Przystawki

Kanapka z domową szynką czyli ciabatta

ciabata kanapka na ciepło

Bułka ciabatta idealnie nadaje się do przygotowania dużych kanap. Moją domową szynkę pokroiłam w dość grube plastry, dodałam dużo rukoli, świeżego ogórka, a całość polałam sosem wiosennym z dodatkiem koperku. Kanapki proste, szybkie i zdrowe… bo domowe!

W kuchni lubię proste rozwiązania, szybkie i zdrowe. Nie zawsze można wszystkie te cechy pogodzić. Przecież zawsze się znajdzie osoba, która powie „to danie jest zbyt banalne”. Jestem zdania, że kuchnia powinna być prosta. Im mniej zabiegów, mniej składników i skomplikowanych czynności tym lepiej. Prawdziwą sztuką będzie wyczarować coś smacznego z kilku produktów.

Tym razem upiekłam domową wędlinę z drobiu. Jakości tej sklepowej nawet nie chce mi się komentować. Dobrej jakości szynka kosztuje blisko 40 zł/kg, a i tak nie możemy być pewni jej składu. Domowa wersja nie wymaga dużego nakładu pracy, a kosztuje o połowę mniej i jest dużo zdrowsza.

Bułka ciabatta idealnie nadaje się do przygotowania dużych kanap. Moją domową szynkę pokroiłam w dość grube plastry, dodałam dużo rukoli, świeżego ogórka, a całość polałam sosem wiosennym z dodatkiem koperku. Kanapki proste, szybkie i zdrowe… bo domowe!

Składniki:

  • bułka ciabatta
  • pierś z indyka lub kurczaka – około 600-700 g
  • ogórek
  • rukola
  • papryka
  • sos wiosenny Winiary
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki

1. Mięso opłucz, natrzyj solą i słodką papryką, następnie zawiń w foliowy rękaw do pieczenia i schowaj na godzinę lub całą noc do lodówki.

2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180-200º C. Wstaw mięso i piecz co najmniej 45 minut (do 60 minut). Po upieczeniu, pozostaw mięso w gorącym piekarniku, aż całkowicie ostygnie. Dzięki temu będzie bardzie soczyste i smaczniejsze. Ostrym nożem pokrój mięso na plastry.

3. Rukole opłucz, ogórka obierz i pokrój na plastry. Umytą paprykę pokrój w plastry.

4. Bułkę – ciabattę przekrój w połowie zostawiając jeden brzeg nie rozcięty. Włóż do środka rukolę, plastry ogórka, paprykę i mięso. Kanapkę polej sosem wiosennym z koperkiem. Można jeść :)

ciabata kanapka na ciepło

ciabata kanapka na ciepło

 

Zjedlibyście taką kanapkę?ciabata kanapka na ciepłoA jakie są wasze tajne przepisy na banalne posiłki?

 

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top