Home Kuchnia Sos pomidorowy do pizzy z naturalnych i świeżych składników

Sos pomidorowy do pizzy z naturalnych i świeżych składników

3 min read
6
0

 

Chyba wszyscy się ze mną zgodzicie, że sos pomidorowy do pizzy, to produkt, bez którego nie może obyć się żaden fan kuchni włoskiej. Ponieważ prawie każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, postanowiłam że zamiast korzystać z gotowych rozwiązań, zrobię taki sos samodzielnie. Przepis na idealne ciasto na pizze już jest u mnie na blogu, teraz czas na sos, którego składniki znajdziecie poniżej:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka wody
  • kilka świeżych ziół – bazylia, oregano, majeranek
  • szczypta cukru do smaku

Czy łatwo zrobić sos pomidorowy do pizzy?

 Okazuje się, że bardzo łatwo jest zrobić taki sos. Oczywiście potrzebujemy do tego kilku składników, które wypisałam powyżej, ale są one bardzo łatwo dostępne w każdym sklepie. Zajmuje to tylko chwilę, ale smak jest (moim zdaniem) o wiele lepszy, niż sosów kupowanych w sklepie.

Składniki sosu należy dokładnie wymieszać z posiekanymi ziołami. Zachęcam do używania świeżych ziół, a jeśli macie taką możliwość do samodzielnej ich uprawy. Wystarczy do tego niewielka doniczka stojąca na parapecie w kuchni. Suszone zioła nie zastąpią smaku tych świeżo zerwanych, tuż przed dodaniem do sosu lub potrawy.

Niestety poza sezonem zostają nam już tylko suszone odpowiedniki, dlatego korzystajmy z letnich upraw tak długo, jak tylko jest to możliwe. Przyznam się, że w tym roku po raz pierwszy zasiałam i jadłam świeży majeranek. Majeranek, bazylia i oregano to moje ulubione świeże zioła, które szczególnie chętnie wykorzystuję w swojej kuchni.

I to by było wszystko. Kilka chwil, odrobina pracy i mamy gotowy sos pomidorowy do pizzy, który także świetnie sprawdza się na zapiekankach, kanapkach albo jako dodatek do potraw mięsnych.

 

 

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

6 komentarzy

  1. lunette ray ban

    10/06/2013 at 04:53

    lunette ray ban…

    Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics? Thanks for your time!…

    Reply

  2. maillot psg

    02/06/2013 at 00:43

    maillot psg…

    I value the attempts you men and women put in to share weblogs on these kinds of type of matters, it was in fact useful. Maintain Submitting!…

    Reply

  3. […] okazji wspomnę, że jeśli nie macie przepisu na sos, to polecam mój sos pomidorowy do pizzy. Zawsze go stosuję, sprawdził się już nie jeden raz. Dlatego też na pewno będziecie […]

    Reply

  4. […] sos do pizzy […]

    Reply

  5. […] ścieram na drobnej tarce, przygotowuje sos na spód pizzy (przepis tutaj). Gdy nasze ciasto podrośnie wystarczająco, rozwałkowuję je, przekładam na posmarowaną […]

    Reply

  6. […] Nareszcie udało mi się zrobić idealne ciasto na pizzę! Nie mogę się nie podzielić z wami moim przepisem. Najważniejszą rzeczą oprócz dodanych składników jest dobre wyrobienie ciasta. Ja akurat poszłam na łatwiznę i wyręczył mnie w tym mój Bosch Mum. Nie lubię wyrabiać ciasta ręką, a mój robot robi to dokładnie i szybko. Ciasto po wyjęciu z miski nie kleiło się, było jedwabiste, takie jak w Pizzerii Dominium. Jeśli nie macie przepisu na sos pomidorowy na spód pizzy to polecam mój przepis. […]

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…