Home Kuchnia Sałatki Sałatka z wędzonej ryby i mango oraz konkurs z książką!

Sałatka z wędzonej ryby i mango oraz konkurs z książką!

4 min read
10
0
sałatka z wędzonej ryby i mango

Pomysł na sałatkę z rybą i mango wzięłam z gazetki z przepisami sprzed około 10 lat. Uwielbiam przygotowywać i jeść różnego rodzaju sałatki i surówki, a te z rybą szczególnie. Na mojej liście ulubionych jest sałatka z surimi, z tuńczykiem i niezaprzeczalnie ta tutaj. Połączenie wędzonej ryby z delikatnym miąższem mango to zdecydowanie moje smaki. Jeśli lubicie ryby, musicie koniecznie wypróbować ten przepis, bo sałatka jest naprawdę smaczna.

Przygotowując sałatkę, pomyślałam sobie, że zorganizuję dla Was konkurs. Do wygrania jest książka s. Anastazji – 123 Sałatki i surówki. I chociaż dzisiejszy przepis nie pochodzi z tej książki, to muszę powiedzieć, że często do niej zaglądam, zwłaszcza jak mam przygotować surówkę do obiadu. W swojej bibliotece posiadam 2 sztuki tej pozycji i chętnie oddam jedną z nich w dobre ręce. Co trzeba zrobić aby wygrać konkurs? Szczegóły poniżej.

Składniki:

  • pół główki sałaty lodowej
  • 150 g wędzonej ryby (np. łosoś, makrela)
  • 1 szt. dojrzałego mango
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • oliwa

Sałatę opłukać i połamać na małe kawałki. Z ryby usunąć skórę i ości, rozdrobnić w palcach. Cebulę posiekać w piórka. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać. Moja sałatka była przyrządzona z makrelą, która jak wiecie jest dość słona i aromatyczna, więc potrawa nie wymagała już doprawienia. Oczywiście jeśli lubicie, można dosypać soli i pieprzu. Gotową sałatkę posypać rozdrobnioną natką pietruszki.

sałatka z wędzonej ryby i mango

Konkurs – Wygraj książkę siostry Anastazji!

Czas trwania konkursu: Do końca tygodnia tj. 30 marca 2014r. do godziny 23.59
Nagroda: Książka s. Anastazji „123 sałatki i surówki”
Zadanie konkursowe: W komentarzu pod tym postem, należy podać nazwę oraz przepis na waszą ulubioną sałatkę z rybą.
Zwycięzcy: Komisja w składzie autorów bloga (Paula i Jacek) wybierze najciekawszy przepis, który zostanie nagrodzony i przyrządzony przez Paulę na łamach bloga.
Wyniki: Zostaną ogłoszone w poniedziałek 31 marca 2014r.

Nie jest to warunek konkursu, ale mile widziane są zdjęcia waszych sałatek :)

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Sałatki

10 komentarzy

  1. […] Dzisiejsza sałatka powstała przez przypadek. Jacek koniecznie chciał zjeść sałatę i tuńczyka, a ja dorzuciłam do tego słodkiego arbuza i wyszła wyśmienita paleta smaków. Uwielbiam takie połączenia ryba+owoc. Pamiętacie moją sałatkę z mango? (klik) […]

    Reply

  2. […] i niebawem pojawią się przepisy. A dzisiejsza sałatka to wasza propozycja z mojego konkursu (klik). To już druga sałatka z waszego przepisu i w moim wykonaniu. Sałatka wyszła pyszna. […]

    Reply

  3. […] pierwszy przepis spośród Waszych zgłoszeń z ostatniego konkursu dotyczącego sałatek z rybą (klik). Tak jak obiecałam, przetestuję na łamach bloga wszystkie Wasze sałatki. Dziś sałatka od […]

    Reply

  4. […] zgodnie z ustawą nie jest takie proste. Po długich debatach postanowiliśmy nagrodzić „Katarzynę P” za przepis „Sałatka ryżowa z wędzonym węgorzem”. Prosimy o podanie danych […]

    Reply

  5. Mienta

    30/03/2014 at 21:04

    Uwielbiam sałatki z grillowanym łososiem. Sezon grillowy się zbliża więc polecam :)

    Sałatka z piekielnym łososiem

    mix ulubionych sałat
    czerwona papryka
    50 g sera feta
    nasiona z połowu granatu
    łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy (użyłam meksykańskiej)

    dressing:

    łyżka oliwy
    łyżka przyprawy do sałatek z błonnikiem i nagietkiem
    2 plasterki papryczki jalapeno
    2 filety z łososia (po ok 125 g )

    marynata do łososia:
    łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki cayenne
    ognista przyprawa w młynku

    Sok z cytryny mieszamy z cayenne. Zalewamy łososia i dobrze go
    nacieramy. Z obu stron posypujemy dużą ilością ognistej przyprawy z
    młynka.

    Grillujemy z obu stron.

    W tym czasie fetę kroimy w
    kosteczkę i mieszamy ją z musztardą. Paprykę kroimy w cienkie plasterki
    oraz wyjmujemy z granatu nasionka. Sałatę mieszamy z papryką, fetą i
    granatem.

    Papryczkę jalapeno kroimy bardzo drobno. Mieszamy ją z oliwą i przyprawą do sałatek. Dressingiem zalewamy sałatkę.

    Gotowego łososia dzielimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki.

    Smacznego :)

    Fotka: http://mientablog.com/wp-content/uploads/2012/05/salatkagrilllosos2.jpg

    Reply

  6. Marysia Zając

    29/03/2014 at 10:28

    Ja mam właściwie dwie ulubione sałatki, obydwie bardzo podobne do siebie, ale podam przepis na tę z łososiem. To danie można przyrządzić na ciepło (taką wersję podałam w moim blogu), ale jako sałatka spisuje się nieziemsko smacznie :)

    Składniki:

    300 g filetu z łososia
    sól, pieprz
    2 jabłka
    ok 10 śliwek kalifornijskich
    garść rodzynek
    sok z 1 pomarańczy
    sok z 1 1/2 cytryny
    ok 3 łyżek miodu
    kardamon
    cynamon
    8 gniazd makaronu tagliatelle
    ser roquefort (ok 6 łyżeczek)

    1. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy ok 2 minut z każdej strony, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 10 minut (zależy od wielkości i grubości filetu). Gdy łosoś ostygnie, kroimy go na cienkie paski.

    2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

    3. Jabłuszka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na małe kwadraciki. Zalewamy dokładnie sokiem z połówki cytryny, aby nie sczerniały. Sok z cytryny, sok z pomarańczy, rodzynki, pokrojone śliwki, kardamon, cynamon i miód mieszamy ze sobą w rondelku i podgrzewamy do chwili, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą i przejdą wzajemnie smakiem.

    4. Na talerzu układamy makaron, posypujemy go serem roquefort, jabłuszkami, polewamy lekko zimnym sosem, układamy łososia i zalewamy resztą sosu. Podajemy sałatkę tego samego dnia (łosoś nie lubi leżeć). Jeżeli jednak nam nie zejdzie, śmiało możemy zapiec takie cudeńko w piekarniku (dodatkowo można posypać innym, ulubionym serem).

    Reply

  7. Beata Ciechan

    28/03/2014 at 23:50

    Moja sałatka z rybą to przepis z czasów studenckich. Uwielbiam ją na zimno i ciepło (lekko podgrzewam w mikrofalówce)

    Składniki:
    1 puszka tuńczyka w oleju
    100-150 g ciemnych oliwek
    1/2 puszki kukurydzy
    1 duża marchewka
    200-300 g makaronu penne
    świeża natka pietruszki
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego

    Wykonanie:
    Makaron gotujemy al dente. Przestudzony wrzucamy do większego naczynia. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach i delikatnie podduszamy do miękkości. Oliwki kroimy w plasterki. Przestudzoną marchewkę i pozostałe składniki (z wyjątkiem majonezu i śmietany) dodajemy do makaronu. Składniki mieszamy, dodajemy majonez i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki (ilość zależy od upodobań, ja daję bardzo dużo, można dodać odrobinę świeżej kolendry). Smacznego!

    PS. Idę do kuchni, bo głodna się od tego pisania zrobiłam :D

    Reply

  8. Justyna

    28/03/2014 at 23:34

    Sałatka warstwowa z tuńczykiem Składniki :

    3 łyżki majonezu

    3 łyżki jogurtu naturalnego

    1 łyżeczka musztardy

    5 ugotowanych jaj

    1 puszka groszku

    2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( czasami daję w oleju )

    200 g żółtego sera

    pęczek szczypiorku

    sól, pieprz

    Majonez, jogurt i musztardę mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

    Białka oddzielamy od żółtek. Groszek odcedzamy na sitku. Szczypiorek drobno tniemy. Tuńczyka odsączamy z nadmiaru zalewy ale też nie za bardzo tak żeby był mokry.

    Bierzemy miskę w której będziemy układać warstwy sałatki. Najpierw na samo dno tarkujemy białka na grubych oczkach. Na to układamy groszek, następnie tuńczyka, którego rozdrabniamy w rękach. Kolejno szczypiorek, na to zcieramy na drobnych oczkach tarki żółty ser. Na ser sos majonezowo-jogurtowy a na sam wierzch również na drobnych oczkach tarki tarkujemy żółtka.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

    Reply

  9. Katarzyna P

    28/03/2014 at 20:11

    Sałatka ryżowa z wędzonym
    węgorzem
    Składniki:

    1 węgorz wędzony (około pół kilo)

    1 szklanka ryżu

    4 łyżki oleju

    1 czerwona papryka

    20 czarnych oliwek (bez pestek)

    1 średni ogórek

    2 ząbki czosnku

    pęczek szczypiorku

    sól

    pieprz

    sok z cytryny

    Wędzonego węgorza należy pokroić na drobne
    kawałki. Następnie ryż wymieszać z olejem. Do tego dodać
    pokrojoną w kostkę paprykę i ogórek, w plasterki oliwki oraz
    posiekany szczypior i zmiażdżony czosnek. Wszystko razem wymieszać
    i polać sokiem cytryny oraz doprawić solą i pieprzem.

    Reply

  10. Klaudia_Kluskowopl

    28/03/2014 at 15:53

    Witam :)

    Moja ulubiona sałatka z rybą to :

    Sałatka z wędzonym łososiem (2 porcje) i sosem miodowo-musztardowym

    * 1/4 główki sałaty lodowej
    * 1 pomidor
    * 2 ogórki konserwowe
    * 1/2 papryki
    * kilka oliwek
    * 10 dag wędzonego łososia

    Sos miodowo – musztardowy
    * pełna łyżka miodu (najlepiej ‚lejącego’)
    * 1,5 łyżki ostrej musztardy (użyłam Dijon Kamisa)
    * opcjonalnie sok z cytryny

    wszystko umieszczamy w kubeczku mieszamy energicznie do powstania idealnej konsystencji sosu

    Sałatkę przygotowujemy warstwowo. Na początku siekamy sałatę lodową, następnie układamy pokrojonego w kosteczkę pomidora, paprykę ogórka i oliwki. na samą górę kładziemy pasma cieniutko pokrojonego łososia – wszystko polewamy sosem i zjadamy :) Smacznego

    Pozdrawiam,

    a tu sałatka w pełnej krasie ( http://kluskowopl.blogspot.com/2012/06/saatka-z-wedzonym-ososiem.html

    przynajmniej raz na 2 tygodnie pojawia się w naszym śniadaniowym menu

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …