Ciasta

Sernik z suszonymi śliwkami

sernik ze śliwką mini

Sernik z suszonymi śliwkami to alternatywa dla tych, którzy nie lubią tego ciasta z rodzynkami. Ja lubię sernik chyba w każdej postaci, no może na zimno to mniej, bo przejadł mi się już w dzieciństwie jak był na niego szał. Tym razem chciałam upiec klasyczny z ogromnymi rodzynkami, ale w sklepie ich nie było. Były tylko takie maciupeńkie rodzyneczki, a obok leżały pięknie prezentujące się suszone śliwki. Padła decyzja – biorę!

Sernik z suszonymi śliwkami to alternatywa dla tych, którzy nie lubią tego ciasta z rodzynkami. Ja lubię sernik chyba w każdej postaci, no może na zimno to mniej, bo przejadł mi się już w dzieciństwie jak był na niego szał. Tym razem chciałam upiec klasyczny z ogromnymi rodzynkami, ale w sklepie ich nie było. Były tylko takie maciupeńkie rodzyneczki, a obok leżały pięknie prezentujące się suszone śliwki. Padła decyzja – biorę!

Swoją drogą, sernik przygotowałam na przyjęcie sylwestrowe i widziałam, że wszystkim smakował.

Niezbędne składniki

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie suszonych śliwek
  • 5 jajek (plus 2 białka, które zostają z ciasta)
  • 100 g masła

 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą i plastyczną masę. Aby było łatwiej, dobrze jest wyjąć wcześniej masło. Dzięki temu będzie miękkie i plastyczne. Zagniecione ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez 1h, po czym wyjąć i rozwałkować. Formę w której będziemy piec sernik wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ja najczęściej wybieram tą drugą opcję. Papier, który kupuję nie jest w rolce, tylko są to gotowe arkusze, które trzeba tylko zagiąć i wyłożyć nimi formę lub blachę.

Ciasto wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w temp. 180° C.

sernik z suszonymi śliwkami

Suszone śliwki pokroić i skropić alkoholem. Ser przetrzeć przez sito dwa razy. Żółtka ubić w misce z cukrem i stopniowo dodawać przetarty ser, rozpuszczone masło, budyń w proszku. Oddzielnie ubić białka jaj z pozostałym cukrem i wymieszać z masą serowo. Ja najpierw dodaję połowę białek, a gdy się połączą dodaję resztę. Na końcu dodać suszone śliwki i delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na podpieczony spód ciasta. Piec 50-60 minut w 180° C, aż sernik lekko się zarumieni.

sernik z suszonymi śliwkami

Ja lubię chyba każdy sernik. A Wy macie swój ulubiony?

3 Comments

3 Comments

  1. gin

    03/01/2014 at 03:25

    Ja najbardziej lubię złotą rosę, taką delikatną i leciutką… Ale w ogóle za sernikami przepadam, Twój wygląda cudnie i kusząco :)

    • Jacek Andrzejewski

      03/01/2014 at 10:29

      Złota rosa… aż ślinka cieknie. Muszę powiedzieć Pauli, żeby w najbliższym czasie go upiekła :)

  2. martawkuchni.blog.pl

    02/01/2014 at 15:11

    cudne połączenie:) sernik w każdej formie smakuje wyśmienicie:)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top