Przystawki

Jak zrobić serek fromage?

domowy serek fromage

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sery i nie wyobrażam sobie bez nich nawet tygodnia. Gdy znalazłam przepis na domowy serek fromage od razu pobiegłam do sklepu po twaróg i koperek. Przyznaję, że nie za często kupuję serki fromage i nie tylko ze względu na ich skład, ale dziwny posmak

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sery i nie wyobrażam sobie bez nich nawet tygodnia. Gdy znalazłam przepis na domowy serek fromage od razu pobiegłam do sklepu po twaróg i koperek. Przyznaję, że nie za często kupuję serki fromage i nie tylko ze względu na ich skład, ale dziwny posmak. Domowy smakuje dużo, dużo lepiej i wiem co w nim jest. Ten przepis na pewno na stałe zagości w mojej kuchni. Jeśli jesteście „seromaniakami” jak ja, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Zamiast koperku można dodać grubo zmielony pieprz, paprykę w proszku, paprykę świeżą, chrzan, czosnek i co tylko lubicie.

Składniki:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 100 g masła (ja dałam połowę)
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • mały pęczek koperku

Masło wyjąć dużo wcześniej z lodówki, aby porządnie zmiękło. Twaróg przełożyć do kielicha blendera, dodać masło, pieprz oraz sól i zmiksować na pastę z prędkością „turbo”. Ja robiłam to w rozdrabniaczu i musiałam nieco przechylać pojemnik podczas miksowania, żeby lepiej się wymieszało.

domowy serek fromage

Po zmiksowaniu otrzymałam jednolitą masę. Koperek drobno posiekać na desce i wymieszać z serkiem. Koniec! Prawda, że łatwe?

domowy serek fromage

Z przygotowanych składników zrobiłam serek o dwóch smakach. Jeden właśnie z koperkiem, drugi z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz szczypiorkiem. Czyli jeden na śniadanie, drugi na kolację ;)

domowy serek fromage

Skusicie się na taki serek?

 

8 Comments

8 Comments

  1. Pingback: Test robota kuchennego REDMOND RFP-3907-E | Jak Po Maśle

  2. RainDrop

    20/03/2014 at 12:18

    Super pomysł – wypróbowałam, jest pyszny. Dziękuję !

    • jakpomasle

      jakpomasle

      20/03/2014 at 12:22

      Super :)

  3. Natalia

    17/03/2014 at 13:09

    Biały twaróg lubię jeść ze śmietaną i cukrem – tak jak w dzieciństwie :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/03/2014 at 14:54

      Przypomniało mi się. Kiedyś się jadło chleb ze śmietaną i cukrem. Pyszota była:)

      • Natalia

        25/03/2014 at 18:46

        No wiadomo :) teraz ciężko dostać swojską śmietanę, a jak już to na niektóre kieszenie bywa zbyt droga.

  4. Sandra - My ordinary life

    14/03/2014 at 09:39

    Muszę wypróbować Twój przepis. Też uwielbiam kanapki z serkami tego typu :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      14/03/2014 at 12:18

      Ja na pewno będę próbować różnych wariantów smakowych :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top