Home Kuchnia Sałatki Sałatka nicejska z kurczakiem

Sałatka nicejska z kurczakiem

3 min read
3
0
sałatka nicejska z kurczakiem

Tak, tak. Dobrze jest napisane: Sałatka nicejska z kurczakiem. Może gromy na mnie nie spadną, a wegetarianie pogodzą się z moją wersją tego dania. Ta wersja bardzo nam smakowała, a do tego była tak syta, że zastąpiła nam obiad. Nie wiem jak zachowałby się tuńczyk, ale drób znał egzamin. Fileta udusiłam w papirusie paprykowym, a całość polałam dressingiem z miodem, czerwonym pieprzem i miętą. A całość? Poezja :)

Składniki (3 porcje):

  • główka sałaty lodowej
  • 300 g filetów z kurczaka
  • Papirus paprykowy Winiary
  • 2 jajka
  • ogórek
  • 2 pomidory
  • czerwona papryka
  • oliwki (u mnie zielone)
  • szczypiorek

Sałatę opłukać i połamać na drobne kawałki. Jajka ugotować na twardo (10 minut od momentu zagotowania), w tym czasie zająć się kurczakiem. Mięso opłukać, przeciąć na cieńsze płaty, zawinąć w pergamin Papirusa i usmażyć. Ogórka umyć, obrać (można nie obierać) i pokroić. Pomidory i paprykę również umyć i pokroić. Do miski przełożyć sałatę, pokrojonego ogórka, oliwki. Wymieszać składniki i ułożyć na talerzach. Jajka obrać i pokroić każde na 8 części. Filety z kurczaka pokroić w paski i razem z jajkiem ułożyć na sałacie. Polać dressingiem i posypać szczypiorkiem.

Dressing:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • 2 szczypty czerwonego pieprzu
  • szczypta suszonej mięty

Składniki przełożyć do małego słoika (najlepszy będzie taki od koncentratu pomidorowego) i energicznie wstrząsać przez kilkanaście sekund. Sos dobrze jest przygotować wcześniej, aby „nabrał mocy” :)

sałatka nicejska z kurczakiem

 Smacznego!

 

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Sałatki

3 komentarze

  1. Natalia

    31/05/2014 at 14:40

    a to bym chętnie skosztowała, ale akurat filet z papirusa raczej mi nie smakuje :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/06/2014 at 20:22

      Kiedyś był bardziej słony, a teraz chyba zmienili nieco zawartość soli. Nawet lubimy papirusa, ale robimy go najczęściej jak nie mamy pomysłu na obiad albo trzeba coś na szybko zjeść.

      Reply

      • Natalia

        17/06/2014 at 20:32

        ja jadłam i ziołowe i te czerwone ale żadne mi nie smakowało, choć faktycznie kurczak był wtedy soczysty i to było na plus

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…