Ciasta

Puszysty keks z bakaliami

keks z bakaliami

Długo szukałam przepisu na smaczny keks z bakaliami. Wertując książki kucharskie, zdziwiłam się, bo mało było w nich przepisów na keks inaczej cwibak. Ba! W niektórych były identyczne receptury – kropka w kropkę przepisany przepis. Ostatecznie zaufałam mojej ulubionej starej książce (Barbara Bytnerewiczowa – Ciasta domowe) i upiekłam przepyszne ciasto. Dodałam bardzo dużo bakalii, kandyzowaną dynię (przepis tutaj), mieszankę do keksa i orzechy.

Długo szukałam przepisu na smaczny keks z bakaliami. Wertując książki kucharskie, zdziwiłam się, bo mało było w nich przepisów na keks inaczej cwibak. Ba! W niektórych były identyczne receptury – kropka w kropkę przepisany przepis. Ostatecznie zaufałam mojej ulubionej starej książce (Barbara Bytnerewiczowa – Ciasta domowe) i upiekłam przepyszne ciasto. Dodałam bardzo dużo bakalii, kandyzowaną dynię, mieszankę do keksa i orzechy.

Pyszny, delikatny, przepełniony bakaliami i taki dobry. Tak jest właśnie keks.

Niezbędne składniki

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • kostka do pieczenia KASIA
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Bakalie wedle wyboru:

  • 100 g fig
  • 100 daktyli
  • 100 g rodzynków
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów
  • morele suszone (pokroić)
  • kandyzowana dynia

Przygotować bakalie. Figi i daktyle pokroić w paski, rodzynki przebrać, umyć w ciepłej wodzie i osuszyć. Orzechy posiekać. Wszystkie bakalie przełożyć do miski. Wsypać łyżkę mąki z przepisu i wymieszać.

keks z bakaliami

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Kostkę do pieczenia KASIA wyjąć wcześniej z lodówki, aby zmiękła, a następnie rozetrzeć ją mikserem na puch. Nie lubię tej czynności, bo na początku tłuszcz nie chce się ubijać, tylko stawia opór. Jednak, po chwili nabiera konsystencji puszystego kremu. Do roztartego tłuszczu dodawać powoli masę jajeczną. W trakcie mieszania obu faz, można dodawać stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać bakalie i wymieszać łyżką.

keks z bakaliami

Ciasto będzie gęste, ale jednocześnie delikatne. Bakalie na pewno nie opadną.

keks z bakaliami

Przygotować formę – wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, albo jeszcze lepiej wyłożyć papierem do pieczenia, który ułatwi wyjęcie ciasta po upieczeniu.

keks z bakaliami

Keks włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 170° C.

Przygotować formę - wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, albo jeszcze lepiej wyłożyć papierem do pieczenia, który ułatwi wyjęcie ciasta po upieczeniu.

9 Comments

9 Comments

  1. mary

    19/12/2014 at 21:52

    Witam, zamierzam upiec keksik z Waszego przepisu, czy mogę prosić o wymiary blaszki która nada się do tego przepisu. Chciałabym aby wyszedł mi taki jak Wam.

  2. BB1313

    01/11/2014 at 09:50

    Kochani mało tego że jesteście przesympatyczni to jeszcze macie najlepsze przepisy. Miałam problem z sernikiem ,weszłam na Waszą stronę zrobiłam sernik „puszysty” wyszedł idealnie . Upiekłam keks wyszedł super . P0ZDRAWIAM WAS JESTEŚCIE TEŻ SUPER TAK JAK WASZE PRZEPISY!!!!!!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      02/01/2015 at 21:25

      Bardzo dziękujemy:)

  3. aldoś

    23/12/2013 at 19:00

    super przepis! już raz piekłam według Twojego przepisu i rodzinka zjadła w jeden dzień ! :) A keksik na święta- właśnie w piekarniku ;)

  4. Natalia

    21/12/2013 at 20:17

    uwielbiam choc sama nie pieke bo w domu tylko ja bym jadła :) ale wyglada pysznie. Wesolych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!! :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/12/2013 at 16:11

      wygląda i smakuje :)
      Natalia! Tobie również wszystkiego najlepszego i wesołych świąt :)

      • Natalia

        24/12/2013 at 16:03

        Dziękuję bardzo :) zamiast keksa mam piernik bez miodu z rodzynkami, orzechami i żurawiną. Jest pyszny wczoraj próbowałam bo nie mogłam się powstrzymać :)

  5. Ewa...xD

    20/12/2013 at 20:33

    Wygląda Pyysznie ;) chyba się skusze upiec go na święta ;D Wpadłam znaleźć przepis na pierniczki ,a mam już kilka innych ;) Pozdrawiam ! Wesołych Świąt ! ;)

    • Jacek Andrzejewski

      21/12/2013 at 16:53

      My również pozdrawiamy i życzymy Wesołych Świąt! Zaglądaj do nas jak najczęściej :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top