Sałatki

Sałatka nicejska z kurczakiem

sałatka nicejska z kurczakiem

Tak, tak. Dobrze jest napisane: Sałatka nicejska z kurczakiem. Może gromy na mnie nie spadną, a wegetarianie pogodzą się z moją wersją tego dania. Ta wersja bardzo nam smakowała, a do tego była tak syta, że zastąpiła nam obiad. Nie wiem jak zachowałby się tuńczyk, ale drób znał egzamin. Fileta udusiłam w papirusie paprykowym, a całość polałam dressingiem z miodem, czerwonym pieprzem i miętą.

Tak, tak. Dobrze jest napisane: Sałatka nicejska z kurczakiem. Może gromy na mnie nie spadną, a wegetarianie pogodzą się z moją wersją tego dania. Ta wersja bardzo nam smakowała, a do tego była tak syta, że zastąpiła nam obiad. Nie wiem jak zachowałby się tuńczyk, ale drób znał egzamin. Fileta udusiłam w papirusie paprykowym, a całość polałam dressingiem z miodem, czerwonym pieprzem i miętą. A całość? Poezja :)

Składniki (3 porcje):

  • główka sałaty lodowej
  • 300 g filetów z kurczaka
  • Papirus paprykowy Winiary
  • 2 jajka
  • ogórek
  • 2 pomidory
  • czerwona papryka
  • oliwki (u mnie zielone)
  • szczypiorek

Sałatę opłukać i połamać na drobne kawałki. Jajka ugotować na twardo (10 minut od momentu zagotowania), w tym czasie zająć się kurczakiem. Mięso opłukać, przeciąć na cieńsze płaty, zawinąć w pergamin Papirusa i usmażyć. Ogórka umyć, obrać (można nie obierać) i pokroić. Pomidory i paprykę również umyć i pokroić. Do miski przełożyć sałatę, pokrojonego ogórka, oliwki. Wymieszać składniki i ułożyć na talerzach. Jajka obrać i pokroić każde na 8 części. Filety z kurczaka pokroić w paski i razem z jajkiem ułożyć na sałacie. Polać dressingiem i posypać szczypiorkiem.

Dressing:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • 2 szczypty czerwonego pieprzu
  • szczypta suszonej mięty

Składniki przełożyć do małego słoika (najlepszy będzie taki od koncentratu pomidorowego) i energicznie wstrząsać przez kilkanaście sekund. Sos dobrze jest przygotować wcześniej, aby „nabrał mocy” :)

sałatka nicejska z kurczakiem

 Smacznego!

 

 

3 Comments

3 Comments

  1. Natalia

    31/05/2014 at 14:40

    a to bym chętnie skosztowała, ale akurat filet z papirusa raczej mi nie smakuje :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/06/2014 at 20:22

      Kiedyś był bardziej słony, a teraz chyba zmienili nieco zawartość soli. Nawet lubimy papirusa, ale robimy go najczęściej jak nie mamy pomysłu na obiad albo trzeba coś na szybko zjeść.

      • Natalia

        17/06/2014 at 20:32

        ja jadłam i ziołowe i te czerwone ale żadne mi nie smakowało, choć faktycznie kurczak był wtedy soczysty i to było na plus

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top