Home Kuchnia Ciasta Pyszne ciasto Snikers z orzeszkami i kajmakiem

Pyszne ciasto Snikers z orzeszkami i kajmakiem

4 min read
16
0
ciasto snikers

Moje ulubione batony…oczywiście SNICERS! Wprost uwielbiam te orzeszki pod warstwą mlecznej czekolady i nugatu. Dziś już ich nie jem, ponieważ nie wskazana jest mi czekolada. Dla niektórych osób byłaby to tragedia, ale ja nauczyłam się z tym żyć i może mi nie uwierzycie, ale wcale mnie nie ciągnie do czekolady. Ze słodyczy jem tylko ciasta i desery które przygotuję i to mi w zupełności wystarczy.

Ciasto Snikers – składniki na jedną blachę

Ciasto Snikers nie jest trudne w przygotowaniu. Polecam szczególnie na różnego rodzaju uroczystości i przyjęcia. Przepis pożyczyłam i trochę zmodyfikowałam z bloga Cake Time. Snikersa upiekłam w blasze 25×40 cm.

orzechy włoskie

Składniki na jedną blachę

Warstwa orzechowa:

  • 50 g masła/margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g orzechów (u mnie włoskie)

Ciasto (3 placki):

  • 60 dag mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Krem 1 (budyń):

  • 2 budynie + cukier
  • 700 ml mleka

Krem 2 (kajmak):

  • puszka zagęszczonego mleka słodzonego (gotować 3 h) lub gotowa masa kajmakowa

ciasto snikers

Ciasto Snikers – przygotowanie

Ciasto zacząć od przygotowania ciasta. Zabrzmiało to błyskotliwie, ale wiecie o co chodzi… Składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę i dzielimy na 3 części. Ja podzieliłam i zważyłam. Odkąd mam kuchenną wagę mogę szaleć, nawet jeśli chodzi o ważenie ciasta na placki. Wyniki wyszły zaskakujące. Ostatecznie każda kulka na placek ważyła blisko 400 g. Placki rozwałkowujemy, blachę wykładamy papierem i układamy ciasto docinając na brzegach. Piekarnik nagrzewamy do 180° C. W taki sposób pieczemy 2 placki około 12 minut. Przed upieczeniem ostatniego placka musimy przygotować warstwę orzechową. Upieczone placki ostrożnie wyjmować, bo są tak miękkie, że lubią się łamać.

ciasto snikers

Warstwa orzechowa:

W garnuszku mieszamy wszystkie składniki: cukier, masło/margarynę i miód. Orzechy siekamy, ja rozgniatałam je dłonią, ale nóż będzie skuteczniejszy. Orzechy przekładamy do garnuszka, chwilę gotujemy. Wszystkie składniki powinny się rozpuścić. Studzimy.

ciasto snikers

Na ostatni surowy placek wykładamy warstwę orzechową i dopiero pieczemy (trochę dłużej, bo ok 15 minut). Placki ostudzić.

ciasto snikers

Na mleku ugotować budyń z cukrem i jeszcze ciepłym polać pierwszy placek ciasta. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim płatem ciasta. Na to wyłożyć masę kajmakową i położyć ostatni blat ciasta z orzechami. Ciasto powinno jakiś czas poleżeć w spokoju, bo wtedy ładnie mięknie. Najlepiej przygotować je wieczorem, a kroić następnego dnia.

ciasto snikers

Kawa, ciasto snikers i dobra książka… A jak wy się relaksujecie?

ciasto snickers

ciasto snikers

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

16 komentarzy

  1. Kaja

    17/04/2014 at 10:43

    Trzeba dodać 2 całe jajka i od następnych 2 tylko żółtka?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      18/04/2014 at 23:05

      Tak. Razem potrzeba 4 jajka, 2 białka zostaną (można zamrozić). Jak dodasz 3 całe jajka to też ciasto wyjdzie.

      Reply

  2. aga

    14/01/2014 at 00:11

    ciasto zrobilam na swieta i wyszlo pyszne:)dziekuje za pomysl;)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      14/01/2014 at 10:48

      Super :) My też bardzo lubimy to ciasto i często do niego wracam.

      Reply

  3. Biała Azalia

    10/12/2013 at 20:00

    Piekłam to ciasto, jest wyśmienite. Wyszło mięciutkie, nie za słodkie, takie w sam raz. Każdy się nim dosłownie zapychał. I zrobiłam nim wrażenie na teściowej ;) Już mam zamówienie, by zrobić je na święta. To moje ulubione ciasto. Dziękuję za pomysł:) Polecam.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/12/2013 at 23:51

      Bardzo się cieszę. Takie komentarze dużo dla mnie znaczą. Dziękuję:)

      Reply

  4. Mikołaj

    20/11/2013 at 14:28

    ile piec tego placka?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      20/11/2013 at 22:43

      W przepisie jest napisane, że około 12 minut, ale warto obserwować ciasto, bo każdy piekarnik jest inny. Nie może się za bardzo spiec.

      Reply

  5. Gość

    23/07/2013 at 12:35

    Mam pytanie techniczne. Jak wyjmować upieczone ciasto z blachy. Odczekałam aż wystygnie, a mimo to się połamało…

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/07/2013 at 19:57

      Ja wyjmuję jeszcze ciepłe i robię to przy pomocy łopatki, a drugą rękę wkładam po ciasto i tak delikatnie wyjmuję. Pocieszę cię, bo jeden płat na rogu też mi się złamał, jak ciasto było jeszcze ciepłe, ale wtedy jest jeszcze miękkie i można je scalić. Po przełożeniu nic nie widać. Przy drugim płacie byłam bardziej ostrożna i nic się nie połamało.

      Reply

      • Iwona

        20/12/2013 at 11:56

        Dobra jest blacha bez jednego boku. Mozna zsunąć z papierem.

        Reply

  6. Monia

    12/07/2013 at 11:12

    czy zamiast orzechów włoskich można dać ziemne? Lub wymieszać obie wersje?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      12/07/2013 at 20:42

      Pewnie, że można. Włoskie na początku po podgrzaniu wydały mi się nieco gorzkie, ale po upieczeniu i wystudzeniu wrażenie minęło. Można dodać również orzechy laskowe.

      Reply

  7. kokilka.blogspot.com

    11/06/2013 at 22:47

    to ciasto ZAWSZE bylo hitem!

    Reply

  8. anet

    11/06/2013 at 20:56

    Oj, Snikers to dobre ciasto a najlepsze sa orzechy

    Reply

  9. anika85

    11/06/2013 at 15:32

    moje ulubione :)
    jodlowezacisze.blogspot.com

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …