Home Kuchnia Ciasta Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

5 min read
0
0
sernik wiedeński

To wszystko przez to, że uwielbiam serniki. Do tych na zimno mam raczej chłodne podejście, ale za to ubóstwiam te pieczone. Sernik powinien być przygotowywany z twarogu, na kruchym spodzie lub bez, z rodzynkami i skórka pomarańczową jeśli ktoś lubi. Puszysty i na dużej ilości jaj. Po prostu pyszny… Nie wiem jak ktoś może nie lubić serników :)

Sernik kojarzy mi się głównie ze świętami. I nie mam na myśli tradycji bożonarodzeniowej czy wielkanocnej, tylko święta w ogóle. W Polsce przyjęło się, że gdy jest jeden dzień wolny od pracy, to większość na gwałt robi zakupy jakby miała zbliżać się apokalipsa zombie. A widzę, to w kolejce do kasy, gdy wybiorę się do molocha po mleko kokosowe, niedostępne w naszym osiedlowym sklepie. Będę miała szczęście jeśli takowe mleko jeszcze dostanę. Tak więc sernik dla mnie to małe święto. Takie w którym spotyka się rodzina, ale także takie, że ów sernik piekę.

Za przepis na sernik wiedeński dziękuję Domowa Kuchnia Aniki.sernik wiedeński

sernik wiedeński

Składniki:

  • 1 kg miękkiego twarogu (u mnie pół na pół tłusty i półtłusty)
  • 10 jajek
  • 10 dkg rodzynek
  • 20  – 25 dkg cukru pudru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 15 dkg masła
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  •  aromat cytrynowy lub pomarańczowy
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy

Składniki na kruchy spód:

  • 20 dkg mąki
  • 5 dkg masła
  • 5 dkg cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić sernik wiedeński – krok po kroku

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem. Dodać cukier, szczyptę soli, jajko i zagnieść na gładką masę, a następnie owinąć folią i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę posmarowaną wcześniej masłem. Moja blaszka ma wymiar: 24×24 cm. Wstawić do piekarnika i podpiec w temp. 200° C. Czas pieczenia ok. 10-15 minut. Po upieczeniu wyjąc i ostudzić.

Ja sera nie mielę, tylko przeciskam przez sito. Robię to dwa razy. Idzie to dość szybko, a naczyń jest mało do mycia. Polecam i Wam.

Żółtka należy utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać skrobię ziemniaczaną i po kawałku miękkiego masła. Kolejny krok to dodawanie po kawałku sera, cały czas mieszając masę. Na końcu dodać skórkę z cytryny i pomarańczy, kilka kropel aromatu cytrynowego oraz rodzynki, które wcześniej należy namoczyć. Białka ubić oddzielnie ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą serową. Tak przygotowaną masę przełożyć na podpieczony spód ciasta. Wygładzić wierzch sernika.

Piekarnik nagrzać, wstawić ciasto i piec w 180° C około 60 minut. Po upływie tego czasu sprawdzić patyczkiem na środku ciasta czy sernik jest gotowy. Patyczek powinien być wilgotny, ale nie obklejony serem. Jeśli jest upieczony, należy wyłączyć piekarnik i 10 minut zostawić ciasto w spokoju. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i ostudzić.

sernik wiedeński

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…