Home Kuchnia Ciasta Szarlotka sypana – sprawdzony przepis

Szarlotka sypana – sprawdzony przepis

3 min read
12
0

W tym roku jabłek jest prawdziwe zatrzęsienie. Chyba Was nimi zanudzę, ale co zrobić, skoro ja tak lubię to ciasto. Dlatego dzisiaj na warsztacie będzie szarlotka sypana, która nie tylko wybornie smakuje, ale również bardzo łatwo się robi :)

Ostatnio jak byłam na zakupach, to wpadła mi w oko gazetka „Szarlotki i ciasta z jabłkami”. Postanowiłam kupić jedną, bo było w niej kilka naprawdę ciekawych przepisów. Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i testować nowe przepisy, wiec nie mogłam przejść obok tego obojętnie.

Na pierwszy ogień poszła właśnie szarlotka sypana, której wcześniej nie miałam okazji robić. Wiele już o niej słyszałam, ale zawsze wydawało mi się, że taka szarlotka nie może sie udać. Byłam w wielkim błędzie. Przygotowane ciasto wyszło pyszne, delikatne i pachnące jesiennymi jabłkami. Zapraszam do spróbowania.

Składniki

120 g margaryny lub masła
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 kg kwaśnych twardych jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szarlotka sypana – przepis krok po kroku

szarlotka sypana

Tortownicę o średnicy 28 cm posmarować Kasią. Składniki sypkie (mąka, cukier, kasza, proszek do pieczenia) dokładnie ze sobą wymieszać.

szarlotka sypana

Jabłka umyć, obrać i grubo zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. 1 szklankę sypkich składników wysypać na dno tortownicy, wyłożyć połowę jabłek, przysypać połową mąki, wyłożyć pozostałe jabłka i posypać pozostałą mieszanką. Powinniśmy otrzymać 3 warstwy „ciasta” oraz 2 warstwy jabłek. Na wierzch ciasta wyłożyć plastry margaryny Kasia (cienko pokroić nożem) tak by przylegały do siebie.

Szarlotkę wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika (190 stopni C). Piec około 50 minut.

szarlotka sypana

I to już wszystko. Szarlotka sypana jest gotowa :)

Od siebie tylko dodam, że szklanka cukru to dla mnie za dużo. Jeśli dodamy słodkie jabłka, to spokojnie można dodać połowę porcji cukru, ale to już zależy od indywidualnego gustu i smaku. Dla mnie lepsza szarlotka kwaśniejsza niż za słodka.

A Wy jaką szarlotkę lubicie najbardziej?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

12 komentarzy

  1. gosia

    27/04/2013 at 22:07

    napisalas wszystkie skladniki sypkie wymieszac. Pozniej piszesz pierwsza warswe jablek posypac maka. jaka maka? czy chodzi o ta mieszanke? prosze o pomoc:) bo jutro chce je upiec.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/04/2013 at 22:12

      Tak, chodzi o mieszankę. Nie chciałam powtarzać tego samego słowa w jednym zdaniu, dlatego napisałam mąką. Przepraszam za nieścisłość:)
      Pozdrawiam

      Reply

      • gosia

        27/04/2013 at 22:46

        dzieki za pomoc:) to

        jutro robie:) mam nadzieje ze wyjdzie:)

        Reply

        • jakpomasle

          jakpomasle

          27/04/2013 at 23:03

          Napisz jak smakowała:)

          Reply

          • gosia

            28/04/2013 at 14:03

            ciasto super!!:)super przepis!!! na takie wlasnie mialam ochote:)pozdrawiam

          • jakpomasle

            jakpomasle

            28/04/2013 at 15:21

            Super! Cieszę się:)

  2. Iza

    14/01/2013 at 09:32

    Szarlotka jest po prostu genialna. Prosta, że nawet dziecko ją zrobi, szybka, a do tego naprawdę bardzo smaczna. Wszystkim znajomym „sprzedaję” przepis. Polecam!

    Rzeczywiście cukru wystarczy 3/4 szkl.

    Reply

  3. Rafał

    01/12/2012 at 15:27

    Wypróbowałem dzisiaj, ba nawet
    już próbowałem i mi smakowało. Ja piekłem 45 min. w 200 stopniach ostatnie 15
    min. Z grzałka górną i dolną. Dałem mniej cukru ponieważ nie za bardzo lubię
    przesłodzone ciasta.

     

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      10/04/2013 at 08:40

      Ja jeszcze nie piekłem szarlotki, ale skoro Tobie się udało, to ja też muszę spróbować :)

      Reply

  4. Zjedz Ze Smakiem

    16/09/2012 at 20:01

    Nigdy nie robiłam jeszcze szarlotki sypanej, chociaż często o niej słyszałam :) Muszę w końcu przetestować.
    Dzięki za udział w akcji

    Reply

  5. Alicja

    15/09/2012 at 11:42

    A ile powinna siedzieć w piecu ?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      16/09/2012 at 09:42

       O faktycznie nie napisałam:)
      Ciasto należy piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni C.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…