Home Kuchnia Rosół z kaczki

Rosół z kaczki

2 min read
0
0

Rosół jest dobry na wszystko. Ma właściwości prozdrowotne i wzmacniające. Wspaniale rozgrzewa w zimowe dni i można go ugotować z każdego mięsa. A tak wygląda przepis na mój idealny rosół z kaczki:

Potrzebujemy:

  • mięso kaczki
  • marchewka
  • pietruszka, seler
  • lubczyk, nać pietruszki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • liść laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego

Jeśli chodzi o kaczkę, to ja kupuje świeżą i całą, dzielę na kilka  średnich części i mrożę. Jak mam gotować rosół, wyjmuję kawałek. Mięso  wrzucam do zimnej wody, gotuję w zależności od wielkości kawałka 30-50  minut. Jak mięso zacznie się gotować dodaję korzeń pietruszki, seler, liść  laurowy, ziele angielskie oraz pokrojoną marchewkę. Wyłączam rosół – solę i pieprzę do smaku, posypuję posiekaną natka pietruszki i lubczykiem. Podawać z makaronem nitki lub kluseczkami domowymi.

Moje Sekrety Dobrego i Klarownego Rosołu:

  • solić na samym końcu tuż przed wyłączeniem,
  • gotować na małym gazie i bez pokrywki
  • zdjąć szumowiny na początku gotowania

Ostatnio przeczytałam, że kanadyjscy naukowcy odkryli, że rosół podnosi poziom serotoniny we krwi a to oznacza, że poprawia samopoczucie. Gotujmy go zatem częściej i jedzmy dla dobrego zdrowia i samopoczucia.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …