Film

Rozgrzewająca zupa paprykowa z imbirem

zupa paprykowa

Czy Wam też doskwiera jesienne przeziębienie? Ja mam z tym problem każdego roku. Wystarczy, że z kalendarzowego lata temperatura spadnie poniżej 20 stopni C i złapanie przeziębienia jest tylko kwestią czasu. W takich sytuacjach przydają się przepisy na potrawy, które pomagają szybko postawić człowieka na nogi. Jednym z takich przepisów jest rozgrzewająca zupa paprykowa, którą Wam dzisiaj zaprezentuję.

 

Czy Wam też doskwiera jesienne przeziębienie? Ja mam z tym problem każdego roku. Wystarczy, że z kalendarzowego lata temperatura spadnie poniżej 20 stopni C i złapanie przeziębienia jest tylko kwestią czasu. W takich sytuacjach przydają się przepisy na potrawy, które pomagają szybko postawić człowieka na nogi. Jednym z takich przepisów jest rozgrzewająca zupa paprykowa, którą Wam dzisiaj zaprezentuję.

Zobacz film z przepisem :)

Gdy kręciliśmy ten odcinek, to panowie z ekipy trochę ciągali nosami, ale ja czułem się świetnie. Dopiero dwa dni później i mnie dopadło przeziębienie. Wtedy nastawiłem drugi garnek zupy i wspomagając się poradami naszych czytelników (na FB) wróciłem do zdrowia :)

Składniki

bulion drobiowy
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 duża papryka
1/3 selera
300g krewetek koktajlowych
chili pieprz cayenne
imbir (korzeń)
sól i pieprz

Jak zrobić rozgrzewającą zupę paprykową

Zaczynamy oczywiście od ugotowania bulionu, jak na rosół.

Następie wrzucamy do bulionu pokrojone na drobne kawałki marchew, pietruszkę i selera. Gdy warzywa będą się gotowały mamy czas na posiekanie papryki, którą oczywiście też dodajemy do zupy.

Następnie wrzucamy 300g krewetek koktajlowych. Nie są one obowiązkowym składnikiem, ale fajnie urozmaicają smak zupy i nadają jej trochę orientalnego charakteru.

Na koniec pozostaje nam doprawić zupę imbirem i chili. Ważne jest, aby odpowiednio dobrać proporcje. Jeżeli damy za dużo, a nie lubimy ostrych dań, to zupa będzie niezjadliwa. Zbyt mała ilość tych składników negatywnie wpłynie na wartości lecznicze naszej zupy. Dlatego polecam moją złotą zasadę: im więcej tym lepiej, ale bez przesady ;)

Voila!

Moja zupa jest już gotowa. Po przeziębieniu ani śladu i mogę spokojnie zabierać się do kręcenia kolejnych odcinków. Tym chętniej biorę się do pracy, gdyż szykuje się kilka nowości i zmian w związku z naszym show. Ale na razie nie zdradzam szczegółów. W następnym tygodniu się wszystko wyjaśni :)

Jestem też ciekawy, jak Wy dajecie sobie radę z przeziębieniem? :)

7 komentarzy

7 Comments

  1. Natalia

    27/09/2013 at 16:30

    Nigdy nie jadłam krewetek i nie mam takiego zamiaru ale gdyby byl z tej zupy zrobiony krem to moze moze… :)

    • Jacek Andrzejewski

      27/09/2013 at 18:19

      Nie przepadam za owocami morza, ale krewetki stanowią akurat wyjątek. Dlatego polecam połączenie zupy paprykowej z krewetkami, chociaż i bez nich smakuje wyśmienicie :)

  2. Natalia

    27/09/2013 at 16:26

    w filmie jak pojawiles sie w domu „do przygotowania rozgerzewajacej zupy POMIDOROWEJ…” hahahaha a nie paprykowej?

    • Jacek Andrzejewski

      27/09/2013 at 16:28

      Miałem cichą nadzieję, że nikt tego nie zauważy ;)

      • Natalia

        27/09/2013 at 16:46

        a ja zauwazyłam i ta POMIDOROWA to sie w całym filmie powtarzała :P

  3. nathaliae

    27/09/2013 at 09:32

    Obowiązkowo herbatka z malinami/z cytrynką i do łóżka ! :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top