Kuchnia

Sałatka Cezar

sałatka cezar

Jedną z najczęściej serwowanych sałatek w polskich punktach gastronomicznych jest sałatka Cezar. Koszt zamówienia jednej porcji w przeciętnej restauracji jest niewspółmiernie wysoki do ceny takiej samej sałatki przygotowanej w zaciszu naszej kuchni.
Ostatnio miałam okazję zjeść sałatkę cezar w jednej z naszych chełmskich restauracji i trudno było mi uwierzyć, że tak proste danie jak sałatka Cezar można było zepsuć. A jednak kucharzowi się udało.

sałatka cezar
Jedną z najczęściej serwowanych sałatek w polskich punktach gastronomicznych jest sałatka Cezar. Koszt zamówienia jednej porcji w przeciętnej restauracji jest niewspółmiernie wysoki do ceny takiej samej sałatki przygotowanej w zaciszu naszej kuchni.
Ostatnio miałam okazję zjeść sałatkę cezar w jednej z naszych chełmskich restauracji i trudno było mi uwierzyć, że tak proste danie jak sałatka Cezar można było zepsuć. A jednak kucharzowi się udało.

Przyznaję, że nie lubię tego robić, ale czasem nie da się uniknąć spożywania posiłków na mieście. Domowe jedzenie jest zdecydowanie lepszą opcją. W domu zawsze używam świeżych i pełnowartościowych produktów, w restauracji nie mam gwarancji co do jakości użytych składników. Jak funkcjonują restauracje, już nie jednokrotnie widzieliśmy w znanym programie telewizyjnym. Dla mnie to najlepsza zachęta do gotowania w domu.

Do przygotowania sałatki Cezar potrzebujemy:

  • 1 sałata
  • 1 filet z kurczaka
  • 4 kromki pszennego chleba tostowego
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sałatka składa się z trzech części: mięsa, sosu i grzanek.

Na początku zajmiemy się mięsem: kroimy filet w kostkę, doprawiamy pieprzem, solą, oregano i smażymy na oliwie.
Przygotujmy teraz sos. Do małego słoika wlewamy sok z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżki musztardy, żółtko, a do tego wyciskamy 2 ząbki czosnku. Sos możemy doprawić według własnego uznania solą, pieprzem lub cukrem. Zakręcamy słoik i energicznie wstrząsamy, aż składniki się dokładnie połączą.

Na końcu zajmijmy się grzankami. Chleb tostowy kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem wyciśniętego ząbka czosnku. Gotowe grzanki powinny być bardzo chrupiące.

Sałatę układamy na talerzach. Ile porcji – tyle talerzy. Polewamy sosem i układamy mięso, a na końcu posypujemy czosnkowymi grzankami i startym parmezanem.

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Sałatka cezar - najlepsza jaką jadłeś w życiu! - dr Lifestyle

  2. Matka na diecie

    19/07/2013 at 14:04

    Uwielbiam tę sałatkę. Mam sprawdzone miejsce gdzie ją jadam i jest pyszna. W domu też ją przyrządzam

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top