Film

Studencki obiad: Parówki w cieście francuskim

parowki_mini

Dzisiaj druga odsłona naszego mini cyklu pod tytułęm „Studencki obiad”. Tym razem mamy dla Was przepis na zapiekanki z ciasta francuskiego i parówek. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i przede wszystkim tanie. Chociaż na filmie podaliśmy, że przygotowanie zapiekanek kosztuje mniej niż 15 zł, to z powodzeniem możecie kupić wszystkie składniki poniżej 10 zł.

parówki w cieście francuskim
Dzisiaj druga odsłona naszego mini cyklu pod tytułęm „Studencki obiad”. Tym razem mamy dla Was przepis na zapiekanki z ciasta francuskiego i parówek. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i przede wszystkim tanie. Chociaż na filmie podaliśmy, że przygotowanie zapiekanek kosztuje mniej niż 15 zł, to z powodzeniem możecie kupić wszystkie składniki poniżej 10 zł.

Niezbędne składniki

  • 4 parówki
  • ciasto francuskie 1 rolka
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Jak zrobić zapiekanki z parówką

W pierwszej kolejności obieramy pieczarki i siekamy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i również siekamy w kostkę.
Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni.

Z rolki ciasta francuskiego wycinamy 4 kwadraty ok. 10x10cm.

Parówki kroimy na pół i układamy na cieście francuskim. Dodajemy podsmażone pieczarki i cebulę.

Ciasto zawijamy i tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Pieczemy przez ok 10 minut.

Ponieważ to już drugi odcinek z tej serii, to czekamy na Wasze opinie. Powinniśmy kontynuować ten cykl i prezentować proste i szybkie potrawy z kilku składników? Napiszcie swoje propozycje na takie potrawy, które moglibyśmy zrobić w programie :)

zapiekanka z parówką

8 Comments

8 Comments

  1. Natalia

    08/12/2013 at 17:49

    robie cos podobnego ale w domu na kolacje nie na stancji :) a to w czym masz sól i pieprz wyglada jak jajka hehe

    • Jacek Andrzejewski

      08/12/2013 at 18:16

      Bo to są jajka :D

      • Natalia

        09/12/2013 at 18:50

        trzymasz przyprawy w wydmuszkach czy jak? :P

        • Jacek Andrzejewski

          09/12/2013 at 20:15

          Wydmuszki się nie sprawdziły, bo pękały, dlatego teraz przyprawy trzymam w jajkach na twardo ;P

          A tak na poważnie, to Paula kupiła takie eleganckie pojemniczki na przyprawy w sklepie Home&You. Z czystym sumieniem mogę je polecić, bo są funkcjonalne i bardzo intrygujące. Prawie każdy znajomy, który odwiedza naszą kuchnię pytanie o te „jajka” :)

          • Natalia

            09/12/2013 at 20:53

            heheh dobre prawie sie dalam nabrac i fajnie te pojemniczmi wygladaja ale ja mam wlasne, starodawne ;p

  2. nathaliae

    29/11/2013 at 12:33

    ;D tydzień temu robiłam taki szybki i tani obiad tyle że ciasto było drożdżowe ;) i zamiast pieczarek (nie tolerowanych przez domowników) zapiekłam parówki z serem żółtym. :)

    tak jak mówisz – tanio, szybko, smacznie :)

    • Jacek Andrzejewski

      29/11/2013 at 12:40

      Ja nie wiem co ludzie mają z tymi pieczarkami. Jak można nie lubić pieczarek?! :D

      • nathaliae

        30/11/2013 at 17:31

        Też tego nie ogarniam, bo ja pieczarki uwielbiam ;D

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top