Długo szukałam przepisu na smaczny keks z bakaliami. Wertując książki kucharskie, zdziwiłam się, bo mało było w nich przepisów na keks inaczej cwibak. Ba! W niektórych były identyczne receptury – kropka w kropkę przepisany przepis. Ostatecznie zaufałam mojej ulubionej starej książce (Barbara Bytnerewiczowa – Ciasta domowe) i upiekłam przepyszne ciasto. Dodałam bardzo dużo bakalii, kandyzowaną dynię (przepis tutaj), mieszankę do keksa i orzechy.

Pyszny, delikatny, przepełniony bakaliami i taki dobry. Tak jest właśnie keks.

Niezbędne składniki

 

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • kostka do pieczenia KASIA
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Bakalie wedle wyboru:

  • 100 g fig
  • 100 daktyli
  • 100 g rodzynków
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów
  • morele suszone (pokroić)
  • kandyzowana dynia

Przygotować bakalie. Figi i daktyle pokroić w paski, rodzynki przebrać, umyć w ciepłej wodzie i osuszyć. Orzechy posiekać. Wszystkie bakalie przełożyć do miski. Wsypać łyżkę mąki z przepisu i wymieszać.

keks z bakaliami 3

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Kostkę do pieczenia KASIA wyjąć wcześniej z lodówki, aby zmiękła, a następnie rozetrzeć ją mikserem na puch. Nie lubię tej czynności, bo na początku tłuszcz nie chce się ubijać, tylko stawia opór. Jednak, po chwili nabiera konsystencji puszystego kremu. Do roztartego tłuszczu dodawać powoli masę jajeczną. W trakcie mieszania obu faz, można dodawać stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać bakalie i wymieszać łyżką.

keks z bakaliami

Ciasto będzie gęste, ale jednocześnie delikatne. Bakalie na pewno nie opadną.

keks z bakaliami

Przygotować formę – wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, albo jeszcze lepiej wyłożyć papierem do pieczenia, który ułatwi wyjęcie ciasta po upieczeniu.

keks z bakaliami

Keks włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 170° C.

Przygotować formę - wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, albo jeszcze lepiej wyłożyć papierem do pieczenia, który ułatwi wyjęcie ciasta po upieczeniu.