Home Kuchnia Ciasta Sernik z suszonymi śliwkami

Sernik z suszonymi śliwkami

4 min read
3
0

Sernik z suszonymi śliwkami to alternatywa dla tych, którzy nie lubią tego ciasta z rodzynkami. Ja lubię sernik chyba w każdej postaci, no może na zimno to mniej, bo przejadł mi się już w dzieciństwie jak był na niego szał. Tym razem chciałam upiec klasyczny z ogromnymi rodzynkami, ale w sklepie ich nie było. Były tylko takie maciupeńkie rodzyneczki, a obok leżały pięknie prezentujące się suszone śliwki. Padła decyzja – biorę!

Swoją drogą, sernik przygotowałam na przyjęcie sylwestrowe i widziałam, że wszystkim smakował.

Niezbędne składniki

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie suszonych śliwek
  • 5 jajek (plus 2 białka, które zostają z ciasta)
  • 100 g masła

 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą i plastyczną masę. Aby było łatwiej, dobrze jest wyjąć wcześniej masło. Dzięki temu będzie miękkie i plastyczne. Zagniecione ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez 1h, po czym wyjąć i rozwałkować. Formę w której będziemy piec sernik wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ja najczęściej wybieram tą drugą opcję. Papier, który kupuję nie jest w rolce, tylko są to gotowe arkusze, które trzeba tylko zagiąć i wyłożyć nimi formę lub blachę.

Ciasto wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w temp. 180° C.

sernik z suszonymi śliwkami

Suszone śliwki pokroić i skropić alkoholem. Ser przetrzeć przez sito dwa razy. Żółtka ubić w misce z cukrem i stopniowo dodawać przetarty ser, rozpuszczone masło, budyń w proszku. Oddzielnie ubić białka jaj z pozostałym cukrem i wymieszać z masą serowo. Ja najpierw dodaję połowę białek, a gdy się połączą dodaję resztę. Na końcu dodać suszone śliwki i delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na podpieczony spód ciasta. Piec 50-60 minut w 180° C, aż sernik lekko się zarumieni.

sernik z suszonymi śliwkami

Ja lubię chyba każdy sernik. A Wy macie swój ulubiony?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

3 komentarze

  1. gin

    03/01/2014 at 03:25

    Ja najbardziej lubię złotą rosę, taką delikatną i leciutką… Ale w ogóle za sernikami przepadam, Twój wygląda cudnie i kusząco :)

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      03/01/2014 at 10:29

      Złota rosa… aż ślinka cieknie. Muszę powiedzieć Pauli, żeby w najbliższym czasie go upiekła :)

      Reply

  2. martawkuchni.blog.pl

    02/01/2014 at 15:11

    cudne połączenie:) sernik w każdej formie smakuje wyśmienicie:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …