Home Kuchnia Przystawki Jak zrobić serek fromage?

Jak zrobić serek fromage?

2 min read
9
0
domowy serek fromage

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sery i nie wyobrażam sobie bez nich nawet tygodnia. Gdy znalazłam przepis na domowy serek fromage od razu pobiegłam do sklepu po twaróg i koperek. Przyznaję, że nie za często kupuję serki fromage i nie tylko ze względu na ich skład, ale dziwny posmak. Domowy smakuje dużo, dużo lepiej i wiem co w nim jest. Ten przepis na pewno na stałe zagości w mojej kuchni. Jeśli jesteście „seromaniakami” jak ja, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Zamiast koperku można dodać grubo zmielony pieprz, paprykę w proszku, paprykę świeżą, chrzan, czosnek i co tylko lubicie.

Składniki:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 100 g masła (ja dałam połowę)
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • mały pęczek koperku

Masło wyjąć dużo wcześniej z lodówki, aby porządnie zmiękło. Twaróg przełożyć do kielicha blendera, dodać masło, pieprz oraz sól i zmiksować na pastę z prędkością „turbo”. Ja robiłam to w rozdrabniaczu i musiałam nieco przechylać pojemnik podczas miksowania, żeby lepiej się wymieszało.

domowy serek fromage

Po zmiksowaniu otrzymałam jednolitą masę. Koperek drobno posiekać na desce i wymieszać z serkiem. Koniec! Prawda, że łatwe?

domowy serek fromage

Z przygotowanych składników zrobiłam serek o dwóch smakach. Jeden właśnie z koperkiem, drugi z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz szczypiorkiem. Czyli jeden na śniadanie, drugi na kolację ;)

domowy serek fromage

Skusicie się na taki serek?

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Przystawki

9 komentarzy

  1. maciek

    30/11/2016 at 23:37

    3 lyzki swierzego(!) tymianku, 1 lyzka pietruszki zielonej i pol zabka czosnku zamiast szczypiorku tez swietnie sie komponuje, polecam

    Reply

  2. […] warto skorzystać z mniejszej misy. Spełnia swoją funkcję doskonale. Można w niej zrobić np. serek fromage albo masło […]

    Reply

  3. RainDrop

    20/03/2014 at 12:18

    Super pomysł – wypróbowałam, jest pyszny. Dziękuję !

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      20/03/2014 at 12:22

      Super :)

      Reply

  4. Natalia

    17/03/2014 at 13:09

    Biały twaróg lubię jeść ze śmietaną i cukrem – tak jak w dzieciństwie :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/03/2014 at 14:54

      Przypomniało mi się. Kiedyś się jadło chleb ze śmietaną i cukrem. Pyszota była:)

      Reply

      • Natalia

        25/03/2014 at 18:46

        No wiadomo :) teraz ciężko dostać swojską śmietanę, a jak już to na niektóre kieszenie bywa zbyt droga.

        Reply

  5. Sandra - My ordinary life

    14/03/2014 at 09:39

    Muszę wypróbować Twój przepis. Też uwielbiam kanapki z serkami tego typu :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      14/03/2014 at 12:18

      Ja na pewno będę próbować różnych wariantów smakowych :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …