Danie główne

Tagliatelle z sosem kurkowym

kurki w śmietanie

Przepis pochodzi z kalendarza, który dostałam na gwiazdkę od firmy Vorwerk. Dostałam tylko kalendarz, ale może na następne święta przyślą mi w prezencie Thermomix’a. Któż to wie ;)

Dania z makaronu w mojej opinii należą do najszybszych obiadów jakie można zrobić z kilku składników, a przy tym są one bardzo smaczne. Mamy lato, więc na w lasach oraz na lokalnych rynkach i bazarach pojawiają się pieprzniki jadalne, potocznie zwane kurkami.

kurki w śmietanie

Przepis pochodzi z kalendarza, który dostałam na gwiazdkę od firmy Vorwerk. Dostałam tylko kalendarz, ale może na następne święta przyślą mi w prezencie Thermomix’a. Któż to wie ;)

Dania z makaronu w mojej opinii należą do najszybszych obiadów jakie można zrobić z kilku składników, a przy tym są one bardzo smaczne. Mamy lato, więc na w lasach oraz na lokalnych rynkach i bazarach pojawiają się pieprzniki jadalne, potocznie zwane kurkami. Grzyby te są bardzo cenione w kuchni i chętnie wykorzystywane, zwłaszcza w aromatycznych sosach, a także w postaci marynowanej w słoiku.

Chociaż lubię wybrać się z mężem na grzyby, tak od czasu do czasu, w ramach niedzielnej rekreacji, to kurek jeszcze nie udało mi się znaleźć. Być może w mojej okolicy one po prostu nie występują, trudno mi to jednoznacznie stwierdzić. Brak kurek w lesie nie oznacza, że nie ma ich w sklepach. Wczoraj w jednym z marketów pojawiły się świeże kurki w bardzo przystępnej cenie. Grzechem by było nie skorzystać z takiej okazji :).

Przygotowanie tagliatelle z sosem kurkowym

Porada:

W kuchni najlepsze są kurki świeże. Mrożenie tych grzybów sprawia, że po ugotowaniu są gorzkie. Korzystajmy więc dopóki są w lasach , a na zimę schowajmy je do słoików z zalewą.

Składniki dla 4 osób

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 1 cebula
  • 30 g masła
  • 500 g kurek (świeże i oczyszczone)
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • szklanka wody
  • 1 łyżka mąki
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

kurki w śmietanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie, a między czasie zając się sosem. Cebulę posiekać w kostkę, wrzucić na patelnie i lekko podsmażyć z masłem. Dodać kurki i sól ziołową. Dusić 4 minuty pod przykryciem na średnim ogniu.

Następnie dodać wodę i mąkę i dalej dusić 8 minut. Na końcu wlać śmietankę, sok z cytryny i przyprawy. Podgrzewać jeszcze 2 minuty, spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Makaron rozłożyć na talerze i polać przygotowanym sosem.

Wskazówka: Przygotowane danie można posypać parmezanem i posypać posiekaną natką pietruszki.

kurki w śmietanie

Jak najczęściej przyrządzacie kurki?

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top