Przystawki

Schab z pończochy! Czyli przepis na domową wędlinę.

domowy schab dojrzewający z pończochy

Domowa wędlina nie ma sobie równych. No tak, ale wydawać by się mogło, że taka domowa produkcja jest trudna, wymaga fachowej wiedzy i specjalnego sprzętu. To ja Wam mówię cytując klasyka: „Nic bardziej mylnego!”. Schab z pończochy robi się praktycznie sam, a przepis jest uniwersalny i dokładnie w ten sam sposób można przygotować np. karkówkę.

Nie raz bywa tak, że zanim zaprezentuję Wam przepis, to robię go po 2-3 razy. Czasem coś zmieniam, czasem coś nie wyjdzie, więc dlatego wszystko testuję przed publikacją. W tym wpisie prezentuję mój debiut jeśli chodzi o schab. Co mnie ucieszyło najbardziej, że ten debiut udał się już przy pierwszej próbie. Zapiszcie ten przepis w notesie, bo gwarantuję, że sąsiadki, ciotki, matki i teściowe będą błagać o recepturę! A jeszcze lepiej podeślijcie im link do przepisu.

PS: Nadal nie spożywam mięsa i wędlin sklepowych. Taki stan trwa już ponad miesiąc. Natomiast w kwietniu przygotuję małe podsumowanie mojej diety. Prezentowany schab przygotowałam przed przejściem na nowy sposób odżywiania.

Składniki:

  • 1 kg ładnego schabu (mój miał trochę ścięgien a to źle)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 15 g słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

domowy schab dojrzewający z pończochy

Jak zrobić schab z pończochy

  1. Mięso umyj i osusz. Nożem wytnij błonki. Ja pozbyłam się tych, których mogłam. Najlepsze będzie mięso pozbawione tych białych części, ponieważ o wiele łatwiej się kroi (i spożywa). Tak przygotowaną sztukę mięsa natrzyj cukrem ze wszystkich stron, ułóż w naczyniu i schowaj do lodówki na całą dobę. W ciągu tego czasu możesz odwrócić mięso.
  2. Po upływie 24 h wylej nagromadzoną wodę, schab opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. To samo wykonaj z solą – natrzyj nią mięso ze wszystkich stron, wstaw do naczynia i na całą dobę do lodówki. Następnie wylej wodę, umyj i osusz.
  3. Przyprawy wymieszaj w miseczce. Czosnek przeciśnij przez praskę dwa razy i dokładnie natrzyj mięso. Czosnek pełni tutaj podwójną funkcję: konserwuje i nadaje smak. Dzięki temu będzie miało ono przyjemny smak, aromat i najważniejsze – nie zepsuje się podczas suszenia.
  4. Nową skarpetkę lub pończochę (rajstopy też mogą być, byle nie używane ;) umyj, wysusz. Włóż do niej schab, zawiąż supełek i powieś pod szafką/półką w kuchni. Ważne aby było to ciepłe i przewiewne miejsce.
  5. Schab suszyć przez 7 dni. Ostatniego dnia, zdjąć i przechowywać w lodówce.

Porada:

Schab pokrój tak cienko jak potrafisz, ponieważ wędlina dojrzewająca jest dość słona i intensywna w smaku. Zauważ, że np. szynkę parmeńską albo salami kroi się na plastry cienkie jak pergamin.

 

Mój schabik schudł, bo przed 7 dni codziennie tracił na wadzę, aż w końcu wysechł :D

domowy schab z pończochy

Ciekawostka:

Przez siedem dni suszenia mięsa, w domu roztaczał się piękny zapach suszonej papryki. Aromat dojrzewał razem mięsem, a my nie mogliśmy doczekać się pierwszego plasterka domowej wędliny…

domowy schab z pończochy

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top