Home Kuchnia Ciasta Szarlotka jabłecznik – najlepszy przepis na udane popołudnie

Szarlotka jabłecznik – najlepszy przepis na udane popołudnie

4 min read
2
0
szarlotka polska

Szarlotka to takie ciasto, które często gości na naszym stole. Obok sernika, jest to chyba najpopularniejsze ciasto w Polsce. Nie znam osoby, która nie lubi szarlotki, bo przecież tego ciasta nie da się nie lubić. Ja najczęścej przygotowuję ją w wersji, którą nazywam „Szarlotka polska”.

Do niedawna szarlotka kojarzyła mi się ze złota polską jesienią i wizytami u babci na wsi. To właśnie od babci mam ten świetny przepis. Dzisiaj szarlotka kojarzy mi się z moim mężem, który pochłania ją niczym ciasteczkowy potwór. Gdyby mu na to pozwolić, to sam zjadłby całą blachę.

Półkruche ciasto

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. skrobi ziemniaczanej
  • szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

oraz

  • 2 kg jabłek
  • cynamon
  • bułka tarta do posypania formy

Szarlotka – krok po kroku

Moje ciasto mieszam i zagniatam na stolnicy. Tak jest wygodniej, bo i tak trzeba je rozwałkować, stolnica jest wtedy niezbędna (przynajmniej dla mnie).

Przesiać mąkę pszenną i skrobię, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Masło (lub margarynę) posiekać nożem i rozgnieść palcami z mąką i śmietaną.

Dodać jajka i wyrabiać na gładką masę. Ciasto będzie gładkie i elastyczne, jak miękka plastelina, wtedy należy je zawinąć szczelnie folią lub włożyć do woreczka i schować do lodówki na przynajmniej 1h.

jabłecznik

Jabłka umyć, cienko obrać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane wrzucić do dużego garnka i smażyć około 10 minut. W trakcie dodać (jeśli lubicie) łyżeczkę cynamonu. W zależności od odmiany, jabłka nie rozpadną się całkowicie w trakcie prażenia. Takie cząstki owoców efektownie wyglądają w cieście (o ile przetrwają jeszcze pieczenie).

Przygotowane ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Obie rozwałkować, a jedną z nich wyłożyć spód posmarowanej i posypanej blaszki.

Piekarnik nagrzać do 180° C. Spód ciasta podpiec – około 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć smażone jabłka i przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta.

Szarlotkę piec 60 minut w 180° C. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Jabłecznik gotowy

Ja uwielbiam szarlotkę w połączeniu z mocną herbatą z cytryną (bez cukru!). Duża porcja ciasta, gorąca herbata i kolejny odcinek Gotowych na wszystko – to mój przepis na udane sobotnie popołudnie :)

A jaki jest Wasz przepis na udanie popołudnie?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

2 komentarze

  1. Karola

    10/04/2013 at 08:48

    A mój przepis na udane popoludnie, to lampka czerwonego wina, duża paka czipsow i „Seks w wielkim mieście” :)

    Reply

  2. Jacek Andrzejewski

    10/04/2013 at 08:29

    Duża porcja szarlotki, czerwone wino i cały sezon The Walking Dead. To mój przepis na dobre spedzenie sobotniego popoludnia ;)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …