Home Kuchnia Sałatki Sałatka z łososiem i tagliatelle palce lizać

Sałatka z łososiem i tagliatelle palce lizać

3 min read
3
0
sałatka z łososiem

Dziś znów sałatka. Pewnie pomyślicie, że żadnych ciast nie robię i nic innego nie jemy, bo ciągle sałatki na blogu. Ciasteczka niektóre są już upieczone i niebawem pojawią się przepisy. A dzisiejsza sałatka to wasza propozycja z mojego konkursu (klik). To już druga sałatka z waszego przepisu i w moim wykonaniu. Sałatka wyszła pyszna. Najbardziej podoba mi się w niej połączanie smaków słodkiego i kwaśnego. Ryba lubi cytrynę, a przebijający się smak cynamonu i kardamonu tylko zaostrza apetyt. Za recepturę i zgłoszenie dziękuję Marysi Z.

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • sól, pieprz
  • 2 jabłka
  • ok 10 śliwek kalifornijskich
  • garść rodzynek
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 1/2 cytryny
  • ok 3 łyżek miodu
  • kardamon
  • cynamon
  • 8 gniazd makaronu tagliatelle
  • ser roquefort (ok 6 łyżeczek)

1. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy ok 2 minut z każdej strony, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 10 minut (zależy od wielkości i grubości filetu). Gdy łosoś ostygnie, kroimy go na cienkie paski.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

3. Jabłuszka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na małe kwadraciki. Zalewamy dokładnie sokiem z połówki cytryny, aby nie sczerniały. Sok z cytryny, sok z pomarańczy, rodzynki, pokrojone śliwki, kardamon, cynamon i miód mieszamy ze sobą w rondelku i podgrzewamy do chwili, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą i przejdą wzajemnie smakiem.

4. Na talerzu układamy makaron, posypujemy go serem roquefort, jabłuszkami, polewamy lekko zimnym sosem, układamy łososia i zalewamy resztą sosu. Podajemy sałatkę tego samego dnia (łosoś nie lubi leżeć). Jeżeli jednak nam nie zejdzie, śmiało możemy zapiec takie cudeńko w piekarniku (dodatkowo można posypać innym, ulubionym serem).

 

sałatka z łososiem

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Sałatki

3 komentarze

  1. nathaliae

    13/04/2014 at 16:40

    Niestety ryby to nie moje smaki, więc czekam na ciasteczka ;)

    Reply

  2. Natalia

    12/04/2014 at 12:11

    przeczytałam tylko składniki i już bym mogła jeść :) łososia jadłam tylko kilka razy ze względu na to że jest drogi no i u nas na wsi nie ma gdzie kupić. Ale uwielbiam :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      18/04/2014 at 23:09

      Sałatka wyszła pyszna i zastąpiła nawet obiad. Teraz jest/była promocja na łososi w Lidlu :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…