Sos pomidorowy do pizzy z naturalnych i świeżych składników

 

Chyba wszyscy się ze mną zgodzicie, że sos pomidorowy do pizzy, to produkt, bez którego nie może obyć się żaden fan kuchni włoskiej. Ponieważ prawie każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, postanowiłam że zamiast korzystać z gotowych rozwiązań, zrobię taki sos samodzielnie. Przepis na idealne ciasto na pizze już jest u mnie na blogu, teraz czas na sos, którego składniki znajdziecie poniżej:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka wody
  • kilka świeżych ziół – bazylia, oregano, majeranek
  • szczypta cukru do smaku

Czy łatwo zrobić sos pomidorowy do pizzy?

 Okazuje się, że bardzo łatwo jest zrobić taki sos. Oczywiście potrzebujemy do tego kilku składników, które wypisałam powyżej, ale są one bardzo łatwo dostępne w każdym sklepie. Zajmuje to tylko chwilę, ale smak jest (moim zdaniem) o wiele lepszy, niż sosów kupowanych w sklepie.

Składniki sosu należy dokładnie wymieszać z posiekanymi ziołami. Zachęcam do używania świeżych ziół, a jeśli macie taką możliwość do samodzielnej ich uprawy. Wystarczy do tego niewielka doniczka stojąca na parapecie w kuchni. Suszone zioła nie zastąpią smaku tych świeżo zerwanych, tuż przed dodaniem do sosu lub potrawy.

Niestety poza sezonem zostają nam już tylko suszone odpowiedniki, dlatego korzystajmy z letnich upraw tak długo, jak tylko jest to możliwe. Przyznam się, że w tym roku po raz pierwszy zasiałam i jadłam świeży majeranek. Majeranek, bazylia i oregano to moje ulubione świeże zioła, które szczególnie chętnie wykorzystuję w swojej kuchni.

I to by było wszystko. Kilka chwil, odrobina pracy i mamy gotowy sos pomidorowy do pizzy, który także świetnie sprawdza się na zapiekankach, kanapkach albo jako dodatek do potraw mięsnych.

 

 

 

Oceń przepis / post

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.