Danie główne

Spaghetti z łososiem wędzonym – nowy smak

Ostatnio szukając inspiracji na obiad, wpadła mi w ręce gazetka o gotowaniu. Tam właśnie znalazłam przepis na spaghetti z łososiem wędzonym. Nigdy nie próbowałam makaronu w połączeniu z łososiem i była bardzo ciekawa co z tego wyjdzie. Efekt końcowy był naprawdę…

spaghetti z wędzonym łososiem

Ostatnio szukając inspiracji na obiad, zupełnie przypadkiem, wpadła mi w ręce gazetka o gotowaniu. Tam właśnie znalazłam przepis na spaghetti z łososiem wędzonym. Nigdy nie próbowałam makaronu w połączeniu z łososiem i byłam bardzo ciekawa, co z tego wyjdzie.

Zarówno ja, jak i mój mąż Jacek, bardzo lubimy makarony pod wszelkimi postaciami. Lubimy też wędzonego łososia, którego niestety nie jemy zbyt często. Gdy natrafiłam na ten przepis, to wiedziałam, że po prostu muszę spróbować takiego połączenia.

Nie mogłam przegapić okazji na poznanie zupełnie nowego smaku. W końcu połączenie makaronu i wędzonej ryby nie jest czymś, co często pojawia się na naszych stołach.

Składniki dla 2-3 osób

  • 100 g wędzonego łososia
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 200 g śmietany 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sól
  • biały pieprz

Spaghetti z łososiem wędzonym – przygotowanie

Masło rozpuścić na patelni, dodać śmietankę i mleko. Zamieszać i gotować na małym ogniu. Sos należy pilnować bo będzie się „burzył”, wtedy mieszamy. Sos zredukować (odparować wodę).

W tym czasie ugotować makaron al dente. Łososia pokroić w małe paski i dodać do sosu. Gotować 2 minuty. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. 3/4 dodać do sosu, resztę zostawić do posypania dania. Sos zamieszać, dodać sól i pieprz. Polać ugotowany makaron.

spaghetti z łososiem

Efekt końcowy bardzo mnie zaskoczył. Jacek, który sceptycznie podchodził do tego dania stwierdził, że mu smakuje. Na pewno to danie będzie od czasu do czasu gosciło na naszym stole, jako idealne urozmaicenie dla klasycznego spaghetti.

A co Wy myślicie o takim połączeniu makaronu i wędzonego łososia? :)

5 komentarzy

5 Comments

  1. Basia

    27/04/2013 at 17:35

    Szczerze… również podeszłam do tego przepisu dość sceptycznie. Podczas gotowania obawiałam się że sos nie wyjdzie zbyt gęsty, jednak po dodaniu łososia i odparowaniu wyszło przysłowiowe „niebo w gębie” ;) Gorąco polecam, jestem maniakiem makaronów i z pewnością to danie będę serwować jeszcze nie raz ;)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      29/04/2013 at 09:30

      Hehe, miałyśmy te same odczucia:)
      Razem z mężem też lubimy makarony i jeśli jest al’dente to już 3/4 sukcesu. Reszta jest dodatkiem;)))

  2. Basia

    27/04/2013 at 17:35

    Szczerze… również podeszłam do tego przepisu dość sceptycznie. Podczas gotowania obawiałam się że sos nie wyjdzie zbyt gęsty, jednak po dodaniu łososia i odparowaniu wyszło przysłowiowe „niebo w gębie” ;) Gorąco polecam, jestem maniakiem makaronów i z pewnością to danie będę serwować jeszcze nie raz ;)

  3. Aśka

    09/04/2013 at 18:03

    Świetne połączanie smaków. Jutro ryba!

    • Jacek Andrzejewski

      09/04/2013 at 18:46

      Bardzo polecam. Osobiście byłem trochę sceptycznie nastawiony, ale to połączenie makaronu i łososia jest naprawdę super :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top