Home Kuchnia Danie główne Tagliatelle z sosem kurkowym

Tagliatelle z sosem kurkowym

4 min read
0
0
kurki w śmietanie

kurki w śmietanie

Przepis pochodzi z kalendarza, który dostałam na gwiazdkę od firmy Vorwerk. Dostałam tylko kalendarz, ale może na następne święta przyślą mi w prezencie Thermomix’a. Któż to wie ;)

Dania z makaronu w mojej opinii należą do najszybszych obiadów jakie można zrobić z kilku składników, a przy tym są one bardzo smaczne. Mamy lato, więc na w lasach oraz na lokalnych rynkach i bazarach pojawiają się pieprzniki jadalne, potocznie zwane kurkami. Grzyby te są bardzo cenione w kuchni i chętnie wykorzystywane, zwłaszcza w aromatycznych sosach, a także w postaci marynowanej w słoiku.

Chociaż lubię wybrać się z mężem na grzyby, tak od czasu do czasu, w ramach niedzielnej rekreacji, to kurek jeszcze nie udało mi się znaleźć. Być może w mojej okolicy one po prostu nie występują, trudno mi to jednoznacznie stwierdzić. Brak kurek w lesie nie oznacza, że nie ma ich w sklepach. Wczoraj w jednym z marketów pojawiły się świeże kurki w bardzo przystępnej cenie. Grzechem by było nie skorzystać z takiej okazji :).

Przygotowanie tagliatelle z sosem kurkowym

Porada:

W kuchni najlepsze są kurki świeże. Mrożenie tych grzybów sprawia, że po ugotowaniu są gorzkie. Korzystajmy więc dopóki są w lasach , a na zimę schowajmy je do słoików z zalewą.

Składniki dla 4 osób

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 1 cebula
  • 30 g masła
  • 500 g kurek (świeże i oczyszczone)
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • szklanka wody
  • 1 łyżka mąki
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

kurki w śmietanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie, a między czasie zając się sosem. Cebulę posiekać w kostkę, wrzucić na patelnie i lekko podsmażyć z masłem. Dodać kurki i sól ziołową. Dusić 4 minuty pod przykryciem na średnim ogniu.

Następnie dodać wodę i mąkę i dalej dusić 8 minut. Na końcu wlać śmietankę, sok z cytryny i przyprawy. Podgrzewać jeszcze 2 minuty, spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Makaron rozłożyć na talerze i polać przygotowanym sosem.

Wskazówka: Przygotowane danie można posypać parmezanem i posypać posiekaną natką pietruszki.

kurki w śmietanie

Jak najczęściej przyrządzacie kurki?

  • Kurczak w sosie śmietanowym z brokułem

    Bardzo lubię śmietanowe sosy z makaronem, a gdy dostałam od Winiary nowość z serii "Pomysł…
  • boczniaki w sosie śmietanowym

    Boczniaki z kurczakiem w sosie śmietanowym

    Boczniaki to bardzo smaczne grzyby. Można je kupić w supermarkecie albo wyhodować samemu n…
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…