Ciasta

Sernik wiedeński

sernik wiedeński

Zacznę od tego, że uwielbiam serniki. Do tych na zimno mam raczej chłodne podejście, ale za to ubóstwiam te pieczone. Sernik powinien być przygotowywany z twarogu, na kruchym spodzie lub bez, z rodzynkami i skórka pomarańczową jeśli ktoś lubi. Puszysty i na dużej ilości jaj. Po prostu pyszny… Nie wiem jak ktoś może nie lubić serników :)

To wszystko przez to, że uwielbiam serniki. Do tych na zimno mam raczej chłodne podejście, ale za to ubóstwiam te pieczone. Sernik powinien być przygotowywany z twarogu, na kruchym spodzie lub bez, z rodzynkami i skórka pomarańczową jeśli ktoś lubi. Puszysty i na dużej ilości jaj. Po prostu pyszny… Nie wiem jak ktoś może nie lubić serników :)

Sernik kojarzy mi się głównie ze świętami. I nie mam na myśli tradycji bożonarodzeniowej czy wielkanocnej, tylko święta w ogóle. W Polsce przyjęło się, że gdy jest jeden dzień wolny od pracy, to większość na gwałt robi zakupy jakby miała zbliżać się apokalipsa zombie. A widzę, to w kolejce do kasy, gdy wybiorę się do molocha po mleko kokosowe, niedostępne w naszym osiedlowym sklepie. Będę miała szczęście jeśli takowe mleko jeszcze dostanę. Tak więc sernik dla mnie to małe święto. Takie w którym spotyka się rodzina, ale także takie, że ów sernik piekę.

Za przepis na sernik wiedeński dziękuję Domowa Kuchnia Aniki.sernik wiedeński

sernik wiedeński

Składniki:

  • 1 kg miękkiego twarogu (u mnie pół na pół tłusty i półtłusty)
  • 10 jajek
  • 10 dkg rodzynek
  • 20  – 25 dkg cukru pudru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 15 dkg masła
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  •  aromat cytrynowy lub pomarańczowy
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy

Składniki na kruchy spód:

  • 20 dkg mąki
  • 5 dkg masła
  • 5 dkg cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić sernik wiedeński – krok po kroku

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem. Dodać cukier, szczyptę soli, jajko i zagnieść na gładką masę, a następnie owinąć folią i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę posmarowaną wcześniej masłem. Moja blaszka ma wymiar: 24×24 cm. Wstawić do piekarnika i podpiec w temp. 200° C. Czas pieczenia ok. 10-15 minut. Po upieczeniu wyjąc i ostudzić.

Ja sera nie mielę, tylko przeciskam przez sito. Robię to dwa razy. Idzie to dość szybko, a naczyń jest mało do mycia. Polecam i Wam.

Żółtka należy utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać skrobię ziemniaczaną i po kawałku miękkiego masła. Kolejny krok to dodawanie po kawałku sera, cały czas mieszając masę. Na końcu dodać skórkę z cytryny i pomarańczy, kilka kropel aromatu cytrynowego oraz rodzynki, które wcześniej należy namoczyć. Białka ubić oddzielnie ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą serową. Tak przygotowaną masę przełożyć na podpieczony spód ciasta. Wygładzić wierzch sernika.

Piekarnik nagrzać, wstawić ciasto i piec w 180° C około 60 minut. Po upływie tego czasu sprawdzić patyczkiem na środku ciasta czy sernik jest gotowy. Patyczek powinien być wilgotny, ale nie obklejony serem. Jeśli jest upieczony, należy wyłączyć piekarnik i 10 minut zostawić ciasto w spokoju. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i ostudzić.

sernik wiedeński

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top