Home Kuchnia Ciasta Puszyste ciasto z dynią

Puszyste ciasto z dynią

5 min read
3
0
ciasto z dynią

Cały rok czekam na czerwiec, bo są truskawki.
Cały rok czekam na sierpień, bo są pomidory.
Cały rok czekam na jesień, bo jest dynia!

Lubię skubać ziarenka dyni, a z jej miąższu przygotowuję różne przysmaki. Ostatnio miała miejsce taka oto historia. Posłuchajcie:
Idę ja sobie przez nasz ryneczek i szukam sprzedawców dyni. Takich wiecie, co ją to sami wyhodowali. Nie żadnych hurtowych kupczyków, co to kupują w hurtowni w Lublinie. Szukałam prawdziwej dyni, wyhodowanej na naturalnym nawozie.

Ryneczek się już prawie kończył, już miałam skręcać, a przede mną siedział pan i sprzedawał jedyne dwa egzemplarze. Jedna mała dyńka, druga jak dwie te pierwsze. Zapytałam po ile je ceni. Powiedział, że jedna 2 zł, druga 5 zł. Zrobiłam minę, jakbym próbowała przypomnieć sobie wzór na prędkość w ruchu jednostajnie przyspieszonym. Zastanawiałam się, czy ta duża mi wystarczy, czy wziąć tą małą też.

Gwoli formalności zapytałam pana, czy ona długo mi poleży w domu. Sprzedający odpowiedział: „Polieży, polieży. Najlepij jakbyś ją Pani wstawjiła do komórki”.

I tak mam na tapecie w komórce zdjęcie moich dyniek…

ciasto z dynią

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g dyni (obranej)
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 łyżki oleju

oraz

  • polewa
  • posypka (u mnie mieszanka bakalii)

ciasto z dynią

Ciasto z dynią, krok po kroku

Dynie przepuścić przez maszynkę albo rozdrobnić w blenderze lub robocie. Starcie je na tarce o drobnych oczka też da fajny efekt. Moją dynię pokroiłam na grube kawałki i wrzuciłam do rozdrabniacza od blendera.

Jajka ubić porządnie z cukrem. Zmniejszyć obroty, dodać budyń, powoli mąkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, a na końcu dynię i olej. Ciasto powinno być puszyste. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto.

Piekarnik nagrzać wcześniej do 180° C. Piec przynajmniej 40 minut, ale lepiej kontrolować stopień zarumienienia, bo jak wiadomo, piekarniki różnie pieką :) Moje ciasto sprawdziłam patyczkiem, był prawie suchy. Prawie, ponieważ ciasta z owocami zawsze będę lekko wilgotne, co widać na patyczku. Jednak surowe ciasto zostaje na patyczku w widoczny sposób.

Upieczone ciasto należy wystudzić, aby odparowało. Inaczej może opaść albo powstać zakalec. Moje ciasto polałam jeszcze polewą (gotową) i posypałam zmielonymi bakaliami. Bakalie zmieliłam w blenderze, tym samym co dynię. W skład posypki bakaliowej wchodzą: daktyle, orzechy włoskie, migdały i suszone morele. Te ostatnie ciężko się rozdrabniały, ale poszło.

ciasto z dynią

 

Wszyscy, którzy mięli okazję spróbować ciasta dyniowego zachwycali się nim. Mi również smakowało :)

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

3 komentarze

  1. gin

    16/10/2013 at 21:41

    Mi się przepis ogromnie podoba – uwielbiam ten typ ciasta :)

    Reply

  2. Natalia

    15/10/2013 at 16:48

    moja mama zrobiła ciasto z dyni raz i nigdy wiecej – bylo brzydkie zle i nie dobre. SIe do buzi strasznie kleilo a przepis byl z internetu. Twoj widze duzo lepszy i s macznie wyglada

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      15/10/2013 at 19:48

      Jak Paula robiła to ciasto, to miałem mieszane uczucia, bo ciasto z dyni wydawało mi się abstrakcyjnym pomysłem. Okazało się, że ciasto jest naprawdę spoko, a w smaku bardzo przypomina ciasto marchewkowe. Jest tylko słodsze i delikatniejsze.

      Ja wyznaję zasadę, że zawsze warto dać jeszcze jedną szansę potrawie/wypiekowi, dlatego polecam Ci upieczenie ciasta wg tego przepisu. Jeżeli spróbujesz, to proszę koniecznie daj znać, jak wyszło :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …