Kuchnia

Surówka z kiszonej kapusty

surówka z kapusty kiszonej

surówka z kiszonej kapusty

Któż z nas nie zna smaku kapusty kiszonej. Przecież surówka z kiszonej kapusty, to nieodłączny element tego dania. Nie znam nikogo, kto nie jadł by kotleta schabowego z ziemniakami w połączeniu z tą smaczną i zdrową surówką. Kiszona kapusta obecna jest na polskich stołach od niepamiętnych czasów i nadal cieszy się niesłabnącą popularnością. Co ciekawe kapusta był powszechnie uprawiania już w starożytności, w rejonie basenu Morza Śródziemnego. W Grecji zalecano jej spożywanie jako remedium na bezsenność, w Rzymie nasomiast uważano, że zapewnia wielką siłę i długowieczność.

Powodem tak wielkiej popularności są dwie zasadnicze cechy kiszonej kapusty, tj. wyśmienity smak oraz bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. To dlatego pojawia się w kuchniach wielu narodów, głównie tych zamieszkujących północne rejony Europy.

Kiszona kapusta i jej właściwości zdrowotne

Kapusta kiszona cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów zawartych w świeżej kapuście przez bakterie. Zawiera w sobie liczne metabolidy, które poprawiają przemianę materii i wspomagają odchudzanie. Działa grzybobójczo i bakteriobójczo. Dodatkowo jest bogatym źródłem wiaminy C i E. Z tego powodu była kiedyś używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi. Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa.

Poniżej przedstawiam przepis na surówkę, który jest w naszej rodzinie od dawna. Surówka z kiszonej kapusty przygotowywana wg tego przepisu ma to do siebie, że nie można jej zepsuć, dlatego każdemu wychodzi i wszystkim bardzo smakuje.

Jeśli macie taką możliwość, to zalecam korzystanie z domowej kiszonej kapusty. Ta sklepowa nie jest już ani tak smaczna, ani zdrowa.

Składniki surówki z kiszonej kapusty

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

 

Surówka z kiszonej kapusty w 5 minut

Kapustę odcisnąć (nie płukać!) i pokroić nożem niezbyt dokładnie. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nie obierałam jabłka, tylko dokładnie umyłam – skórka zawiera bardzo dużo witamin i błonnik).

W misce wymieszać pokrojoną kapustę, startą marchewkę i jabłko oraz posiekaną cebulę. Dodać olej. Nie polecam dodawać oliwy z oliwek ze względu na charakterystyczny zapach. Lepsze są oleje o neutralnym smaku np. rzepakowy lub z pestek winogron. Na końcu dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać i gotowe!

Dodam jeszcze, że korzystając z obfitości jesieni pozwoliłam sobie dodać małą zieloną paprykę. Wspaniale się wkomponowała w smak surówki i przy okazji stanowi fajne urozmaicenie kolorystyczne. Tym samym cieszy nie tylko podniebienie, ale również oczy.

To jeszcze tylko pozostało usmażyć schabowe i jemy :)

1 Comment

1 Comment

  1. fanstan

    25/01/2013 at 11:19

    surówka pyszna tak jak Ty

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top