Ciasta

Puszyste ciasto z dynią

ciasto z dynią

Cały rok czekam na czerwiec, bo są truskawki. Cały rok czekam na sierpień, bo są pomidory. Cały rok czekam na jesień, bo jest dynia!

Lubię skubać ziarenka dyni, a z jej miąższu przygotowuję różne przysmaki. Ostatnio miała miejsce taka oto historia. Posłuchajcie…

Cały rok czekam na czerwiec, bo są truskawki.
Cały rok czekam na sierpień, bo są pomidory.
Cały rok czekam na jesień, bo jest dynia!

Lubię skubać ziarenka dyni, a z jej miąższu przygotowuję różne przysmaki. Ostatnio miała miejsce taka oto historia. Posłuchajcie:
Idę ja sobie przez nasz ryneczek i szukam sprzedawców dyni. Takich wiecie, co ją to sami wyhodowali. Nie żadnych hurtowych kupczyków, co to kupują w hurtowni w Lublinie. Szukałam prawdziwej dyni, wyhodowanej na naturalnym nawozie.

Ryneczek się już prawie kończył, już miałam skręcać, a przede mną siedział pan i sprzedawał jedyne dwa egzemplarze. Jedna mała dyńka, druga jak dwie te pierwsze. Zapytałam po ile je ceni. Powiedział, że jedna 2 zł, druga 5 zł. Zrobiłam minę, jakbym próbowała przypomnieć sobie wzór na prędkość w ruchu jednostajnie przyspieszonym. Zastanawiałam się, czy ta duża mi wystarczy, czy wziąć tą małą też.

Gwoli formalności zapytałam pana, czy ona długo mi poleży w domu. Sprzedający odpowiedział: „Polieży, polieży. Najlepij jakbyś ją Pani wstawjiła do komórki”.

I tak mam na tapecie w komórce zdjęcie moich dyniek…

ciasto z dynią

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g dyni (obranej)
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 łyżki oleju

oraz

  • polewa
  • posypka (u mnie mieszanka bakalii)

ciasto z dynią

Ciasto z dynią, krok po kroku

Dynie przepuścić przez maszynkę albo rozdrobnić w blenderze lub robocie. Starcie je na tarce o drobnych oczka też da fajny efekt. Moją dynię pokroiłam na grube kawałki i wrzuciłam do rozdrabniacza od blendera.

Jajka ubić porządnie z cukrem. Zmniejszyć obroty, dodać budyń, powoli mąkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, a na końcu dynię i olej. Ciasto powinno być puszyste. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto.

Piekarnik nagrzać wcześniej do 180° C. Piec przynajmniej 40 minut, ale lepiej kontrolować stopień zarumienienia, bo jak wiadomo, piekarniki różnie pieką :) Moje ciasto sprawdziłam patyczkiem, był prawie suchy. Prawie, ponieważ ciasta z owocami zawsze będę lekko wilgotne, co widać na patyczku. Jednak surowe ciasto zostaje na patyczku w widoczny sposób.

Upieczone ciasto należy wystudzić, aby odparowało. Inaczej może opaść albo powstać zakalec. Moje ciasto polałam jeszcze polewą (gotową) i posypałam zmielonymi bakaliami. Bakalie zmieliłam w blenderze, tym samym co dynię. W skład posypki bakaliowej wchodzą: daktyle, orzechy włoskie, migdały i suszone morele. Te ostatnie ciężko się rozdrabniały, ale poszło.

ciasto z dynią

 

Wszyscy, którzy mięli okazję spróbować ciasta dyniowego zachwycali się nim. Mi również smakowało :)

3 Comments

3 Comments

  1. gin

    16/10/2013 at 21:41

    Mi się przepis ogromnie podoba – uwielbiam ten typ ciasta :)

  2. Natalia

    15/10/2013 at 16:48

    moja mama zrobiła ciasto z dyni raz i nigdy wiecej – bylo brzydkie zle i nie dobre. SIe do buzi strasznie kleilo a przepis byl z internetu. Twoj widze duzo lepszy i s macznie wyglada

    • Jacek Andrzejewski

      15/10/2013 at 19:48

      Jak Paula robiła to ciasto, to miałem mieszane uczucia, bo ciasto z dyni wydawało mi się abstrakcyjnym pomysłem. Okazało się, że ciasto jest naprawdę spoko, a w smaku bardzo przypomina ciasto marchewkowe. Jest tylko słodsze i delikatniejsze.

      Ja wyznaję zasadę, że zawsze warto dać jeszcze jedną szansę potrawie/wypiekowi, dlatego polecam Ci upieczenie ciasta wg tego przepisu. Jeżeli spróbujesz, to proszę koniecznie daj znać, jak wyszło :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top