Kuchnia

Sałatka z awokado i sosem Winegret

surówka z awokado

Zima się skończyła, wiosna zagościła, a wielkimi krokami zbliża się lato. Aby lato szybciej zagościło w moim domu, na stole pojawiła się sałatka z awokado i sosem winegret. Nie wiem jak wy, ale ja po długiej zimie potrzebuję słońca, jak w żadną inną porę roku.

sałatka z awokado

Zima się skończyła, wiosna zagościła, a wielkimi krokami zbliża się lato. Aby lato szybciej zagościło w moim domu, na stole pojawiła się sałatka z awokado i sosem winegret. Nie wiem jak wy, ale ja po długiej zimie potrzebuję słońca, jak w żadną inną porę roku.

Słońce padające na naszą skórę przyczynia się do syntezy witaminy D. Z kolei wiosna to idealna pora roku na odchudzania, oczyszczanie organizmu oraz zadbanie o lepszą kondycję fizyczną. To pierwsze raczej mnie nie dotyczy, ale pozostałe dwa zadania zaczęłam małymi krokami wprowadzać w swoje życie o czym dowiecie się czytając bloga. I pamiętajcie: Dbać o ciało to dbać o duszę:)

Postanowienie numer jeden: Świeże owoce i warzywa codziennie! Dziś przygotowałam bardzo łatwą surówkę, która bogata jest w NNKT czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.

Sałatka z awokado – składniki

  • sałata lodowa
  • pomidor
  • awokado
  • szczypiorek

Sos winegret – składniki

  • oliwa (150 ml)
  • ocet z białego wina (50 ml)
  • sól,
  • pieprz
  • koperek

Sałatę umyć. Jeśli użyjecie salaty lodowej, po umyciu możecie ją połamać i dopiero odwirować w wirówce do sałaty. W przypadku sałaty masłowej, ja łamię lub kroję (chociaż sałata nie lubi noża) po odwirowaniu. Kolejność nie wpływa na smak, ale taką sobie przyjęłam kolejność. Pomidora umyć i pokroić. Awokado opłukać, obrać ze skóry, przekroić, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę. Na talerze ułożyć połamaną sałatę, na nią pomidora i awokado. Sałatę polać przygotowanym sosem winegret.

Sos Winegret

W przygotowaniu tego sos najważniejsze są proporcję. Ilość octu z białego wina i oliwy powinna mieć stosunek 1:3 czyli na łyżkę, szklankę czy kubek octu należy dodać trzy łyżki, szklanki lub kubki oliwy. Odmierzanie odpowiedniej ilości tym samym naczyniem ułatwi sprawę. Moja porcja sosu przygotowana jest z 50 ml octu i 150 ml oliwy.

sos winegret

Odmierzone ilości octu i oliwy wlewamy do małego słoika. Dodajemy sól, pieprz, szczelnie zakręcamy i wstrząsamy aż obie fazy – tłuszczu i octu dokładnie się połączą. Powstanie emulsja o jednorodnej konsystencji. Sos jest prawie gotowy. Teraz możecie dodać przyprawy według własnego upodobania. Mogą to być zioła lub np. musztarda. Sałatka z awokado i sosem winegret gotowa! Prawda, że łatwe?

A jakie są Wasze pomysły na przywołanie lata na talerzu? :)

1 Comment

1 Comment

  1. karmon

    23/04/2013 at 22:27

    Taka prosta ta sałatka, a najeść się można.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top