Ciasta

Rurki z kremem ptysiowym

rurki z kremem

Wyglądają na czasochłonne i trudne do zrobienia, a jest przeciwnie! Na stole za to prezentują się rewelacyjnie. Można także nadziewać kremem karpatkowym, ale ptysiowy jest chyba najsmaczniejszy.

Ciasto:

  • pół kilo mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
  • cukier do posypania

Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie schłodzić w lodówce. Z podanych proporcji wychodzi ok 60 sztuk rurek o długość 7cm. Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na cienkie placki. Placki kroić na długie paski o szerokość ok 2cm. Dodam, że wygodnie jest kroić ciasto radełkiem czyli takim obrotowym nożem jak do pizzy. Paski ciasta nawijamy na metalowe rurki wcześniej posmarowane tłuszczem.”Nakręconą rurkę” dociskam z jednej strony do talerzyka z cukrem kryształem. Rurki układam płasko na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Nie zawsze  używam specjalnego papieru do pieczenia.

Rurki pieczemy 20 minut w temp 200° C.

Krem:

  • 3-4 białka
  • 1,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl wody
  • szczypta kwasku cytrynowego

Białka ubić na sztywną pianę, w tym samym czasie gotować cukier z wodą, aż zgęstnieje. Cukier powinien być gęsty, jednak nie powinien się scukrzyć, bo wtedy będzie trzeszczał w zębach. Gorący cukier wąskim strumykiem wlewamy do wciąż ubijanych białek. Miksujemy tak jeszcze minutę w trakcie miksowania dodać kwasek cytrynowy. Po wyłączeniu miksera krem jest jeszcze ciepły, ale można nadziewać. Jak ostygnie będzie nieco gęstszy.

Rurki nabijamy szprycą i układamy w piramidę. Aby ułatwić sobie pracę, rurki piekę dzień lub dwa wcześniej.

Smacznego!

2 Comments

2 Comments

  1. jakpomasle

    jakpomasle

    12/04/2012 at 19:45

    Trudno o zamiennik metalowych rurek. Musiałby być to materiał z dziurą i
    zwężający się, aby zsunąć upieczone rurki. Folia aluminiowa raczej
    odpada. Polecam zainwestować w takie rurki, dostępne w sklepach AGD za
    kilka złotych.  Kupujemy raz, a używamy przez lata.

  2. aga

    12/04/2012 at 14:13

    czesc, trafilam przypadkiem na twoja strone ;) musze przyznac ze te rurki bardzo mnie zainteresowaly, ale nie wiem na co mialabym je „nawinac”. moze jakas rada? pozdrawiam ;)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top