Desery

Masło orzechowe z krówką

masło orzechowe z krówką

Dzisiejszy przepis to masło orzechowe, ale nie takie zwykłe, tylko z dodatkiem masy krówkowej. Masło dzięki temu jest słodsze i delikatniejsze. Jeśli nie jesteście fanami tradycyjnego masła orzechowego, to tutaj powinno wam smakować. Idealnie pasuje z dodatkiem owoców lub dżemu. Do tego jest łatwe w wykonaniu.

Witajcie znowu. Trochę nas tutaj nie było, ale zapewniamy, że znów zaczynamy gotować, jeść i szyć. Będą też zdjęcia, filmy i wpisy z naszej wyprawy, a pierwszy już jutro! Jeśli jesteście ciekawi co robiliśmy w Turcji i jaka ona jest to czytajcie nas regularnie :)

Dzisiejszy przepis to masło orzechowe, ale nie takie zwykłe, tylko z dodatkiem masy krówkowej. Masło dzięki temu jest słodsze i delikatniejsze. Jeśli nie jesteście fanami tradycyjnego masła orzechowego, to tutaj powinno wam smakować. Idealnie pasuje z dodatkiem owoców lub dżemu. Do tego jest łatwe w wykonaniu.

Składniki masła orzechowego:

  • fistaszki w łupinach (ok. 300 g)
  • 2 łyżki masy krówkowej z puszki (może być gotowa)
  • 3 łyżki ciepłej wody

masło orzechowe z krówką

Jak zrobić masło orzechowe:

Orzeszki należy wyłuskać z osłonek. Można użyć wyłuskanych orzeszków, ale ja celowo kupiłam „świeże”, ponieważ łusek nie wyrzucam. Nasz Stefan (szynszyla) zjada je z ochotą, chociaż najbardziej lubi te z orzeszkiem w środku. Orzechy przesypać do miski blendera i cyklicznie mielić na płynną masę. Cyklicznie dlatego, że blender będzie się grzał, a orzechy wymagają dość długiej obróbki.

Gdy masa będzie już płynna można dodać masę krówkową oraz dość ciepłą wodę. Dodatek wody jest niezbędny, ponieważ masa pod wpływem cukru (z masy cukrowej) będzie krzepnąć. Woda upłynni nasze masło i z łatwością można przełożyć je do słoika lub miseczki.

masło orzechowe z krówką…i można smarować! Pycha!

masło orzechowe z krówką

Lubicie kanapki z masłem orzechowym?

2 komentarze

2 Comments

  1. Natalia

    13/05/2014 at 19:45

    zwykłego nie lubie, ale to wydaje sie byc dobre :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      19/05/2014 at 14:50

      Jest inne. Ma bardziej „łagodny” smak.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top