Home Kuchnia Desery Ciasto na naleśniki – sprawdzony przepis

Ciasto na naleśniki – sprawdzony przepis

2 min read
5
0
ciasto na naleśniki

Mmm… Naleśniki! Uwielbiam je, a szczególnie mojego autorstwa. W restauracji, naleśniki zazwyczaj są strasznie tłuste, a przez to ciężkie. Od zawsze lubiłam wszystko co nie tłuste, dlatego ten przepis na naleśniki bardzo przypadł mi do gustu. Naleśniki od pierwszego nie przyklejają się do patelni, są suche i lekko podpieczone. Zresztą sami się przekonajcie. Z tym przepisem na pewno się udadzą.

Składniki na naleśniki

  • 300 g mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki oleju

Zobacz na filmie jak zrobić naleśniki

Przygotowanie naleśników – krok po kroku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (poza olejem). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, trzeba dolać wody. Dla potrzeb wpisu i własnych przygotowałam porcję o półtora raza większą niż wymieniłam wyżej (wyszło 20 naleśników). Aby ciasto było dostatecznie rzadkie dodałam około 0,5-0,75 szklanki wody. Do gotowego ciasta wlać olej i wymieszać łyżką. ciasto na naleśniki

Patelnie rozgrzać i posmarować olejem lub prysnąć olejem w sprayu.

ciasto na naleśniki Smażenie naleśników to przyjemna czynność, ale nie lubię długo stać przy kuchni i godzinami przewracać placki, dlatego…

ciasto na naleśniki

… często smażę je na dwie patelnie!

ciasto na naleśniki

Usmażone naleśniki przekładamy ulubionym smarowidłem.

ciasto na naleśniki

Razem z Jackiem uraczyliśmy się domowymi powidłami z węgierek oraz twarożkiem z jogurtem.

ciasto na naleśniki

Serek czy dżem/konfitura/powidła?

Co lepsze według Was??

ciasto na naleśniki
ciasto na naleśniki

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Desery

5 komentarzy

  1. […] Naleśniki na krokiety (przepis tutaj). […]

    Reply

  2. luka

    02/02/2014 at 14:45

    Uwielbiam takie na słodko, szczególnie z twarogiem, podsmażone na masełku na złocisty kolor, idealne śniadanko, znalazłam niedawno w lidlu słodkie twarożki np.jabłkowy z rodzynkami, do naleśników super :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/02/2014 at 22:29

      twarożków nie widziałam, ale bliżej się nimi zainteresuję ;)

      Reply

  3. nathaliae

    31/01/2014 at 22:05

    U mnie zawsze królują z serem (twaróg+jogurt naturalni i cukier waniliowy do smaku/serek homogenizowany) i owocami ;) Najlepsze!
    Natomiast u mojej siostry dzieci przyniosły z przedszkola przepis na naleśniki z nutellą i bananem już ładnych kilka lat temu i to one u nich rządzą ;)
    Ile domów tyle ulubionych naleśników :D

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/02/2014 at 22:50

      Nutella i banany brzmią smakowicie, ale dużo kalorii mają ;)
      Jednym słowem: ser rządzi!

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …