Sok wycisnąć. Jajka ubić na parze z masłem aż powstanie jednolita i kremowa masa. Cały czas ubijając dodawać po trochu sok i skórkę z cytryn. Ubijać aż masa zgęstnieje. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta i piec 20 minut w temp. 180° C.

Ciasto najlepiej podawać schłodzone i posypane cukrem pudrem.

tarta cytrynowa

Co myślicie o mojej tarcie cytrynowej? Narobiłam Wam smaku? :)

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

15 komentarzy

  1. renata

    02/01/2015 at 21:02

    nigdy nie ubijałam jajek na parze,to znaczy ze białka osobno a pózniej dodac żółtka ?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      02/01/2015 at 21:16

      W tym przepisie akurat należy ubić całe jajka na parze. Jeśli nie masz takiej możliwości, to nic się nie stanie. Można ubić bez pary, ale porządnie.

      Reply

  2. Zbychu

    23/11/2013 at 15:24

    Wychodząc z pani bloga zauważyłam ze mieszkacie w Chełmie
    Dzięki temu przypomniał mi sie kawał….
    A wiec….
    „Dlaczego królewna podąża za rycerzem ??
    Na wszelki wypadek gdyby chciał szybko schować miecz do pochwy…”
    Zawsze wchodzi „JAK PO MAŚLE…!!! ”
    Z pozdrowieniami Zbysiuuulek ;*

    Reply

  3. Zocha

    23/11/2013 at 15:19

    Brak mi slow opisujących jakie to jest GOWNoo przez dwa o jol ziom babka
    Robiac to ciasto z moja córka nauczyłam sie nowego tekstu….
    A mianowicie „tylko grajo, nie pomagajo ! ”
    Elo !
    Ide zbiegac grzyby i sprzedam je na sukie ślimakowi gdy powiedzą ze to nie ślimaki powiem i ze sie nie znają !
    Siema !
    Z tej strony Genowefa i Zośuuuuula ! <3

    Reply

  4. Marcelinka

    23/11/2013 at 15:12

    Nie polecam , ciasto nie wyszło, było za słodkie. W jednym słowie BADZIEWIE !!!!!!!

    Reply

  5. Marcelinka

    23/11/2013 at 15:03

    Ciasto nie zgestnialo ;(

    Reply

  6. gosc

    03/05/2013 at 17:12

    zrobiłam to.jeszcze nie wiem jak smakuje po upieczeniu ale przed to było dobre….chyba coś zle zrobiłam albo w przepisie brakuje małej informacji ze bagatela godzinę trzeba mieć na stanie przy garach i mieszanie aż masa zgestnieje

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/05/2013 at 23:21

      Ubijanie jajek z cukrem trwa około 10 minut, a etap w którym dodajmy sok i masa gęstnieje nie trwa dłużej niż ugotowanie budyniu czyli na pewno nie godzinę zegarową.

      Reply

  7. gosc

    03/05/2013 at 17:12

    zrobiłam to.jeszcze nie wiem jak smakuje po upieczeniu ale przed to było dobre….chyba coś zle zrobiłam albo w przepisie brakuje małej informacji ze bagatela godzinę trzeba mieć na stanie przy garach i mieszanie aż masa zgestnieje

    Reply

  8. gin

    27/04/2013 at 19:43

    Wygląda wyjątkowo smakowicie :) Ostatnio chodzi za mną coś cytrynowego…

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      29/04/2013 at 09:29

      Ciasto jest bardzo smaczne, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Polecam:)

      Reply

  9. kuchnianaobcasach.pl

    25/04/2013 at 20:16

    Bardzo elegancka :) Krem to coś w rodzaju lemon curd? Cukier do kremu dodajemy po trochu czy cały na raz? W którym momencie, bo nie napisałaś? ;) W czasie ubijania jajek? Bardzo podoba mi się efekt, stąd to dociekanie :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      29/04/2013 at 09:28

      Tak, krem w smaku tak jak lemon curd. Cukier dodałam do jajek w całości na początku ubijania. Ciasto smaczne, ale jak dla mnie warto do kremu dać mniej cukru.

      Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      29/04/2013 at 09:28

      Tak, krem w smaku tak jak lemon curd. Cukier dodałam do jajek w całości na początku ubijania. Ciasto smaczne, ale jak dla mnie warto do kremu dać mniej cukru.

      Reply

  10. Patrycja Mytkowska

    25/04/2013 at 15:35

    mmmmm muusi być pycha!! :D

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …