Home Film Studencki obiad: Parówki w cieście francuskim

Studencki obiad: Parówki w cieście francuskim

2 min read
8
0

parówki w cieście francuskim
Dzisiaj druga odsłona naszego mini cyklu pod tytułęm „Studencki obiad”. Tym razem mamy dla Was przepis na zapiekanki z ciasta francuskiego i parówek. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i przede wszystkim tanie. Chociaż na filmie podaliśmy, że przygotowanie zapiekanek kosztuje mniej niż 15 zł, to z powodzeniem możecie kupić wszystkie składniki poniżej 10 zł.

Niezbędne składniki

  • 4 parówki
  • ciasto francuskie 1 rolka
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Jak zrobić zapiekanki z parówką

W pierwszej kolejności obieramy pieczarki i siekamy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i również siekamy w kostkę.
Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni.

Z rolki ciasta francuskiego wycinamy 4 kwadraty ok. 10x10cm.

Parówki kroimy na pół i układamy na cieście francuskim. Dodajemy podsmażone pieczarki i cebulę.

Ciasto zawijamy i tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Pieczemy przez ok 10 minut.

Ponieważ to już drugi odcinek z tej serii, to czekamy na Wasze opinie. Powinniśmy kontynuować ten cykl i prezentować proste i szybkie potrawy z kilku składników? Napiszcie swoje propozycje na takie potrawy, które moglibyśmy zrobić w programie :)

zapiekanka z parówką

Load More Related Articles
Load More By Jacek Andrzejewski
Load More In Film

8 komentarzy

  1. Natalia

    08/12/2013 at 17:49

    robie cos podobnego ale w domu na kolacje nie na stancji :) a to w czym masz sól i pieprz wyglada jak jajka hehe

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      08/12/2013 at 18:16

      Bo to są jajka :D

      Reply

      • Natalia

        09/12/2013 at 18:50

        trzymasz przyprawy w wydmuszkach czy jak? :P

        Reply

        • Jacek Andrzejewski

          09/12/2013 at 20:15

          Wydmuszki się nie sprawdziły, bo pękały, dlatego teraz przyprawy trzymam w jajkach na twardo ;P

          A tak na poważnie, to Paula kupiła takie eleganckie pojemniczki na przyprawy w sklepie Home&You. Z czystym sumieniem mogę je polecić, bo są funkcjonalne i bardzo intrygujące. Prawie każdy znajomy, który odwiedza naszą kuchnię pytanie o te „jajka” :)

          Reply

          • Natalia

            09/12/2013 at 20:53

            heheh dobre prawie sie dalam nabrac i fajnie te pojemniczmi wygladaja ale ja mam wlasne, starodawne ;p

  2. nathaliae

    29/11/2013 at 12:33

    ;D tydzień temu robiłam taki szybki i tani obiad tyle że ciasto było drożdżowe ;) i zamiast pieczarek (nie tolerowanych przez domowników) zapiekłam parówki z serem żółtym. :)

    tak jak mówisz – tanio, szybko, smacznie :)

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      29/11/2013 at 12:40

      Ja nie wiem co ludzie mają z tymi pieczarkami. Jak można nie lubić pieczarek?! :D

      Reply

      • nathaliae

        30/11/2013 at 17:31

        Też tego nie ogarniam, bo ja pieczarki uwielbiam ;D

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Pieczona kaczka po azjatycku z makaronem

Nie wiem, czy wiecie, ale drób w Polsce to jedno z najpopularniejszych mięs. W naszym domu…