Danie główne

Majonez Wasabi i pierożki Wonton

majonez wasabi pierożki wonton 4

Polskie pierogi znane są za granicą. A jak jest z tymi zagranicznymi u Nas? Znamy, lubimy? Przyznam, że My ograniczamy się zazwyczaj do tych rodzimych, a są to najczęściej ruskie. Aby poznać inne smaki, najrozważniej byłoby odwiedzić szereg krajów i wtedy wyrazić opinie o zagranicznych odpowiednikach pierogów. Nie posiadam takowych doświadczeń (jeszcze), dlatego pozostaje mi eksperymentować w zaciszu mojej kuchni. Cóż więc wyróżnia dzisiejsze pierogi?

Polskie pierogi znane są za granicą. A jak jest z tymi zagranicznymi u Nas? Znamy, lubimy? Przyznam, że My ograniczamy się zazwyczaj do tych rodzimych, a są to najczęściej ruskie. Aby poznać inne smaki, najrozważniej byłoby odwiedzić szereg krajów i wtedy wyrazić opinie o zagranicznych odpowiednikach pierogów. Nie posiadam takowych doświadczeń (jeszcze), dlatego pozostaje mi eksperymentować w zaciszu mojej kuchni. Cóż więc wyróżnia dzisiejsze pierogi? Oprócz farszu z krewetek, nowością dla mnie jest to, że są one smażone. Dopełnieniem orientalnej nuty jest majonez wasabi, który jest bajecznie prosty w stworzeniu, a do tego, daje dużego kopa. Czuć go nawet w nosie ;)

Pierożki Wonton (kuchnia chińska) tylko wyglądają na trudne. Moja wersja jest nadziewana krewetkami i ryżem. Szczególnie polecam je na przekąskę na domówkę ;)

majonez wasabi pierożki wonton

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki (plus trochę do podsypywania)
  • 100 ml wrzątku
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • opakowanie mrożonych krewetek Tygrysich (125 g)
  • 1 torebka ryżu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka listków kolendry lub pietruszki

Majonez Wasabi:

  • majonez
  • pasta wasabi

majonez wasabi pierożki wonton 4

  1. Krewetki wrzucić do wrzątku. Gotować 3 minut. Odcedzić, zdjąć ogonki jeśli są i pokroić.
  2. Ryż ugotować. Dodać do krewetek. Cukier rozpuścić w sosie sojowym i dodać do ryżu. Kolendrę posiekać i wymieszać z farszem.
  3. Mąkę przesiać do miski. Wlać wrzątek i zamieszać łyżkę. Dodać zimną wodę i olej. Wyrobić ręką gładkie ciasto. Rozwałkować cienko i wykrawać kółka o średnicy ok. 8 cm.
  4. Na każdy placuszek ciasta układać farsz i zawijać pierożki „do góry”.
  5. Olej rozgrzać. Smażyć pierożki, aż się lekko zarumienią. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z majonezem wasabi.
  6. Majonez przełożyć do miseczki i wymieszać z pastą wasabi. Pastę należy dodawać stopniowa, bo jest bardzo mocna.

majonez wasabi pierożki wonton 4

Co myślicie o takich pierożkach?

majonez wasabi i pierożki wonton

3 komentarze

3 Comments

  1. Natalia

    31/05/2014 at 14:46

    jeśli idzie o pierogi – ruskich akurat nie lubię, nie znoszę wręcz. A tych bym nie zjadła, gdyż ponieważ odrzuca mnie sam widok krewetek. Ale Wam smacznego :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/06/2014 at 20:39

      My lubimy krewetki, tylko ich zapach podczas gotowania nie jest dla nas przyjemny. Dodam, że pierożki wyszły bardzo smaczne. Pierwszy raz smażyłam ciasto pierogowe, ma przyjemną konsystencję. Krewetki dobrze skomponowały się z ostrym majonezem wasabi.
      Zamierzam szybko powtórzyć przepis, ale z innym nadzieniem. Może ryba albo kurczak?

      • Natalia

        17/06/2014 at 20:29

        kurczak :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top