Home Kuchnia Sałatka gyros, warstwowa – krok po kroku

Sałatka gyros, warstwowa – krok po kroku

3 min read
4
0
sałatka gyros

Sałatka gyros, czy jak wolicie sałatka z kebabem, to danie, które znają chyba wszyscy. Układana warstwami, kolorowa, pachnąca i przede wszystkim smaczna. Oprócz warzyw jest w niej mięso, więc mężczyznom też posmakuje i nie będą narzekać, że sałatki to jedzą króliki.

Pamiętam jak jadłam ją pierwszy raz. To było wiele lat temu, gdy odwiedziłam moją koleżankę. Zorganizowałyśmy sobie babski wieczór i właśnie wtedy poczęstowała mnie sałatką gyros. Danie mi tak posmakowało, że natychmiast zanotowałam przepis. Sałatka jest bardzo prosta, ale zawsze jak ją robię, wyciągam tamten notes i wspominam dawne chwile.

Niezbędne składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy
  • kapusta pekińska
  • majonez
  • ketchup
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Sałatka gyros – przygotowanie

Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Polewamy 1 łyżką oleju i posypujemy przyprawą do gyrosa. Ja dodatkowo dodałam pół łyżeczki kurkumy. Mieszamy wszystko dokładnie.

sałatka gyros

Tak przygotowane mięso powinnyśmy odstawić do lodówki na jakiś czas. Ja nie miałam tyle czasu i od razu je usmażyłam.

sałatka gyros

Przygotowujmy salaterkę – najlepsza będzie taka o płaskim dnie i prostych ściankach. Sałatkę będziemy układać warstwami. Na pierwszą warstwę idzie na usmażony kurczak.

kurczak gyros

Cebulę smażymy (na oleju) na tej samej patelni co kurczaka i kładziemy ją na mięso.

sałatka gyros

Trzecia warstwa to ketchup. Osobiście polecam użycie ketchupu pikantnego, który lekko zaostrza smak i nadaje mu dodatkowej głębi.

sałatka gyros

Ogórki kroimy na pół, a następnie na plasterki. Układamy na ketchupie.

sałatka

Kolejna warstwa to kukurydza.

sałatka gyros

Kapustę pekińską myjemy, kroimy na pół i siekamy. Układamy na kukurydzy.

sałatka gyros

Ostatnia już warstwa to majonez.

sałatka gyros

Sałatkę nakładamy sięgając łyżką do dna, tak aby nałożyć sobie wszystkie warstwy.

Moja sałatka już jest gotowa. Można jeść!
Czekam na Wasze opinie na temat tego przepisu. Czy gyros warstwowy, to dobry wybór na karnawałową domówkę? :)

sałatka gyros

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

4 komentarze

  1. Viki

    04/10/2013 at 13:20

    Fajna jest taka pietrowa salatka – trzeba przyznac, ze na imprezie robi naprawde pozytywne wrazenie. Ostatnio wyprobowalam jednak taka: http://obiading.pl/przepis-na-salatke-ostro-slodka/ i gosciom takze smakowalo:)

    Reply

  2. Monika Kornijczuk

    17/07/2013 at 13:06

    ja zamiast samego majonezu robie sos czosnkowy z jogutrem naturalnym,czosnkiem,majonezem, ziolami prowansalskimi i sol pieprz do smaku probujcie rewelacja

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/07/2013 at 22:38

      Na pewno wypróbuję w tej wersji, bo powiem szczerze, że nie przepadam za majonezem. Sos czosnkowy najczęściej robi Jacek i wychodzi mu lepiej niż mi.

      Reply

  3. Urszula

    16/06/2013 at 21:55

    Znam i wiem pyszna :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…