Desery

Ciasto na naleśniki – sprawdzony przepis

ciasto na naleśniki

Mmm… Naleśniki! Uwielbiam je, a szczególnie mojego autorstwa. W restauracji, naleśniki zazwyczaj są strasznie tłuste, a przez to ciężkie. Od zawsze lubiłam wszystko co nie tłuste, dlatego ten przepis na naleśniki bardzo przypadł mi do gustu. Naleśniki od pierwszego nie przyklejają się do patelni, są suche i lekko podpieczone.

Mmm… Naleśniki! Uwielbiam je, a szczególnie mojego autorstwa. W restauracji, naleśniki zazwyczaj są strasznie tłuste, a przez to ciężkie. Od zawsze lubiłam wszystko co nie tłuste, dlatego ten przepis na naleśniki bardzo przypadł mi do gustu. Naleśniki od pierwszego nie przyklejają się do patelni, są suche i lekko podpieczone. Zresztą sami się przekonajcie. Z tym przepisem na pewno się udadzą.

Składniki na naleśniki

  • 300 g mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki oleju

Zobacz na filmie jak zrobić naleśniki

Przygotowanie naleśników – krok po kroku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (poza olejem). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, trzeba dolać wody. Dla potrzeb wpisu i własnych przygotowałam porcję o półtora raza większą niż wymieniłam wyżej (wyszło 20 naleśników). Aby ciasto było dostatecznie rzadkie dodałam około 0,5-0,75 szklanki wody. Do gotowego ciasta wlać olej i wymieszać łyżką. ciasto na naleśniki

Patelnie rozgrzać i posmarować olejem lub prysnąć olejem w sprayu.

ciasto na naleśniki Smażenie naleśników to przyjemna czynność, ale nie lubię długo stać przy kuchni i godzinami przewracać placki, dlatego…

ciasto na naleśniki

… często smażę je na dwie patelnie!

ciasto na naleśniki

Usmażone naleśniki przekładamy ulubionym smarowidłem.

ciasto na naleśniki

Razem z Jackiem uraczyliśmy się domowymi powidłami z węgierek oraz twarożkiem z jogurtem.

ciasto na naleśniki

Serek czy dżem/konfitura/powidła?

Co lepsze według Was??

ciasto na naleśniki
ciasto na naleśniki

5 Comments

5 Comments

  1. Pingback: Krokiety z mięsem i pieczarkami | Jak Po Maśle

  2. luka

    02/02/2014 at 14:45

    Uwielbiam takie na słodko, szczególnie z twarogiem, podsmażone na masełku na złocisty kolor, idealne śniadanko, znalazłam niedawno w lidlu słodkie twarożki np.jabłkowy z rodzynkami, do naleśników super :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/02/2014 at 22:29

      twarożków nie widziałam, ale bliżej się nimi zainteresuję ;)

  3. nathaliae

    31/01/2014 at 22:05

    U mnie zawsze królują z serem (twaróg+jogurt naturalni i cukier waniliowy do smaku/serek homogenizowany) i owocami ;) Najlepsze!
    Natomiast u mojej siostry dzieci przyniosły z przedszkola przepis na naleśniki z nutellą i bananem już ładnych kilka lat temu i to one u nich rządzą ;)
    Ile domów tyle ulubionych naleśników :D

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/02/2014 at 22:50

      Nutella i banany brzmią smakowicie, ale dużo kalorii mają ;)
      Jednym słowem: ser rządzi!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top