Ciasta

Puszysty sernik z brzoskwiniami

puszysty sernik

Jeszcze do wczoraj myślałem, że upieczenie sernika, to nie jest taka prosta sprawa. A na zdjęciach sernik z brzoskwiniami mojej roboty, no jak malowany! Okazuje się, że nie jest to takie trudne, jak mi się na początku wydawało. Wystarczyło kilka składników, trochę wolnego czasu i dobrych chęci. Niezbędny jest też sprawdzony przepis na sernik, ale taki akurat miałem i teraz się nim z Wami podzielę. :)

Jeszcze do wczoraj myślałem, że upieczenie sernika, to nie jest taka prosta sprawa. A na zdjęciach sernik z brzoskwiniami mojej roboty, no jak malowany! Okazuje się, że nie jest to takie trudne, jak mi się na początku wydawało.

Do tej pory wszystkie serniki, jakie jadłem, to były serniki z rodzynkami. Pierwszy raz miałem okazję spróbować wersji z brzoskwiniami. Paula powiedziała „piecz sernik, będzie dobrze”. No to upiekłem!

Wystarczyło kilka składników, trochę wolnego czasu i dobrych chęci. Niezbędny jest też sprawdzony przepis na sernik, ale taki akurat miałem i teraz się nim z Wami podzielę. Przy okazji zdradzę Wam jeden z naszych kulinarnych sekretów :)

Zobacz na filmie, jak zrobić sernik :)

Niezbędne składniki

Ciasto na spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki do pieczenia KASIA
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 750g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 kostki do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru

A do tego:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy 1 op.
  • brzoskwinie w syropie

Przygotowanie sernika – krok po kroku

Ciasto:
Do mąki dodać żółtka, kostkę do pieczenia, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto na gładką masę. Schować na godzinę w lodówki. Po tym czasie, wyjąć i rozwałkować. Przygotowaną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać mąką. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy wyciągając nieco brzegi wyżej. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Ciasto zapiekać przez 15 minut.
kasiawalkowanie Masa serowa:
Ser twarogowy przetrzeć przez sito dwa razy. W misce ubić białka (5 sztuk) z 3/4 szklanki cukru. W innej misce (lub w tej samej, ale przełożyć białka) ubić 3 żółtka z 1/4 szklanki cukru. W tym czasie rozpuścić kostkę do pieczenia KASIA. Do ubitych żółtek, nie przerywając ubijania, dodać powoli i porcjami ser oraz kostkę do pieczenia. Gdy już dodamy cały ser wyłączyć mikser. Pora na ubite białka. Dodajemy najpierw połowę białek i mieszamy dokładnie przy pomocy silikonowej lub plastikowej łopatki. Gdy masa będzie jednolita dodajemy pozostałą część białek, mieszamy i wylewamy połowę na podpieczony spód ciasta. Układamy pokrojone brzoskwinie i przykrywamy pozostałą masą serową.

Sernik pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180° C.

puszysty sernik z brzoskwiniami

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top