Home Kuchnia Przystawki Pancakes z owocami

Pancakes z owocami

2 min read
9
0
pancakes z owocami

Wieki minęły, odkąd ostatni raz robiłam „pankejki”, a Jacek już od jakiegoś czasu prosił, abym je przygotowała. Tak się złożyło, że akurat wszystkie składniki miałam w lodówce, owoce też się znalazły i sprawiliśmy sobie pyszny podwieczorek. Truskawki i jagody kamczackie były dobrym usprawiedliwieniem dla słodkiego posiłku i małego odchylenia w diecie z małą ilością cukrów prostych.

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki to świetna propozycja na wyjątkowe śniadanie czy lekką kolację. Jest tylko jedno niebezpieczeństwo. Dodatek owoców, jogurtu czy dżemu sprawiają, że można zjeść ich więcej niż zakładaliśmy!! Lekkie w smaku, słodkie, po prostu pyszne! Zdjęcia mówią same za siebie ;)

pancakes z owocami

Pancake’s:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka maślanki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

oraz dowolne owoce

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dosyć gęste. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju.

Moje naleśniki polałam zmiksowanymi truskawkami z odrobiną cukru oraz jogurtem naturalnym wymieszanym z mlekiem kokosowym. Można użyć też śmietanki 30%, ale jak dla mnie jest ona za tłusta. Najbardziej skromna wersja pancake’ów to ta posypana tylko cukrem pudrem.

 

pancakes z owocami

Lubicie takie kolacje/śniadania?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Przystawki

9 komentarzy

  1. ewa

    29/08/2014 at 21:11

    BEATKO CIECHAN …A CO TO SĄ ZA ricotty,PIRWSZE SŁYSZE TA NAZWE

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/09/2014 at 14:14

      Chodzi o ser ricotta.

      Reply

  2. Karol

    13/07/2014 at 17:42

    Przyskilowaliście ze zdjęciami! :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      13/07/2014 at 22:35

      Jak sie instagramuje, to sie od razu skilla łapie ;P

      Reply

  3. Natalia

    11/07/2014 at 16:08

    robiłam je dwa razy, Piotrkowi smakowały bez żadnego dodatku :)

    Reply

  4. kanon

    08/07/2014 at 14:07

    owowowo! Nawet imprezy integracyjne wrocław nie serwują takich cudeniek ;)

    Reply

    • Paula Andrzejewska

      Paula Andrzejewska

      26/08/2014 at 11:06

      :))))

      Reply

  5. Beata Ciechan

    07/07/2014 at 21:49

    Często robię takie placuszki. Nie dodaję maślanki i oleju, w zamian daję 100 ml mleka i 250g ricotty. Placuszki wychodzą mega puszyste! Ostatnio jemy je kilka razy w tygodniu :D

    Reply

    • ewa

      29/08/2014 at 21:13

      BEATKO CIECHAN …A CO TO SĄ ZA ricotty,PIRWSZE SŁYSZE TA NAZWE

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Wegańskie ciasto dyniowe z herbatą. Bez mleka, jaj i masła!

Wilgotne, nie za słodkie w smaku, a do tego z rodzynkami. To ciasto pachnie prawdziwą jesi…