Home Kuchnia Śniadanie Słodkie śniadanie czyli racuchy z jabłkami

Słodkie śniadanie czyli racuchy z jabłkami

2 min read
3
0
racuchy z jabłkami

Racuchy w porównaniu z naleśnikami szybciej się smażą i można do nich dodać soczyste i słodkie jabłka. Lubią je szczególnie dzieci, ale dorośli też nie pogardzą, zwłaszcza jeśli ktoś jest łasuchem:) Przyznaję, że nie za często je przygotowuję. Nie wymagają dużo czasu, są smaczne, ale jakoś tak na co dzień zapomina się o ich istnieniu. Mama czy babcia nie zapominały, bo chyba każdy jadł je w dzieciństwie. A dziś? Dziś przygotowałam je na śniadanie. Z porcją dżemu i świeżych owoców smakowały wspaniale.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki (150g)
  • 1 szklanka mleka (200 ml)
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka

+ cukier puder do posypania

+ olej do smażenia

 

Jabłka obrać, pokroić na małe cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę, mleko, jajko wymieszać trzepaczką razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać rozdrobnione jabłka i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i powoli nalewać łyżką placki o średnicy filiżanki. Smażyć z obu stron, aż będą złociste.

racuchy z jabłkami

Usmażone i ciepłe racuszki podawać od razu posypując je cukrem pudrem. Moim najnowszym odkryciem jest dodanie do cukru pół łyżeczki cynamonu. Pycha!

A Wy często je smażycie?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Śniadanie

3 komentarze

  1. Natalia

    14/09/2014 at 15:25

    uwialbiam xD :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/09/2014 at 14:18

      My też, ale jakoś za rzadko przyrządzam:)
      Częściej już są naleśniki. Mamy już jesień i chyba niedługo przygotuję „Twoje” krokiety.

      Reply

  2. Natalia

    14/09/2014 at 15:24

    uwialbiam xD

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…